Nu am ridicat salariul de șase luni. Ce înseamnă plata salariului la timp și cum se compensează pierderile în legătură cu neachitarea acestuia? Angajatorul poate fi sancționat pentru neplata salariului la timp?
Lidia Botnaru, Chișinău
Ana MOLDOVANU
consilier superior
în Departamentul protecție social-economică al CNSM
Pornind de la prevederile art. 142 (I) din Codul muncii (CM) și art. 30 din Legea salarizării, nr. 847/2002, salariul se plăteşte periodic, nemijlocit salariatului sau persoanei împuternicite de acesta, în baza unei procuri autentificate, la locul de muncă al salariatului, în zilele de lucru stabilite în contractul colectiv sau individual de muncă, dar:
- nu mai rar decât de două ori pe lună pentru salariaţii remuneraţi pe unitate de timp sau în acord;
- nu mai rar decât o dată pe lună pentru salariaţii remuneraţi în baza salariilor lunare ale funcţiei.
Totodată, conform art. 145 din CM și art. 35 din Legea salarizării, angajatorul este obligat sa achite salariatului compensarea pierderilor cauzate de neachitarea la timp a salariului.
Compensarea pierderilor cauzate de neachitarea la timp a salariului se efectuează prin indexarea obligatorie şi în mărime deplină a sumei salariului calculat, dacă reţinerea acestuia a constituit cel puţin o lună calendaristică de la data stabilită pentru achitarea salariului lunar.
Compensarea se efectuează separat pentru fiecare lună, prin majorarea salariului în conformitate cu coeficientul inflaţiei calculat în modul stabilit.
Modul de calculare a sumei de compensare a pierderii unei părţi din salariu în legătură cu încălcarea termenelor de plată a acestuia se stabileşte prin Hotărârea Guvernului nr. 533/2003, care a fost aprobată de comun acord cu patronatele şi sindicatele.
Conform Hotărârii respective, este supusă indexării suma salariului calculat pentru luna respectivă, cuvenită angajatului spre achitare după reţinerea impozitelor, a cotelor de asigurare de stat obligatorii, primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi a altor plăţi obligatorii, indiferent de faptul dacă această sumă constituie salariul pentru timpul efectiv lucrat sau salariul mediu păstrat în cazurile prevăzute de legislaţie.
Nu vor fi supuse indexării: indemnizaţiile de concediere şi salariul mediu păstrat pe perioada în care persoana în cauză nu este angajată; compensaţia pentru concediul nefolosit; suma ajutorului material; sporurile şi suplimentele la salariu, care se plătesc în loc de diurnă.
Suma de compensare a pierderilor unei părţi din salariul neachitat în termen se calculează fiecărui angajat separat pentru fiecare lună, după cum urmează:
1) prin împărţirea ultimului indice publicat al preţurilor de consum la momentul plăţii reale a salariului la indicele preţurilor de consum din luna următoare lunii pentru care se plăteşte salariul, se determină coeficientul inflaţiei pentru perioada de neachitare a salariului. Indicele preţurilor de consum se determină în calcul cumulativ de la începutul anului faţă de luna decembrie a anului precedent anului de plată;
2) prin înmulţirea sumei salariului cuvenit spre achitare cu coeficientul inflaţiei pentru perioada de neachitare a salariului se determină suma de compensare a salariului care urmează să fie plătit angajatului.
Spre exemplu, pentru luna ianuarie angajatului i s-a calculat salariul în mărime de 5000 de lei. Suma cuvenită spre achitare după reţineri constituia 4300 de lei. Această sumă întreprinderea a achitat-o în luna iunie. Indicele cumulativ al preţurilor de consum în perioada dată a constituit:
- în luna următoare lunii pentru care se plăteşte salariul (februarie) faţă de decembrie a anului precedent – 100,9%;
- în luna mai – luna premergătoare lunii achitării salariului faţă de decembrie a anului precedent – 105%.
În baza acestor date, suma de compensare a salariului se calculează după cum urmează:
1) se determină coeficientul inflaţiei în perioada de neachitare a salariului:
105,0 : 100,9 = 1 ,0406;
2) se determină suma de compensare a salariului:
4300 x (1,0406 – 1,0) = 174,58 lei.
Plata sumelor de compensare se efectuează în aceeaşi lună în care se plăteşte salariul restant pentru luna respectivă.
Salariul neprimit la timp din vina angajatului nu este supus indexării.
Sumele de compensare a salariului neachitat în termen se impozitează în modul stabilit de legislaţie. Totodată, din sumele de compensare nu se calculează contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii, prime de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, şi ele nu se includ în salariul mediu.
Conducătorii întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor sunt responsabili, conform legislaţiei, pentru calcularea corectă şi în termen a sumei de compensare a pierderii unei părţi din salariu în legătură cu încălcarea termenelor de plată a acestuia.
Litigiile ce ţin de plata compensaţiei pentru pierderea unei părţi din salariu în legătură cu încălcarea termenelor de plată a acestuia sunt examinate în modul stabilit de legislaţie.
În cazul în care angajatorul nu a efectuat achitarea salariului conform art. 142 (1) din Codul muncii, acesta poate fi sancționat conform art. 57 din Codul contravențional care prevede următoarele:
Încălcarea intenţionată cu mai mult de două luni a termenului stabilit pentru plata salariilor, precum şi pentru efectuarea altor plăţi cu caracter permanent, stabilite prin legislaţie, se sancţionează cu amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale (u. c.) aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 120 de u. c. aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 120 la 180 u. c. aplicată persoanei juridice. O unitate convențională = 50 de lei.