Câte zile de sărbătoare nelucrătoare sunt într-un an calendaristic și cum se calculează salariul dacă lucrătorul lucrează în aceste zile? Când ziua de sărbătoare nelucrătoare se transferă în altă zi, salariaţii care s-au aflat în concediu medical sunt obligați să lucreze în ziua transferată? Ziua de 1 iunie este zi de sărbătoare nelucrătoare?
Valeriu Țigănaș, Chișinău
Ana MOLDOVANU
consilier superior
în Departamentul protecție social-economică al CNSM
Conform articolului 111 din Codul muncii, în Republica Moldova sunt 13 zile de sărbătoare nelucrătoare:
- 1 ianuarie – Anul Nou;
- 7 şi 8 ianuarie – Naşterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil vechi);
- 8 martie – Ziua internaţională a femeii;
- prima şi a doua zi de Paşte conform calendarului bisericesc;
- ziua de luni la o săptămână după Paşte (Paştele Blajinilor);
- 1 mai – Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii;
- 9 mai – Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru independenţa Patriei; Ziua Europei;
- 27 august – Ziua Indepen-denței;
- 31 august – sărbătoarea „Limba noastră”;
- 25 decembrie – Naşterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil nou);
- ziua Hramului bisericii din localitatea respectivă, declarată în modul stabilit de consiliul local al municipiului, oraşului, comunei, satului.
Salariaților remunerați în acord sau pe unitate de timp (oră sau zi), pentru zilele de sărbătoare nelucrătoare enumerate, în cazul în care zilele de sărbătoare nelucrătoare nu coincid cu zilele de repaus săptămânal, li se plătește salariul mediu. În cazul în care zilele de sărbătoare nelucrătoare coincid cu zilele de repaus săptămânal, salariul mediu pentru aceste zile nu se plătește.
În scopul utilizării optime de către salariați a zilelor de repaus și de sărbătoare nelucrătoare, conducătorul unității, după consultarea reprezentanților salariaților, este în drept să transfere zilele de repaus (de lucru) în alte zile. Pentru autoritățile și instituțiile publice, dreptul de a transfera zilele de repaus (de lucru) în alte zile, inclusiv prin modificarea duratei zilnice a timpului de muncă, aparține Guvernului.
În baza Hotărârii Guvernului nr. 963 din 28.12.2022 cu privire la transferul unor zile de odihnă în anul 2023, ziua de 2 ianuarie 2023 s-a considerat zi de odihnă, iar ziua de 28 ianuarie – zi lucrătoare. Ziua de 8 mai 2023 s-a considerat zi de odihnă, iar ziua de 13 mai 2023 – zi lucrătoare.
Pentru unitățile din sectorul real al economiei naționale, hotărârea respectivă are caracter de recomandare.
Salariații care în ziua declarată drept zi de odihnă încă nu se aflau în raporturi de muncă cu unitatea în cauză, salariații ale căror contracte individuale de muncă erau suspendate la data respectivă, precum şi salariații care în ziua respectivă s-au aflat în concediu medical, în concediu de maternitate, în concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani, în concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la 3 la 4 ani, în concediu de odihnă anual, în concediu neplătit şi în concediu de studii nu au obligaţia de a se prezenta la serviciu în ziua declarată zi lucrătoare.
Cu condiția plății salariului mediu pentru salariații specificați la art. 111, munca prestată în zilele de repaus şi în cele de sărbătoare nelucrătoare este retribuită:
- salariaţilor care lucrează în acord – cel puţin în mărime dublă a tarifului în acord;
- salariaţilor a căror muncă este retribuită în baza salariilor tarifare pe oră sau pe zi – cel puţin în mărimea dublă a salariului pe oră sau pe zi;
- salariaţilor a căror muncă este retribuită cu salariu lunar – cel puţin în mărimea unui salariu pe unitate de timp sau a remunerației de o zi peste salariu, dacă munca în ziua de repaus sau cea de sărbătoare nelucrătoare a fost prestată în limitele normei lunare a timpului de muncă şi cel puţin în mărime dublă a salariului pe unitate de timp sau a remunerației de o zi peste salariu, dacă munca a fost prestată peste norma lunară.
La cererea scrisă a salariatului care a prestat munca în zi de repaus sau în zi de sărbătoare nelucrătoare, angajatorul poate să-i acorde o altă zi liberă care nu va fi retribuită.
Modul de retribuire a muncii prestate în zilele de repaus şi în cele de sărbătoare nelucrătoare de sportivii profesioniști, lucrătorii de creație din teatre, circuri, organizaţii cinematografice, teatrale şi concertistice, precum şi de alte persoane care participă la crearea şi/sau la interpretarea unor opere de artă, poate fi stabilit în convenţiile colective, în contractul colectiv ori în cel individual de muncă.
Țin să menționez că, potrivit Hotărârii Parlamentului nr. 433/1990 „Cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă în Republica Moldova”, ziua de 1 iunie – Ziua Ocrotirii Copilului, se consideră zi de sărbătoare tradițională și se declară zi liberă, iar art. 111 din Codul muncii nu a fost modificat în acest sens.
Pornind de la această situație, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a elaborat un proiect de hotărâre, prin care se propune ca ziua de joi de 1 iunie 2023 să fie considerată zi liberă. Totodată, în scopul utilizării optime de către salariați a zilei declarate libere și a zilelor de repaus săptămânal, ziua de 2 iunie 2023 se declară zi liberă cu recuperare prin extinderea timpului zilnic de muncă pe parcursul lunii iunie.