
Foto: newsmoldova.md
Indiferenţa demnitarilor faţă de revendicările femeilor va ajunge până la organizaţiile internaţionale. Despre aceasta au anunţat recent, femeile din mediul rural din cadrul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură şi Alimentaţie „Agroindsind”, în cadrul unei conferinţe de presă.
Daria Bostan, preşedinta Organizaţiei de Femei din cadrul „Agroindsind”, a menţionat că deja s-a scurs mai mult de o lună, termen acordat demnitarilor din Guvern şi Parlament, pentru a le rezolva problemele, şi nu s-a făcut absolut nimic. „Nu s-a întreprins nimic faţă de revendicările cerute de noi. Toţi rămân indiferenţi la cerinţele oamenilor de la ţară,” a menţionat Daria Bostan. În revendicările adresate demnitarilor, femeile din mediul rural au cerut rezolvarea problemelor ce ţin de sănătate, educație, șomaj, muncă la negru, protecția muncii, demnitatea femeilor de la sate.
”Am înaintat o scrisoare prim-ministrului, Iurie Leancă, unde am solicitat o întrevedere pentru a discuta revendicările noastre, dar nu am primit niciun răspuns. De la ministerele de ramură am primit răspunsuri transcrise din legislație, nu și realizarea cerințelor noastre”, a precizat Daria Bostan.
Rodica Lupu, preşedinta Consiliului teritorial „Agroindsind” din raionul Ungheni, a subliniat că sindicalistele nu-și doresc o explozie socială, ci cer ce li se cuvine.
”Dacă nu vom pune accentul pe femeia din mediul rural, calitatea vieții nu se va îmbunătăți. Există posibilități și mecanisme reale pentru a realiza cerințele noastre, însă demnitarii de stat nu doresc acest lucru, aducând argumente că nu sunt bani suficienți în bugetul de stat”, a adăugat liderul sindical. În acelaşi context, sindicalistele au venit şi cu propuneri de soluţionare a cerinţelor. Acestea s-au referit, îndeosebi, la combaterea economiei tenebre. “Dacă autorităţile s-ar implica cu adevărat în lupta contra economiei tenebre, atunci bani în bugetul de stat ar fi, iar cerinţele noastre pot fi lesne de realizat. Însă azi, fie nu se vrea, fie nu se poate să se soluţioneze această problemă gravă”, a mai menţionat Rodica Lupu. Sindicalistele afirmă că vor anunța Organizația Internațională a Muncii, Confe-derația Internațională a Sindi-
catelor, dar și alte instituţii in-ternaționale despre acțiunile întreprinse de Guvern și Parlament la revendicările înaintate. Dacă nici în acest caz demnitarii de stat nu vor realiza cerințele femeilor din mediul rural, acestea vor recurge la acțiuni de protest în capitală.
Reamintim că în Apel sindicalistele cer stabilirea indemnizaţiei la naşterea copilului în mărime de 5000 lei; neadmiterea măririi contribuţiilor la medicina prin asigurare cu 1%; majorarea cuantumului pensiei minime până la nivelul minimului de existenţă; asigurarea accesului femeilor din mediul rural, în special a celor gravide şi bătrâne, la serviciile medicale de calitate etc.