Federația Sindicatelor din Comunicații (FSCM) a organizat recent, la Institutul Muncii, o masă rotundă cu genericul „Activitatea sindicală în perioada de pandemie – provocări și soluții”.
Evenimentul a fost deschis de pre-ședintele FSCM, Ion Pîrgaru, care a adus la cunoștința participanților programul de lucru și obiectivele propuse.
La întrunire au participat lideri sindicali din domeniul comunicațiilor poștale. Ei au discutat problemele cu care se confruntă în perioada de pandemie de Covid-19, iar ulterior au venit cu soluții.
În cadrul evenimentului, liderii sindicali au însușit programul Zoom, care urmează să fie folosit drept platformă de comunicare în activitatea sindicală din cadru FSCM. Ei au identificat posibilitățile de utilizare a acestui program, dar și impedimentele cu care se pot confrunta.
Tot în cadrul mesei rotunde, președinții comitetelor sindicale au făcut un schimb de opinii cu avocatul Federației, Anatolie Lupașcu. Subiectul discuției l-au constituit drepturile și garanțiile sindicale în conformitate cu Codul muncii și cu Legea sindicatelor. Ei au examinat împreună cazuri concrete de încălcare a legislației muncii.
La același eveniment, liderii sindicali din cadrul FSCM au discutat despre acțiunile întreprinse în legătură cu Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, consemnată pe 25 noiembrie.
Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor a fost instituită de Adunarea Generală a ONU în anul 2000.
În rezoluția sa, Adunarea Generală a ONU a invitat guvernele, agențiile Națiunilor Unite, organismele interna-ționale și ONG-urile să organizeze diferite manifestări în această zi, pentru a atrage atenția publicului asupra problemei violenței împotriva femeilor.
Cu această ocazie, Federația Sindicatelor din Comunicații își exprimă sprijinul femeilor afectate de acest fenomen, declarând „Stop violenței împotriva femeilor”.
Cu regret, violența se reflectă și asupra femeilor angajate. Iar cea mai frecventă formă de violență asupra salariatelor este hărțuirea sexuală la locul de muncă. Acest subiect este prioritar pe agenda sindicatelor din întreaga lume, pentru că fenomenul respectiv afectează drepturile angajatelor, securitatea, sănătatea și demnitatea acestora.
În legătură cu aceasta, FSCM a inițiat o campanie de informare și sensibilizare a salariaților, membri ai Federației. Iar în cadrul respectivei mese rotunde, a organizat un flashmob cu genericul „Stop violenței împotriva femeilor”.