28 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Sindicaliști din Armenia și Tadjikistan, într-o vizită de studiu la Chișinău

Loading
Без рубрики Sindicaliști din Armenia și Tadjikistan, într-o vizită de studiu la Chișinău
Sindicaliști din Armenia și Tadjikistan, într-o vizită de studiu la Chișinău
sindicate-armenia-tadjikistan

Foto: vocea.md

Schimbul de experiență și consolidarea relațiilor de colaborare dintre sindicatele din Republica Moldova și cele din Armenia și Tadjikistan. Acestea au fost obiectivele seminarului de 10 zile, numit „Sindicatul mo­dern”, care s-a desfășurat la Institutul Muncii din Chișinău, cu susținerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova și a Organizației Internaționale a Muncii. În cadrul seminarului, participanții au avut ocazia să dezbată diverse teme, să ia cunoștință de legislația țărilor par­ticipante, dar și de dificultățile cu care se confruntă acestea.

 

 

Consolidarea relațiilor de parteneriat

 

Timp de 10 zile, cât s-a desfășurat seminarul la Chișinău, reprezentanții sindicatelor din Armenia și Tadjikistan au participat la un șir de lecții menite să-i familiarizeze cu legislația Republicii Moldova, dar și cu rolul sindicatelor în țara noastră. În cadrul cursurilor, aceștia au discutat pe diverse teme, printre care protecția angajatului, dreptul la muncă, dar și metodele prin care angajații pot fi mințiți de patroni. În cadrul semina­relor, de asemenea, s-a discutat despre metodele de combatere a muncii la ne­gru, dar și cum pot interveni sindicatele pentru a aplana conflictele dintre anga­jat și angajator. Unul dintre formatorii cursurilor ținute la Institutul Muncii, Vasile Șoarec, a menționat că astfel de seminare, la care participă reprezentanți ai sindicatelor de peste hotare, sunt foarte utile, deoarece Republica Moldo­va poate prelua experiența altor state în vederea implementării legii sindicatelor, dar tot în acest mod se dezvoltă relațiile bilaterale dintre federațiile de sindicate.

 

Munca neformală, cea mai gravă problem

 

În urma tuturor studiilor, formato­rii cursurilor din cadrul seminarului au ajuns la concluzia că lipsa de informare a cetățenilor este cea mai mare proble­mă cu care se confruntă sindicatele în prezent, iar de aici se ajunge la munca neformală. Această problemă există atât în Republica Moldova, cât și în țările din care provin reprezentații sindicate­lor prezenți la training. În timpul află­rii la Chișinău, participanții la seminar au avut ocazia să viziteze organizația sindicală primară de la întreprinderea „Ionel”, care este membră a Sindicatului Industriei Ușoare.

 

g_cnsm

În Moldova, performanța este la ea acasă

 

De asemenea, aceștia au mers și la Institutul Național de Cercetări și Pro­iectări URBANPROIECT, de unde s-au întors cu impresii foarte bune.

În cadrul cursului, participanții au avut ocazia să fie instruiți și de Olga Nicolae, reprezentant oficial al Consi­liului Regional Pan-European (PERC), care le-a oferit un șir de sfaturi în ceea ce privește activitatea organizațiilor sin­dicale internaționale ce ține de aspec­tele gender din contractele colective de muncă.

„Discriminarea la semnarea contrac­telor colective de muncă există atât în țările asiatice, cât și în statele membre ale Uniunii Europene, unde 40% dintre șomeri sunt tineri, aceștia sunt cei mai discriminați când vine vorba de angaja­rea în câmpul muncii. Toți patronii de firme caută oameni cu experiență, cu vechime în muncă, dar ei nu ridică un pai pentru a ajuta un student încă de pe băncile facultății să se integreze în câm­pul muncii.

Dacă acestora din urmă li s-ar oferi posibilitatea de a face stagiile necesare pentru a se angaja la un job bine plătit, eu cred că va dispărea acel fenomen de discriminare, iar lucrurile vor lua o în­torsătură pozitivă.

Dar până atunci încercăm să imple­mentăm un șir de practici împreună cu colegii noștri din sindicate, pentru a in­terveni la contracararea muncii la negru sau a preferințelor nejustificate, atunci când vine vorba de semnarea contrac­telor de muncă. Ba mai mult, sunt bu­curoasă că aici am avut ocazia să discut cu reprezentanți din trei țări post-sovie­tice. Am văzut care și cu ce probleme se confruntă și datorită acestor seminare încercăm să schimbăm starea de lucruri în lume”, a spus, pentru „Vocea poporu­lui”, Olga Nicolae.

În ultima zi de studii, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Oleg Budza, directorul Institutului Muncii, Vsevolod Barbănea­gră, dar și alți membri ai sindicatelor au ținut să facă un bilanțal informațiilor asimilate în cadrul seminarului și le-au relatat oaspeților de peste hotare exem­ple reale, unde și cum s-au implicat sin­dicatele pentru a aplana unele conflicte de interese, dar și pentru a apăra drep­turile angajaților.

Sindicaliştii prezenţi la reuniune au primit diplome de participare și s-au arătat foarte încântați de faptul că nu au pierdut timpul în zadar.

 

Contează foarte mult relațiile cu partenerii externi

 

„Noi tindem să avem în Republica Moldova o mișcare sindicală modernă, asemenea cum s-a numit și seminarul care se încheie astăzi. Pentru mine, o mișcare sindicală modernă este atunci când salariații se implică la modul cât mai direct în sindicate, atunci când se simte un progres, când noi, sindicatele, soluționăm cele mai importante proble­me: muncă decentă, salariu decent și locuri de muncă sigure și perspectivă de calificare. Noi mai avem de lucru pentru a consolida mișcarea sindicală autohto­nă și încercăm să preluăm experiența acumulată de colegii noștri din Europa.

 

premiere

Foto: vocea.md

 

Dar la ora actuală cel mai mult trebuie să lucrăm cu tinerii, anume ei sunt cei care pot fi dezorientați cel mai ușor, atâ­ta timp cât nu știu ce înseamnă un sin­dicat și care este preocuparea noastră”, a spus președintele CNSM, Oleg Budza. Cât despre seminarul în cauză, dânsul s-a arătat încântat de faptul că sindi­catele din Moldova au organizat acest eveniment, care conduce la dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre sindicatele din Republica Moldova și cele din alte state.

 

Cu pași mici facem progrese mari

 

„Mă bucur foarte mult că reușim să organizăm astfel de evenimente la In­stitutul Muncii. În felul acesta ne putem demonstra nouă înșine că suntem în sta­re de mai mult.

Pentru noi contează foarte mult relațiile cu partenerii noștri externi, de aceea vom continua să organizăm astfel de evenimente, din care putem învăța foarte multe lucruri utile, care au prins bine altor state”, a conchis Oleg Budza. Și directorul Institutului Muncii, Vsevo­lod Barbăneagră, s-a arătat mulțumit de desfășurarea seminarului și speră ca ast­fel de evenimente să mai aibă loc foarte curând în Moldova.

„Tindem ca instituția pe care o conduc să devină un centru de lucru cunoscut nu doar în țară, dar și peste hotare. Aici să ne putem aduna împreună cu toată lu­mea pentru a discuta problemele cu care se confruntă în prezent societatea noas­tră. Mai avem mult de lucrat pentru a obține rezultatele așteptate, dar cu pași mici facem progrese mari. Eu mă bu­cur enorm atunci când la noi în țară vin delegații din alte state, deoarece străinii sunt cei care știu cel mai bine să ne apre­cieze, iar din câte am văzut aici, nici cole­gii din Armenia, nici cei din Tadjikistan nu au rămas dezamăgiți de seminarul petrecut la Institutul Muncii”, a spus Vsevolod Barbăneagră. Și participanții la proiect s-au arătat mulțumiți de cur­surile desfășurate la Chișinău.

„Sunt pentru a doua oară la Chișinău, iar de la ultima mea vizită, de acum pa­tru ani, multe s-au schimbat aici și toate sunt spre bine. Sper ca aceste progrese să continue și aici, și la noi în Armenia, dar până la final totul depinde de noi, sindicatele, care trebuie să organizăm cât mai des astfel de întruniri pentru a schimba lucrurile. Angajatori mulțumiți și angajați bine plătiți, asta este deviza noastră, de care trebuie să ne condu­cem”, a spus, pentru „Vocea poporului”, Serghey Panian, Armenia.

Menționăm că seminarul „Sindica­tul modern” s-a desfășurat în perioada 10-19 februarie la Institutul Muncii din Chișinău, iar activitatea a fost finanțată de Organizația Internațională pentru țările Europei de Est și Asiei Centrale. Evenimentul a fost organizat sub egida Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand