3 iulie 2024
Chisinau
Social

Sindicalistele și deputatele și-au conjugat eforturile în apărarea drepturilor femeilor

Loading
Social Sindicalistele și deputatele și-au conjugat eforturile în apărarea drepturilor femeilor
Sindicalistele și deputatele și-au conjugat eforturile în apărarea drepturilor femeilor
Vocea poporului

Rolul femeilor în societate este incontestabil, iar eficienţa unui sis­tem democratic nu poate fi evaluată fără a lua în consideraţie gradul de reprezentare a acestora în structu­rile de guvernare. Dorind să-și con­solideze poziția și să se poată mai ușor implica în viața socială, eco­nomică și politică a țării, în legisla­tiv a fost creată Platforma femeilor deputate. În același timp, și-a con­solidat poziția și Comisia de Femei a Confederației Naționale a Sindicatelor, ale cărei preocupări consti­tuie protecția social-economică a fe­meilor din Republica Moldova.

În una din zilele trecute, aceste două entități importante s-au întâl­nit la Parlament în cadrul ședinței cu genericul „Pledăm pentru un trai de­cent acasă”.

Părțile au subliniat importanța dezvoltării dialogului și a coope­rării pentru a promova echitatea și egalitatea în drepturi a femeilor, prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, promovarea politici­lor care au în prim-plan probleme social-economice, dar și pentru a contribui la eliminarea obstacolelor și a inechităților cu care se confruntă femeile.

 

Dialogul dintre Platforma Femeilor Deputate și Comisia de Femei a CNSM, un început de bun augur

 

Agenda discuțiilor a cuprins su­biecte precum: inițiative de creștere a egalității și echității sociale de gen, politici prietenoase femeilor și familiilor, cum asigurăm plata ega­lă pentru muncă egală ș.a. Au fost puse în discuție și viziunile sindi­catelor privind sporirea protecției social-economice a femeilor, ra­tificarea Convenției OIM nr. 190, pentru siguranța femeilor la locul de muncă etc.

 

Igor Zubcu: Sindicatele sunt deschise să contribuie la atingerea obiectivelor trasate în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova

Prezent la activitate, Igor Zubcu, președintele CNSM, a salutat lansarea acestei platforme de dialog dintre femeile sindicaliste și deputate, precizând că aceas­ta reprezintă o oportunitate de a conjuga eforturile în ceea ce privește egalitatea de șanse și politicile de gen, asigurarea unui trai și a unei munci decente, combaterea violenței împotriva femeilor în societate și la locul de muncă, combaterea discriminării în domeniul salarizării și pensiei.

Liderul sindical a reiterat că sindicate­le sunt deschise să contribuie la atingerea obiectivelor trasate în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.

 

Doina Gherman: Ceea ce ne unește este dreptul femeii la o viață trăită cu demnitate și în siguranță

Doina Gherman, vicepreședintă a Parla­mentului, a apreciat deschiderea Comisiei  de Femei a CNCM pentru inițierea dialogu­lui și stabilirea parteneriatului în beneficiul femeilor din țara noastră.

„Ceea ce ne unește este dreptul femeii la o viață trăită cu demnitate și în siguranță. Putem afirma cu încredere că un număr mai mare de femei prezente la procesul de lua­re a deciziilor duce la îmbunătățirea calității vieții din toate punctele de vedere. Pentru a oferi continuitate acțiunilor întreprinse până în prezent, avem nevoie de parteneri de încredere care să ne ofere suport, inclu­siv la identificarea unor mecanisme de im­plementare a legii în domenii precum social, medicină, educație și justiție”, a menționat Doina Gherman.

Totodată, vicepreședinta Parlamentu­lui a apreciat implicarea mișcării sindicale, în special a femeilor sindicaliste, pentru a ratifica Convenția OIM nr. 190 privind eli­minarea violenței și a hărțuirii la locul de muncă, aceasta reprezintând un instrument de referință în lumea muncii.

 

Angela Otean: Orice discriminare limitează drepturile femeilor, afectându-le demnitatea, integritatea fizică și psihică

Președinta Comisiei de Femei a CNSM, Angela Otean, și-a exprimat speranța că această întrunire va pune bazele unei co­laborări inter-instituționale rodnice, pentru ca drepturile și interesele salariatelor să fie respectate, iar femeile din țara noastră și fa­miliile acestora să beneficieze de o protecție social-economică adecvată.

„Promovarea egalității de gen, siguranța femeilor la locul de muncă, combaterea violenței  împotriva femeilor sunt obiecti­ve din agenda Comisiei de Femei a CNSM, care, la rândul său, pune un accent deose­bit pe promovarea și susținerea inițiativelor de adoptare a unor măsuri care oferă mai multe oportunități femeilor de participa­re la procesul de luare a deciziilor, de a fi mai competitive pe piața muncii, de a ocupa poziții de conducere în sectorul pri­vat și în cel bugetar și de a pleda împotri­va violenței în bază de gen”, a menționat Angela Otean.

Și Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, a menționat importanța dezvoltării dialogului dintre Platforma Femeilor Deputate și Comi­sia de Femei a CNSM, subliniind că ședința respectivă este un punct de pornire, de bun augur, pentru a organiza activități comune, a discuta pe marginea proiectelor legislati­ve în domeniul protecției sociale și a imple­menta proiecte menite să îmbunătățească situația social-economică a femeilor din Republica Moldova.

 

Realizări în domeniul promovării egalității de gen

Participantele la ședință au trecut în revistă principalele realizări și inițiative ale Parlamentului în domeniul promovă­rii egalității de gen și de șanse, comba­terea economiei informale, înlăturarea inechităților cu care se confruntă femeile, protecția femeilor și participarea acestora la procesele decizionale, implementarea politicilor sociale prietenoase de integrare a vieții profesionale cu activitățile legate de îngrijirea copiilor, combaterea violenței îndreptate împotriva femeilor ș. a.

În raportul său, Polina Fisticanu, șefa De­partamentului protecție social-economică din cadrul CNSM, s-a referit la metodolo­gia necesară pentru asigurarea plății egale pentru munca de valoare egală, extinderea facilităților referitor la serviciile de alterna­tivă pentru copii până la 10 ani și introdu­cerea facilităților fiscale atât pentru anga­jatori, cât și pentru salariați, combaterea muncii nedeclarate. De asemenea, a vorbit și despre inițiativa de a include în stagiul de cotizare necesar pentru acordarea dreptu­lui la pensie anticipată pentru carieră lungă a perioadei de îngrijire a unui copil până la vârsta de trei ani și includerea în baza de calcul a perioadelor necontributive de maternitate și incapacitate temporară de muncă cu salariu mediu lunar pe țară și in­troducerea perioadei de îngrijire a copilului pentru bunei.

Reprezentantele Platformei Femeilor Deputate și ale Comisiei de Femei a CNSM și-au propus să organizeze întruniri peri­odice pentru a aborda probleme cu care se confruntă femeile din Republica Moldova și a promova subiectele aflate pe lista de priorități ale sindicalistelor.

 

Favorizate prin legi, nedreptățite de oameni

Cadrul legislativ național pentru egalitatea între femei și bărbați a fost ajustat în conformitate cu an­gajamentele internaționale. Cu toa­te acestea, femeile se confruntă cu discriminare și inegalitate în viața socială, economică, culturală și po­litică. Ele au oportunități limitate de participare efectivă la luarea deciziilor și de implicare plenară în sectorul public. Femeile sunt repre­zentate disproporționat la luarea deciziilor la toate nivelurile. Chiar dacă 50% din populație sunt femei, acestea reprezintă doar 41% din deputate, doar 25% de membri ai Guvernului, femei alese în funcția de primar – 26%, antreprenoria­tul feminin, de asemenea, indică o pondere scăzută a femeilor antre­prenoare – de 33,9%.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand