De altfel, se pare că apariţia frunzelor de leurdă este şi semnul că a venit primăvara. Ea apare imediat după ghiocei. Conform unor studii efectuate în laboratoare din Germania, a fost declarată „Planta mileniului trei”, efectele sale asupra inimii şi a vaselor de sânge, asupra digestiei, sistemului imunitar şi a celui endocrin uimesc pur şi simplu oamenii de ştiinţă.
În prezent, leurda este considerată din punct de vedere terapeutic mai puternică decât usturoiul, care, la rândul sau, este unul dintre cele mai folosite şi apreciate medicamente naturale din lume.
Leurda purifică sângele, ficatul, stomacul şi intestinele mult mai activ decât usturoiul. Se recomandă ca, în fiecare primăvară, să se facă o cură de patru săptămâni cu frunze proaspete (prin uscare, frunzele îşi pierd din proprietăţi). În plus, sunt evidente efectele antiseptice, bactericide, antitoxice, diuretice, hemostatice, hipotensive, antisclerotice, vermifuge. Prin consumul intern, leurda acţionează favorabil în numeroase afecţiuni, cum ar fi bolile gastrointestinale, afecţiuni cardiovasculare, curăță sângele de substanţe toxice, reduce hipertensiunea arterială, intervine în ateroscleroza coronariană, scade nivelul colesterolului. Totodată, ea tratează boli respiratorii, afecţiunile sistemului nervos, boli renale, combate reumatismul şi vindecă rănile.
Folosim frunzele proaspete într-o cură de 3-4 săptămâni, fiind amestecate cu diferite preparate culinare: salate de crudităţi, supe, piure (în asociere cu urzica vie), sarmale, chiftele, perişoare, cartofi, tocană cu carne.
Vă dorim poftă bună!