Plătesc contribuții în Fondul de asigurare obligatorie în medicină de peste 20 de ani și doar de două ori am fost în concediu medical. De ce nu se personifică acest fond? În timpul pandemiei am observat că atât persoanele asigurate, cât și cele neasigurate, au fost tratate la fel. Aș vrea să cunosc ce include Programul unic. Acesta include servicii stomatologice?
Tamara Morari, Bălți
Ana MOLDOVANU
consilier superior
în Departamentul protecție social-economică al CNSM
Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală (Programul unic), a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1387/2007 și periodic se completează cu noi tipuri de asistență și servicii medicale.
Programul unic cuprinde următoarele maladii şi stări, prevăzute în Clasificația Internațională a Maladiilor și a Organizației Mondiale a Sănătății:
- boli infecțioase şi parazitare;
- tumori;
- boli ale sângelui şi unele tulburări ale mecanismului imunitar;
- boli endocrine;
- tulburări mintale;
- boli ale sistemului nervos;
- boli ale ochiului;
- boli ale urechii;
- boli ale aparatului circulator;
- boli ale aparatului respirator;
- boli ale aparatului digestiv;
- boli ale pielii;
- boli ale sistemului osteoarticular, ale mușchilor;
- boli ale aparatului genito-urinar;
- sarcina, nașterea, lăuzia;
- unele afecțiuni a căror origine se situează în perioada prenatală;
- leziuni traumatice, otrăviri şi alte consecințe ale cauzelor externe;
- boala actinică, ș. a,
Programul unic prevede acordarea, în cazul maladiilor specificate, a următoarelor tipuri de asistență şi servicii medicale:
- urgentă prespitalicească;
- primară;
- specializată de ambulator, inclusiv stomatologică;
- spitalicească;
- servicii medicale de înaltă performanță;
- îngrijiri medicale comunitare și la domiciliu;
- îngrijiri paliative.
Modul de acordare a asistenței medicale în cazul maladiilor şi stărilor respective poate avea caracter urgent sau programat, în funcție de starea sănătății persoanei, după cum urmează:
- asistența medicală urgentă – în toate cazurile când neacordarea la timp a asistenței medicale pune în pericol viața pacientului;
- asistența medicală programată – în cazurile când pacientul necesită asistență medicală, însă lipsesc condițiile menționate pentru asistenta medicală urgentă.
Asistența medicală urgentă prespitalicească se acordă în cazul urgențelor medico-chirurgicale la apelul pacientului sau al altor persoane și se acordă de către serviciul prespitalicesc de asistentă medicală urgentă.
Asistența medicală primară se acordă de medicul de familie, în comun cu echipa și include următoarele servicii şi activități:
- servicii profilactice: imunizarea; supravegherea gravidelor şi îngrijirea postnatală a lăuzelor; controlul medical anual al persoanelor în vârstă de peste 18 ani; controlul medical profilactic, inclusiv la angajare, cu efectuarea investigațiilor paraclinice necesare, inclusiv a examenului ginecologic profilactic; trimiterea pacientului către specialiștii de profil, asistenta medicală la domiciliu etc.
- servicii medicale curative: prescrierea de tratament medical, inclusiv a medicamentelor compensate, prescrierea, prin bilet de trimitere, a investigațiilor de diagnosticare, trimiterea pacientului către specialiștii de profil; asistența medicală la domiciliu etc.
- servicii medicale pentru situ-ații de urgentă și activități de suport: eliberarea şi evidența certificatelor de concediu medical, a certificatelor de deces etc.
Asistența medicală specializată de ambulatoriu se acordă persoanelor asigurate de către medicul specialist de profil.
Asistența medicală spitalicească se acordă persoanelor prin internare în spital.
Asistența medicală urgentă prespitalicească şi asistenta medicală primară se acordă tuturor persoanelor, inclusiv celor care nu au statut de persoană asigurată, în volumul stabilit de Programul unic, inclusiv prescrierea medicamentelor și a dispozitivelor medicale compensate în conformitate cu actele normative în vigoare, fără a fi condiționată plata pentru prestarea acestor servicii.
Toate persoanele, inclusiv cele ce nu au statut de persoană asigurată, beneficiază de asistenta medicală specializată de ambulatoriu şi spitalicească, în cazul maladiilor social-condiționate cu impact major asupra sănătății publice, acoperite din mijloacele fondurilor asigurării obligatorii de asistenta medicală.
Asistența medicală stomatologică include următoarele acti-vități acordate de medicul stomatolog:
1) asistență stomatologică de urgență în următoarele cazuri:
- pulpită acută;
- periodontită apicală acută;
- stomatită acută;
- gingivită şi stomatită ulcero-necrotică acută;
- abces;
- periostită;
- pericoronarită;
- hemoragii postextracţionale;
- limfadenită acută;
- sinuzită acută odontogenă;
- traume şi fracturi ale maxilarelor;
- pulpită cronică exacerbată;
- extracții dentare la indicații medicale etc.
2) consultație profilactică tuturor persoanelor asigurate;
3) pentru copiii în vârstă de până la 18 ani şi gravide: periajul dentar, detartrajul dentar, aplicarea remediilor profilactice etc.;
4) asistența medicală stomatologică în volum deplin, cu excepția protezării şi restaurării dentare, acordată copiilor cu vârsta de până la 12 ani.
Cu referire la personificarea sistemului de asigurare obligatorie în medicină, sindicatele nu o dată au înaintat propunerea respectivă Guvernului. Ministerul Sănătății consideră că personalizarea ar duce la distorsionarea acoperirii cazurilor extrem de grave care impun costuri de sute de mii de lei și care, la rândul lor, ar diminua numărul de cazuri contractate, atât pe programe speciale, cât și pe programe generale, în consecință limitând accesul populației la serviciile medicale.