În cadrul întreprinderii noastre nu este încheiat un contract colectiv de muncă, deoarece nici una dintre părţi nu a venit cu iniţiativa de a fi încheiat acesta. Este oare aceasta o încălcare? Care este pedeapsa pentru neîncheierea unui contract colectiv de muncă?
Maria Nicolenco, Chișinău
Ana MOLDOVANU
consultant superior
în Departamentul protecție social-economică al CNSM
În conformitate cu prevederile alin. (4), art. 43 din Constituţie, dreptul la negocieri în materie de muncă şi caracterul obligatoriu al convenţiilor colective sunt garantate.
De asemenea, conform art. 26 din Codul muncii, „Reprezentanţii salariaţilor şi ai angajatorilor au dreptul de a iniţia şi de a participa la negocierile colective pentru elaborarea, încheierea, modificarea sau completarea contractului colectiv de muncă sau a convenţiilor colective”.
Astfel, conform acestor prevederi, negocierea colectivă este un drept şi mai puţin o obligaţie.
Totodată, legislaţia naţională stabileşte norme legale de sancționare pentru încălcarea acestui drept de către o parte a procesului de negocieri colective.
Conform aceloraşi prevederi ale art. 26 din Codul muncii, reprezentanţii
părţilor cărora li s-a transmis propunerea în formă scrisă de începere a negocierilor colective sunt obligaţi să purceadă la acestea în decurs de șapte zile calendaristice de la data avizării.
Pentru a asigura respectarea dreptului părţilor de a negocia şi încheia contract colectiv de muncă, Codul contravenţional al Republicii Moldova stabileşte în art. 59 şi art. 60 că:
– Eschivarea reprezentanţilor părţilor de la negocieri asupra încheierii, modificării sau completării contractului colectiv de muncă sau încălcarea termenului de negocieri, neasigurarea acti-
vităţii comisiei în vederea încheierii în termen a contractului colectiv de muncă se sancţionează cu amendă de la 20 la 30 de unităţi convenţionale.
– Refuzul neîntemeiat al angajatorului de a încheia contractul colectiv de muncă se sancţionează cu amendă de la 40 la 50 de unităţi convenţionale.