Este îndrăgit de multă lume, fiind unul din condimentele de bază ale bucătăriei naționale italiene și franțuzești, precum și a celei românești. Totodată, este și una din plantele medicinale ale cărei efecte benefice pentru sănătate și starea de bine au trecut, cu brio, proba timpului.
Usturoiul conține un antibiotic natural numit alicina, capabil să distrugă germenii patogeni fără a afecta flora microbiana din sistemul nostru digestiv, care este necesară unei bune funcționări a organismului.
În usturoi mai găsim peste 200 de substanțe active, cum ar fi: potasiu, fosfor, o cantitate impresionantă de vitamina B și C, precum și calciu și proteine etc. Deosebit de activi sunt cei 70 de compuși care au în structura lor sulf.
Usturoiul era cunoscut, din antichitate, drept un remediu pentru răceli, infecții, boli cardiovasculare și hipercolesterolemie. Constructorii de piramide din Egiptul antic consumau usturoiul pentru evitarea bolilor contagioase. Medicina populară recomandă usturoiul mai ales în cazuri de hipertensiune și obezitate.