Ana MOLDOVANU
consilier superior
în Departamentul protecție social-economică al CNSM
Pe 3 mai s-a finalizat perioada depunerii Declarației cu privire la impozitul pe venit a persoanelor fizice. În conformitate cu prevederile art. 176 din Codul fiscal, persoanelor fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător li se restituie sumele plătite/achitate în plus la impozitul pe venit.
Astfel, persoanele fizice, cetățeni rezidenți ai Republicii Moldova care au prezentat Declarația impozitului pe venit și care au supraplată la impozitul respectiv în cazul:
- neutilizării scutirii totale conform art. 33-35 din Codul fiscal (scutirii personale, scutiri acordate soțului/soției și scutiri pentru persoanele întreținute) pe parcursul perioadei de gestiune;
- reținerii finale incorecte a impozitului din unele tipuri de venit;
- reținerii impozitului pe venit din plata deplină direcționată în favoarea persoanelor fizice, dar nu din creșterea de capital, li se restituie sumele plătite/achitate în plus.
Conform informației Serviciul Fiscal de Stat (SFS), începând cu 4 mai curent, SFS examinează cererile de restituire a sumei impozitului pe venit achitat/reținut în plus pentru contribuabili persoane fizice.
Modul de depunere a cererii poate fi:
- pe suport de hârtie în cadrul direcției de deservire fiscală, conform razei în care se află domiciliul;
- în format electronic, prin aplicarea semnăturii mobile sau electronice, prin intermediul serviciului „Declarație electronică” de pe portalul www.servicii.fisc.md;
- expedierea Cererii scanate cu lista documentelor confirmative prin intermediul poștei electronice a Serviciului Fiscal de Sat (mail@sfs.md) sau oficiului poștal, cu anexarea documentelor confirmative.
Lista documentelor care confirmă dreptul la scutiri ce urmează a fi anexate (atașate) de către persoana fizică la cererea privind restituirea sumei impozitului pe venit achitat/reţinut în plus și modelul de cerere sunt incluse la Ordinul Serviciului Fiscal de Stat nr. 134 din 30 mai 2017.
În cazul venitului de la transmiterea în posesie şi/sau folosință (locațiune, arendă, uzufruct) a proprietății mobiliare şi imobiliare se prezintă Contractul de transmitere în posesie şi/sau folosință (locațiuni, arendă, uzufruct) a proprietății mobiliare şi imobiliare și Actul de achiziție a serviciilor de locațiune.
În cazul venitului primit de la dividende – extras din procesul-verbal al Adunării Generale a Acționarilor în care s-a decis repartizarea dividendelor sau din alt act prevăzut de lege ce presupune repartizarea dividendelor și confirmarea în formă liberă eliberată de plătitorul venitului, despre venitul achitat şi impozitul pe venit reținut.
În cazul obținerii venitului sub formă de royalty – contractul care confirmă obținerea venitului sub formă de royalty; confirmarea în formă liberă eliberată de plătitorul venitului, despre venitul achitat şi impozitul pe venit reținut și documentul ce confirmă statutul beneficiarului (după caz).
Data depunerii cererii:
- începând cu 1 iunie – pentru cererea prezentată în mod electronic;
- 1 iulie a anului ulterior celui pentru care se solicită restituirea – pentru cererea prezentată pe suport de hârtie (cu excepția cazului în care intenționați să schimbați domiciliul permanent din Republica Moldova).
Suma impozitului pe venit acceptată spre restituire poate fi:
- transferată la contul bancar;
- restituită în numerar în modul general stabilit;
- utilizată pentru stingerea obligațiilor fiscale restante sau viitoare.
Dacă suma plătită în plus şi suma care, conform legislaţiei fiscale, urmează a fi restituită nu a fost restituită în termen de 45 de zile de la data primirii cererii de către Serviciul Fiscal de Stat sau în alt termen prevăzut de legislația fiscală, în baza art. 176 alin (3) din Codul fiscal, contribuabilului i se plătește o dobândă calculată în funcție de rata de bază (rotunjită până la următorul procent întreg), stabilită de Banca Națională a Moldovei în luna noiembrie a anului precedent anului fiscal de gestiune, aplicată la operațiunile de politică monetară pe termen scurt, majorată cu 5 puncte, împărțită la numărul de zile ale anului şi aproximată conform regulilor matematice până la 4 semne după virgulă. Pe perioada suspendării termenului în conformitate cu alin. (1), dobânda nu se calculează.
Pentru informații suplimentare puteți telefona la centrul unic de apel al Serviciul Fiscal de Stat la numărul 0 80001525 (apel gratuit) sau vă puteți documenta pe pagina oficială a Serviciului Fiscal de Stat: fisc.md.