
Foto: basarabia.md
La începutul acestui an, am procurat polița medicală pe anul 2016, deoarece nu am activat în câmpul muncii. Iar în luna noiembrie 2016, m-am angajat la o întreprindere în calitate de muncitor auxiliar. Spuneți-mi, vă rog, ce categorii de persoane trebuie sa cumpere polița medi-cală? Trebuie să achit din salariu prima de asigurări medicale în anul curent, în cazul în care am procurat polița medicală pentru 2016?
Boris Scutaru, Chișinău
Conform prevederilor anexei nr. 2 din Legea cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală nr. 1593 din 26.12.2002, următoarele categorii de cetățeni au obligația de a se asigura în mod individual, achitând prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă (polița medicală):
1. Persoanele fizice neangajate, cu domiciliul în Republica Moldova, care se includ în una din următoarele categorii:
a) proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă, cu excepţia grădinilor şi a loturilor pentru legumicultură, indiferent de faptul dacă au dat sau nu aceste terenuri în arendă sau în folosinţă pe bază de contract, cu excepţia proprietarilor cu dizabilităţi sau pensionari;
b) fondatorii de întreprinderi individuale, cu excepţia pensionarilor sau persoanelor cu dizabilităţi;
c) persoanele fizice care, pe bază de contract, iau în arendă sau folosinţă
terenuri cu destinaţie agricolă, cu excepţia grădinilor şi loturilor pentru legumicultură;
d) titularii de patentă de întreprinzător, cu excepţia titularilor pensionari sau cu dizabilităţi;
e) persoanele fizice care dau în arendă unităţi de transport, încăperi, utilaje şi alte bunuri materiale, cu excepţia terenurilor cu destinaţie agricolă, a grădinilor şi loturilor pentru legumicultură.
2. Notarii publici, executorii judecătoreşti, mediatorii şi avocaţii neangajaţi, indiferent de forma juridică de organizare a activităţii, care au obţinut licenţă sau atestat în modul stabilit de lege.
3. Alţi cetăţeni ai Republicii Moldova care nu sunt angajaţi şi care nu fac parte din nici una din categoriile enumerate şi nu sunt asigurate de Guvern, conform art.4 alin.(4) din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală, care fac dovada aflării în Republica Moldova pentru cel puţin 183 de zile (pe parcursul anului bugetar).
4. Străinii cărora li s-a acordat dreptul de şedere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova pentru reîntregirea familiei, pentru studii, pentru activităţi umanitare sau religioase şi care nu sunt angajaţi, dacă tratatele internaţionale nu prevăd altfel.
Cu referire la a doua parte a întrebării, este de menționat faptul că, conform alin. 2 al art. 23 din aceeași lege, persoanele fizice incluse la începutul anului de gestiune în una din categoriile de plătitori enumerate mai sus, care pe parcursul anului se angajează în câmpul muncii şi confirmă achitarea primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă (polița medicală) pentru anul respectiv, nu vor achita prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în formă de contribuţie procentuală la salariu şi la alte recompense pentru perioada respectivă. De asemenea, în cazul dat nu se calculează nici primele ce urmează a fi achitate de către angajator pentru asigurarea persoanelor nominalizate.
Polina FISTICANU,
șefa Departamentului protecție social-economică al CNSM