Care sunt sporurile la salariul angajaților din sectorul bugetar?
Alina Iacovlev, Chișinău
Ana MOLDOVANU
consilier superior
în Departamentul protecție social-economică al CNSM
Conform Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, salariul lunar al personalului din unitățile bugetare este constituit din:
- partea fixă, compusă din: salariul de bază; sporul lunar în valoare fixă; sporul lunar pentru gradul profesional; sporul lunar pentru deținerea titlului științific și/sau științifico-didactic; sporul lunar pentru deținerea titlului onorific;
- partea variabilă, care cuprinde: sporul pentru performanță; sporuri cu caracter specific.
Suplimentar la cele menționa-te, personalul unităților bugetare beneficiază, după caz, de: sporul de compensare pentru munca prestată în condiții nefavorabile; sporuri pentru munca suplimentară, pentru munca de noapte și/sau pentru munca prestată în zilele de sărbătoare nelucrătoare și/sau în zilele de repaus; spor pentru participare la proiecte de dezvoltare finanțate din surse externe; spor pentru realizarea sarcinilor prioritare în contextul implementării cerințelor de aderare la Uniunea Europeană; sporul de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate; sporul pentru consolidarea capacităților instituționale ale autorităților publice locale amalgamate.
Sporul lunar în valoare fixă se aprobă prin legea anuală a bugetului de stat, în funcție de condițiile economice din țară și de posibilitățile bugetului public național. Pentru anul 2023, acesta este stabilit în mărime de 1300 de lei.
Sporul lunar pentru grad profesional se plătește în mărimile specificate în anexa nr. 2 a Legii nr. 270/2018, în mărime de la 100 de lei până la 500 de lei, în funcție de gradul profesional.
Sporul lunar pentru titlul științific și/sau științifico-didactic se acordă:
- în mărime de 1100 de lei, cercetătorilor științifici și personalului de conducere care activează în organizații din domeniile cercetării și inovării, personalului științifico-didactic și de conducere din învățământul superior, care dețin titlul științific de doctor habilitat și/sau titlul științifico-didactic de profesor universitar, și/sau titlul științific de profesor cercetător;
- în mărime de 600 de lei, cercetătorilor științifici și personalului de conducere care activează în organizații din domeniile cercetării și inovării, personalului științifico-didactic și personalului de conducere din învățământul superior, care dețin titlul științific de doctor și/sau titlul științifico-didactic de conferențiar universitar, și/sau titlul științific de conferențiar cercetător;
- în mărime de 50% din cuantumurile stabilite la lit. a) și b), personalului din alte domenii de activitate care deține titlul științific de doctor habilitat sau doctor în științe în specialitatea ce corespunde obligațiilor funcției.
Sporul lunar pentru titlul științific și/sau științifico-didactic se acordă proporțional timpului lucrat în limitele duratei zilnice normale a timpului de muncă sau ale unei norme didactice, din data conferirii titlului științific și/sau științifico-didactic de către instituțiile abilitate, confirmat de Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare.
Sporul lunar pentru titlul onorific se stabilește persoanelor distinse cu titluri onorifice, după cum urmează:
- „Artist al Poporului”, „Maestru în Artă” – în mărime de 250 de lei;
- „Emerit”, „Om Emerit”, „Maestru al Literaturii”, „Meșter–Faur”, „Maestru Emerit al Sportului” – în mărime de 200 de lei;
- „Maestru Internațional al Sportului”, „Maestru Internațional” – în mărime de 150 de lei;
- „Maestru al Sportului” – în mărime de 100 de lei.
Sporul lunar pentru titlul onorific se plătește în sumă fixă doar la locul de muncă de bază și se stabilește pentru un singur titlu, cel mai înalt, cu condiția exercitării unei funcții corespunzătoare profilului.
Sporul pentru performanță are drept scop stimularea individuală a personalului unităților bugetare de a obține rezultate optime în activitate.
Mijloacele necesare pentru acordarea sporului pentru performanță se alocă anual în limita a 10% din suma anuală a salariilor de bază pentru personalul cu drept de a beneficia de spor de performanță.
Sporul pentru performanță se acordă lunar conform performanței individuale obținute și se achită concomitent cu salariul.
Modul de stabilire a sporului pentru performanță este stipulat în Hotărârea Guvernului nr. 1231/2018 pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.
Sporuri cu caracter specific
Personalul din unitățile bugetare beneficiază, după caz, de sporuri specifice grupului ocupațional sau categoriei de personal în modul stabilit de Hotărârea Guvernului nr. 1231/2018.
Suma anuală a sporurilor cu caracter specific incluse în partea variabilă a salariului lunar nu va depăși:
- pentru personalul din domeniile învățământului, cercetării, culturii, tineretului, sportului, asistenței sociale – 10% din suma anuală a salariilor de bază pentru personalul cu drept de a beneficia de spor cu caracter specific;
- pentru personalul din domeniul apărării naționale, securității statului și ordinii publice – 20% din suma anuală a salariilor de bază pentru personalul cu drept de a beneficia de spor cu caracter specific;
- pentru personalul din domeniul apărării naționale, securității statului și ordinii publice implicat în activități speciale de combatere a terorismului – 120% din suma anuală a salariilor de bază pentru personalul cu drept de a beneficia de spor cu caracter specific;
- pentru personalul medical, inclusiv care deține funcții publice cu statut special, din autoritățile/instituțiile/structurile medicale, din Centrul de Medicină Legală și din instituțiile de asistență socială – 60% din suma anuală a salariilor de bază pentru personalul cu drept de a beneficia de spor cu caracter specific;
- pentru personalul din autoritatea responsabilă de exercitarea controlului parlamentar, de stabilirea, coordonarea și monitorizarea implementării politicilor și priorităților președintelui Republicii Moldova – 40% din suma anuală a salariilor de bază pentru personalul cu drept de a beneficia de spor cu caracter specific;
- pentru personalul din autoritatea responsabilă de stabilirea, coordonarea și monitorizarea implementării politicilor și priorităților Guvernului – 20% din suma anuală a salariilor de bază pentru personalul cu drept de a beneficia de spor cu caracter specific;
- pentru personalul din autoritatea responsabilă de controlul constituționalității – 60% din suma anuală a salariilor de bază pentru personalul cu drept de a beneficia de spor cu caracter specific.
Sporul de compensare pentru munca prestată în condiții nefavorabile se stabilește în funcție de gradul de nocivitate a lucrărilor îndeplinite, conform rezultatelor atestării locurilor de muncă, corespunzător cu timpul efectiv lucrat în aceste condiții.
Sporul de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate
Pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate în perioada stării de urgență, de asediu sau de război ori în perioada stării de urgență în sănătate publică, personalul din unitățile bugetare poate beneficia de spor de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate, în mărime de până la 100% din salariul de bază.
Sporuri pentru munca suplimentară, pentru munca de noapte și pentru munca prestată în zilele de sărbătoare nelucrătoare și/sau în zilele de repaus
Spor pentru orele de muncă prestate în afara duratei normale a timpului de muncă sau în zilele de sărbătoare nelucrătoare și/sau în zilele de repaus pentru activități desfășurate potrivit atribuțiilor po-stului, dacă orele de muncă suplimentară sau zilele de sărbătoare nelucrătoare și/sau zilele de repaus nu sunt compensate cu alte ore/zile libere în conformitate cu legile speciale/contractele colective de muncă/regulamentele interne, se stabilește în condițiile art. 103–105 din Codul muncii, în mărime dublă a salariului de bază pe unitate de timp.
Personalul care, potrivit programului normal de lucru, își desfășoară activitatea între orele 22.00 și 6.00, beneficiază pentru orele lucrate în acest interval de timp de un spor în mărime de 50% din salariul de bază pe unitate de timp, în condițiile stabilite la art. 103 și 159 din Codul muncii.
Spor pentru participare la proiecte de dezvoltare finanțate din surse externe
Personalul din unitățile bugetare poate beneficia de un spor în mărime de până la 75% din salariul de bază, stabilit de către conducătorul unității bugetare.
Sporul pentru participare la proiecte de dezvoltare finanțate din surse externe se acordă din contul și în limita mijloacelor prevăzute pentru retribuirea muncii în acordurile/contractele de finan-țare.
Spor pentru realizarea sarcinilor prioritare în contextul implementării cerințelor de aderare la Uniunea Europeană
Pentru implicare nemijlocită în realizarea sarcinilor prioritare în contextul implementării cerințelor de aderare la Uniunea Europeană, personalul din autoritățile publice poate beneficia de un spor în mărime de până la 50% din salariul de bază.
Sporul pentru consolidarea capacităților instituționale ale autorităților publice locale amalgamate
Sporul pentru consolidarea ca-pacităților instituționale ale auto-rităților publice locale se stabilește personalului din cadrul autorităților publice locale amalgamate.
Criteriile și condițiile de stabilire a sporului pentru consolidarea capacităților instituționale ale autorităților publice locale amalgamate se aprobă de către Guvern.
Sporul pentru consolidarea ca-pacităților instituționale ale auto-rităților publice locale amalgamate se acordă în baza unui regulament intern aprobat printr-o decizie a consiliului local.