Astăzi rostopasca este recomandată ca remediu în peste 150 de afecțiuni, de la dermatoze banale, la temutul cancer sau la infecțiile virale, încă imposibil de tratat cu medicamentele actuale. Dar să-i cunoaștem mai îndeaproape „minunile”.
Preparatele pe bază de rostopască au efecte vasodilatatoare, antispastice, analgezice şi stimulează secreţiile digestive. Extern, are acţiune: antiseptică, antibacteriană, regenerantă, cicatrizantă, antitumorală.
Rostopasca este recomandată la spasmele digestive, relaxând prompt musculatura netedă a tubului digestiv. Se mai utilizează la dischinezia biliară, la indigestie și dispepsie. Jumătate de linguriță de tinctură de rostopască, administrată de patru ori pe zi, diminuează senzația de greață, stimulează puternic producerea de sucuri gastrice și de bilă, elimină starea de disconfort, de greutate în stomac, ce apare în cazul indigestiei. Cei care suferă de migrena biliară, de migrenă în general, iau o linguriță rasă de pulbere de rostopască pe stomacul gol, în doză unică, pentru 24 de ore. Efectele sunt de-a dreptul spectaculoase. La pancreatită, face adevărate minuni în această afecțiune periculoasă și greu de tratat. După două luni de tratament, simptomele bolii dispar. Boli de ficat – rostopasca este un remediu excelent, pentru persoanele cu afecțiuni ale ficatului apărute în urma intoxicațiilor și a otrăvirilor, a infecțiilor cu virusul hepatitei.
Herpesul bucal și herpesul genital – se combat eficient, atât intern, cât și extern, cu ajutorul tincturii de rostopască. Substanțele active din rostopască sunt eficiente în cancerul pancreatic, ovarian, faringian, anorectal, de colon, de sân, de ficat.
Din rostopască se obține pulbere prin măcinare sau tinctură și se depozitează în borcane de sticlă. De la rostopască se culege partea aeriana a plantei, adică tulpina, frunzele și florile, cu grijă, pentru a nu dezrădăcina planta, care va da apoi alte tulpini.