Cartoful a fost cultivat pentru prima dată în anii 8.000 î. Hr., în Peru, şi nu a ajuns în Europa decât în 1570, când a început să fie utilizat pentru hrănirea animalelor domestice.
Nu departe de zilele noastre, cartoful a fost utilizat pentru curăţenia în casă. Astăzi, acest ingredient stă la baza unora dintre cele mai cunoscute preparate şi se găseşte în peste 4.000 de soiuri diferite în lumea întreagă.
Deşi cartoful are o reputaţie de ingredient nesănătos, totuşi, dacă este consumat corect, aduce destule beneficii pentru alimentaţia noastră. Acesta este o sursă foarte bună de vitamina B6, de antioxidanţi, care lupta împotriva radicalilor liberi, şi conţine mai mult potasiu decât bananele, ceea ce ajută la menţinerea în parametri normali a tensiunii arteriale. Cea mai bună soluţie pentru a menţine toţi nutrienţii din cartof este să evitaţi să-i prăjiţi şi să îl coaceți la cuptor, în coajă.
Beneficiile cartofului:
• Cartofii reprezintă a patra sursă de energie alimentară după orez, grâu şi porumb.
• Cartofii sunt cele mai populare legume din lume, fiind cultivaţi în peste 120 de ţări şi consumaţi zilnic de peste un miliard de oameni.
• Sucul crud de cartof tratează aciditatea gastrică şi ulcerele, având un efect calmant şi cicatrizant asupra mucoaselor digestive. Este emolient, bun diuretic şi antispasmodic.
• Fierul, fosforul, calciul, magneziul şi zincul din cartofi contribuie la construirea şi menţinerea structurii osoase.
• Fibrele, potasiul, vitamina C şi vitamina B6 din cartof, împreună cu lipsa sa de colesterol, susţin sănătatea inimii.
• Cartoful este o sursă excelenţă de carbohidraţi, prezenţi sub formă de amidon.
• Este eficient în tratarea arsurilor, a degerăturilor, crăpăturilor pielii, ulcerațiilor şi edemelor pleoapelor.
• Împachetările cu cartofi acţionează asupra durerilor musculare şi articulare.