Activez într-o unitate economică cu autonomie financiară. Explicați-mi, vă rog, care sunt condițiile, formele și sistemele de salarizare în sectorul real, precum și garanțiile de stat în domeniul salarizării în sectorul real.
Ala Iacovlev, Chișinău
Ana MOLDOVANU
consilier superior
în Departamentul protecție social-economică al CNSM
O deosebită caracteristică a schimbărilor în domeniul salarizării în condițiile formării relațiilor de piață este schimbarea esențială a relațiilor dintre stat, angajator și angajat în problemele plății muncii. Statul stabilește numai mărimile minime de salarizare în sectorul real. Restul problemelor salarizării se soluționează prin intermediul negocierilor între angajator și sindicate.
În conformitate cu art. 129 din Codul muncii, garanțiile de stat în domeniul salarizării cuprind salariul minim stabilit de stat, grila de salarizare și valoarea de referință în sectorul bugetar, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real, precum și adaosurile și sporurile cu caracter de compensare, garantate de stat și reglementate de legislația în vigoare.
Salariul minim pe țară se stabi-lește și se reexaminează prin hotărâre de Guvern, după consultarea partenerilor sociali, și, de la 1 octombrie 2014, constituie 1000 de lei.
Cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real – este valoarea minimă obligatorie a retribuirii muncii, garantată de stat, pentru munca prestată de salariați în sectorul real. Acesta se reexaminează anual în funcție de creșterea sumară anuală a indicelui prețurilor de consum și a ratei de creștere a productivității muncii la nivel național. Începând cu 1 mai 2019, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real este de 2775 de lei.
Acest cuantum servește drept bază pentru negocierea și stabilirea în convențiile colective la nivel de ramură sau în contractele colective de muncă la nivel de unitate a salariului tarifar pentru categoria Ide calificare, în cazul aplicării de către unități a sistemului tarifar de salarizare.
Condițiile, formele și sistemele de salarizare în sectorul real sunt stabilite în Legea salarizării nr. 847-XV din 14.02.2002.
Pentru organizarea salarizării angajaților în unități, legislația în vigoare prevede, în funcție de specificul activității și condițiile economice concrete, aplicarea sistemului tarifar și/sau a sistemelor netarifare de salarizare.
Sistemul de salarizare în cadrul unității este ales de către angajator, după consultarea reprezentanților salariaților.
Atât în sistemul tarifar, cât și în sistemele netarifare de salarizare, munca poate fi retribuită pe unitate de timp (oră, zi), cu salariu lunar fix sau în acord.
Sistemul tarifar de salarizare reprezintă totalitatea normativelor care determină diferenţierea salariului, în funcţie de cantitatea, calitatea şi condiţiile de muncă, şi include reţelele tarifare, salariile tarifare, coeficienţii tarifari, grilele de salarii ale funcţiei etc.
Sistemele netarifare de salarizare reprezintă modalităţi de diferenţiere a salariilor în funcție de performanţele individuale şi/sau colective şi funcţia deţinută de salariat în baza criteriilor și normelor de evaluare a performanțelor profesionale individuale ale salariatului, care se stabilesc de către angajator.
În sistemul tarifar, salariul include salariul de bază, salariul suplimentar şi alte plăţi de stimulare şi compensare.
Salariul de bază se stabileşte sub formă de salarii tarifare pentru muncitori şi salarii ale funcţiei pentru funcţionari, specialişti şi conducători pentru munca executată în conformitate cu normele de muncă stabilite potrivit calificării, gradului de pregătire profesională şi competenţei salariatului, calităţii, gradului de răspundere pe care îl implică lucrările executate şi complexităţii lor.
Salariul suplimentar reprezintă o recompensă pentru munca peste normele stabilite, pentru muncă eficientă şi inventivitate şi pentru condiţii deosebite de lucru. El include adaosurile şi sporurile la salariul de bază, alte plăţi garantate şi premii curente, care se stabilesc în conformitate cu rezultatele obţinute, condiţiile de lucru concrete, şi luându-se în considerare vechimea în muncă.
Alte plăţi de stimulare şi compensare includ recompensele conform rezultatelor activităţii anuale, premiile potrivit sistemelor şi regulamentelor speciale, plăţile de compensare, precum şi alte plăţi neprevăzute de legislaţie care nu contravin acesteia.
În sistemul tarifar de salarizare, componenta principală şi obligatorie este salariul tarifar pentru categoria I de calificare a reţelei tarifare, care serveşte drept bază pentru stabilirea salariilor tarifare şi salariilor funcţiei concrete.
Salariul tarifar pentru categoria I de calificare, ca normativ ce determină nivelul retribuirii muncii salariaţilor, se stabileşte prin negociere, în convenţiile colective la nivel ramural, iar pentru salariaţii din unităţile cu autonomie financiară din ramurile respective – prin negociere, în contractul colectiv de muncă al unităţii, în mărime nu mai mică decât cuantumul stabilit de convenţia colectivă la nivel ramural.
Pornind de la diapazoanele coeficienților tarifari pe categoriile de calificare, fiecare unitate stabilește coeficienții unici, constituind astfel Rețeaua tarifară proprie.
În sistemele netarifare de salarizare, colectivul de muncă poartă responsabilitate solidară pentru rezultatele activității. Salariul angajatului reprezintă cota parte a fiecăruia din fondul de salarizare pentru perioada respectivă de activitate. Salariații nu au salarii de funcție. Salariaților nu li se stabilesc sporuri și suplimente, cu excepția suplimentelor pentru condiții nefavorabile de muncă și pentru lucrul în timp de noapte. Salariații nu beneficiază de premii, cu excepția primelor unice.
O variantă a sistemului netarifar de salarizare este sistemul contractual de salarizare. În contractele individuale de muncă, salariaților li se stabilește salariul concret pe oră, zi sau lună și plățile de compensare, dacă condițiile de muncă prevăd asemenea plăți. Se stabilește, de asemenea, sarcina de muncă, regimul de muncă, drepturile și obligațiile salariatului și ale angajatorului.