22 November 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Sfatul economistului: Refuzul de a încheia contractul colectiv de muncă se sancționează prin lege

Loading
Cetăţeanul şi legea Sfatul economistului: Refuzul de a încheia contractul colectiv de muncă se sancționează prin lege
Sfatul economistului: Refuzul de a încheia contractul colectiv de muncă se sancționează prin lege
contract

Foto: leapwp.co.uk

 

În cadrul întreprinderii noastre nu este încheiat un con­tract colectiv de muncă, deoarece nici una dintre părţi nu a venit cu iniţiativa de a fi încheiat acesta. Este oare aceasta o încălcare? Care este pedeapsa pentru neînche­ierea unui contract colectiv de muncă?

Maria Nicolenco, Chișinău

 

a_am

Ana MOLDOVANU

consultant superior

în Departamentul protecție social-economică al CNSM

 

În conformitate cu prevederile alin. (4), art. 43 din Constituţie, dreptul la negocieri în materie de muncă şi caracterul obligatoriu al convenţiilor colective sunt ga­rantate.

De asemenea, conform art. 26 din Codul muncii, „Reprezentan­ţii salariaţilor şi ai angajatori­lor au dreptul de a iniţia şi de a participa la negocierile colective pentru elaborarea, încheierea, modificarea sau completarea con­tractului colectiv de muncă sau a convenţiilor colective”.

Astfel, conform acestor preve­deri, negocierea colectivă este un drept şi mai puţin o obligaţie.

Totodată, legislaţia naţională stabileşte norme legale de sancționare pentru încălcarea acestui drept de către o parte a procesu­lui de negocieri colective.

Conform aceloraşi prevederi ale art. 26 din Codul muncii, re­prezentanţii 

părţilor cărora li s-a transmis propunerea în formă scrisă de începere a negocierilor colective sunt obligaţi să purcea­dă la acestea în decurs de șapte zile calendaristice de la data avi­zării.

Pentru a asigura respectarea dreptului părţilor de a negocia şi încheia contract colectiv de muncă, Codul contravenţional al Republicii Moldova stabileşte în art. 59 şi art. 60 că:

– Eschivarea reprezentanţilor părţilor de la negocieri asupra încheierii, modificării sau com­pletării contractului colectiv de muncă sau încălcarea termenului de negocieri, neasigurarea acti-

vităţii comisiei în vederea înche­ierii în termen a contractului co­lectiv de muncă se sancţionează cu amendă de la 20 la 30 de uni­tăţi convenţionale.

– Refuzul neîntemeiat al anga­jatorului de a încheia contractul colectiv de muncă se sancţionea­ză cu amendă de la 40 la 50 de unităţi convenţionale.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand