Recent, la Institutul Muncii a avut loc un seminar la care au participat conducerea CNSM şi preşedinţii Consiliilor interramurale teritoriale ale sindicatelor. Liderii sindicali din teritoriu au fost familiarizați cu propunerile CNSM la proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, cu politica fiscală, vamală şi bugetară pentru anul 2016, cu propunerile CNSM la programul de activitate al Guvernului.
De la 1 mai, salariul minim pe ţară ar putea fi majorat cu 20-25 la sută
Sergiu Sainciuc, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, a anunţat că, de la 1 mai, salariul minim pe ţară ar putea fi majorat cu 20-25 la sută, astfel încât să ajungă 1200-1250 de lei.
„Aceasta depinde de doi indicatori – de productivitatea muncii şi de rata inflaţiei. Vom avea aceste date după 15 martie. Sindicatele au mai propus să nu fie reduse salariile educatorilor care nu au studii pedagogice, dar au o vechime mare de muncă, de exemplu, de 20-25 de ani. Totodată, o problemă nesoluţionată rămâne a fi suplimentul la salariu pentru condiţii nocive de muncă. Adaosul pentru condiţii nocive de muncă constituie aproximativ 400 de lei, conform Convenţiei colective de nivel național. Noi am elaborat un nou proiect al Convenţiei, dar trebuie actualizată lista profesiilor care au dreptul la adaos la salariu pentru condiţii nocive de muncă. Inspectoratul de Stat al Muncii cere ca acest supliment să fie de 25 sau 50 la sută din o mie de lei, dar nu 400 de lei”, a menţionat Sergiu Sainciuc.
Vicepreşedintele CNSM s-a referit şi la combaterea muncii informale. „Am făcut mai multe propuneri, dar cea mai eficientă s-a dovedit a fi activitatea grupurilor intersectoriale la nivel de raion. Grupurile respective sunt constituite din reprezentanţi ai Inspectoratului Fiscal de Stat, ai poliţiei, ai Inspectoratului de Stat al Muncii şi ai sindicatelor. Aceste echipe multidisciplinare efectuează controale inopinate. În anul trecut, peste 2600 de salariaţi care munceau la negru au fost repuşi în drepturi. Nu e normal că în prezent avem acel proiect de lege privind moratoriul asupra controalelor de stat. Cel puţin Inspectoratul de Stat al Muncii trebuie să fie scos din acest moratoriu. Potrivit unui studiu efectuat de CNSM, circa o treime dintre persoanele angajate activează în sectorul informal, pierderile bugetului fiind enorme. Dacă aceşti salariaţi ar activa legal, am avea mai mulţi bani de unde să majorăm salariile. La 18 martie, vom avea o întrevedere cu premierul Pavel Filip, cu care vom discuta despre crearea tribunalelor muncii. Anterior, dacă la o întreprindere se depistau mai mulţi angajaţi care activau la negru, amenda era de trei mii de lei. Noi am modificat Codul contravenţional astfel că amenda a fost majorată până la 10 mii de lei pentru fiecare persoană care munceşte la negru. Cu părere de rău, avem ceea ce avem. Unele instanţe de judecată
stabilesc că e vorba de doar un caz şi emit o hotărâre prin care agentul economic este obligat să achite o amendă de doar 3-5 mii de lei. Iar dacă amenda este achitată în 24 de ore, se plăteşte în jumătate. În România, pentru o persoană care munceşte la negru se achită o amendă de 3-5 mii euro”, a subliniat Sergiu Sainciuc.
CNSM va cere ministerului de resort unificarea sistemului de pensii
Vicepreședintele CNSM a spus la seminar că va apela la ministerul de resort ca să se înfăptuiască unificarea sistemului de pensii. „Carta Europeană Socială Revizuită prevede că pensia trebuie să constituie 40 la sută din valoarea salariului. În prezent, în Republica Moldova pensia constituie 27% din retribuţia lunară. Astfel, angajatul care a avut un salariu de cinci mii de lei ar putea avea o pensie de circa două mii lei, dacă se va aplica această prevedere a Cartei Europene”.
Sergiu Sainciuc a vorbit şi despre o posibilă modificare a termenului de achitare a indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului. El a relevat că, în prezent, atât la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei, cât şi la Ministerul Educaţiei, se discută despre modificarea termenului concediului de îngrijire a copilului. Se propun două variante: concediu de doi ani şi concediu de trei ani. În cazul achitării concediului pe parcursul a doi ani, se va achita o indemnizaţie mai mare.
Dar înainte de a implementa propunerea, va trebui să des-chidem noi creşe, care vor fi pregătite să primească copii de la vârsta de doi ani. În prezent, astfel de creşe activează doar în Găgăuzia.
Din septembrie, salariile cadrelor didactice ar putea fi majorate cu 10%
Vicepreşedintele CNSM a anunţat că la întâlnirile pe care le-au avut cu conducerea Guvernului li s-a comunicat că, de la 1 iunie, se va introduce vechimea în muncă pentru personalul auxiliar. Totodată, din septembrie anul curent, salariile cadrelor didactice ar putea fi majorate cu 10 la sută. La proiectul Bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2016, sindicatele au propus majorarea cheltuielilor pentru odihna de vară a copiilor de la 9,2 mln. lei la 15 mln. de lei.
„Noi ne-am înţeles cu premierul Pavel Filip să rezolvăm toate problemele la masa de negocieri”, a adăugat Sergiu Sainciuc.
Grigore Bumbac, preşedintele Consiliului interramural al sindicatelor din raionul Floreşti, s-a arătat nemulţumit de faptul cum autorităţile statului combat munca informală. „În multe cazuri, statul este la curent cu faptul că la unele întreprinderi se lucrează la negru şi se achită salarii în plic. Statul trebuie să mărească valoarea amenzilor pentru agenţii economici care admit munca la negru. De vorbit se tot vorbeşte că trebuie, dar ce se face cu adevărat? Probabil, există o legătură între agenţii economici care nu achită impozite şi unele persoane de la conducere. Ni s-au adresat persoane care s-au arătat nemulţumite de faptul că primesc pensii mici. Când i-am întrebat cum au primit salariul, au răspuns că o parte oficial, iar o parte – în plic. Bine, zic, dar atunci nu v-aţi gândit la faptul că banii din plic nu sunt impozitaţi şi pe viitor o să primiţi o pensie mai mică? Unii oameni se gândesc la asta doar atunci când ating vârsta de pensionare și nu le ajung bani nici de pâine. De aceea, ar trebui sancționați şi cei care nu achită impozite, adică amenzile pentru agenţii economici care admit munca la negru să fie de zeci sau chiar de sute de ori mai mari”.
În acelaşi context, Eugeniu Navroțchi, preşedintele Consiliului interramural al sindicatelor din raionul Briceni, a spus că statul trebuie să dorească să combată munca la negru, pentru că peştele de la cap se strică. „Dacă ar fi voinţă, problema muncii la negru ar putea fi rezolvată. Legile existente sunt foarte bune, dar acestea nu se execută, nu prea sunt traşi la răspundere cei care încalcă legea, în special, patronii care lucrează în agricultură. Raionul Briceni pierde în fiecare zi minim un milion de lei, pentru că munca persoanelor care lucrează cu ziua în agricultură nu este impozitată. Acelaşi lucru se întâmplă şi în construcţii”.
Maria Cotorobai, preşedintele Consiliului interramural al sindicatelor din raionul Cahul, crede că actuala legislaţie stimulează munca la negru. „Ar trebui introduse nişte facilităţi pentru reprezentanţii micului business care sunt la început de cale, deoarece impozitele sunt foarte mari. În prezent, agentul economic trebuie să achite 23 la sută din fondul de salariu la fondul social”.
În a doua zi a seminarului, Ion Preguza, şef al Departamentului juridic al CNSM, le-a vorbit liderilor sindicali din teritoriu despre unele iniţiative de modificare a Codului muncii.