Cum influențează salariul minim și salariul mediu pe țară la calcularea și stabilirea pensiilor?
Ioana. N., Cahul
Ana MOLDOVANU
consilier superior
în Departamentul protecție social-economică al CNSM
Conform Legii nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii, stagiul de cotizare al persoanelor angajate în baza contractului individual de muncă se calculează prin însumarea lunilor pentru care s-au plătit contribuţii în mărimile stabilite de legislaţie şi împărţirea acestei sume la 12. În cazul în care suma anuală a contribuțiilor achitate este mai mică decât suma anuală a contribuțiilor calculate din salariul minim lunar pe țară stabilit de legislație, stagiul de cotizare se calculează proporțional sumei achitate.
Pentru persoanele angajate în sectorul agrar în baza contractului individual de muncă, perioada de activitate cu caracter sezonier se include în stagiul de cotizare, considerându-se un an de cotizare, cu condiţia ca suma anuală a contribuţiilor să nu fie mai mică decât suma anuală a contribuţiilor calculate din salariul minim pe ţară stabilit de legislaţie. În cazul în care suma anuală a contribuţiilor achitate este mai mică decât suma anuală a contribuţiilor calculate din salariul minim pe ţară stabilit de legislaţie, stagiul de cotizare se calculează proporţional sumei achitate.
Pentru perioadele:
- de îndeplinire a serviciului militar în termen sau cu termen redus;
- de rezidențiat în învățământul postuniversitar obligatoriu,
la determinarea venitului mediu lunar asigurat începând cu 1 ianuarie 1999 se ia în considerare salariul minim lunar pe țară la data calculării pensiei, care actualmente este egal cu 1000 de lei (Hotărârea Guvernului nr. 550/2014).
Pentru perioadele:
- de îndeplinire a serviciului militar pe bază de contract;
- de îngrijire a unui copil până la vârsta de trei ani de către unul dintre părinţi sau de tutore, în caz de deces al ambilor părinţi;
- de activitate necontributive în funcția de judecător și procuror de până la 31 decembrie 2005;
- de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani sau a unei persoane cu dizabilitate severă de către unul dintre părinți, de către tutore sau curator, până la angajarea în funcția de asistent personal (de la 01.01. 2022);
la determinarea venitului mediu lunar asigurat, începând cu 1 ianuarie 1999, se ia în considerare salariul mediu lunar pe țară la data calculării pensiei. Conform datelor Biroul Național de Statistică, în trimestrul II al anului 2021, salariul mediu lunar pe economie a constituit 9044,5 lei.
Cum se ia în calcul salariul mediu prognozat la stabilirea pensiilor și a indemnizațiilor?
Vasile B., Chișinău
Venitul asigurat pentru lunile incluse în calcul la determinarea bazei de calcul al indemnizațiilor de asigurări sociale nu poate depăși suma a cinci salarii medii lunare prognozate pe economie pentru anul respectiv, înmulțită cu 12 sau cu numărul de luni în care persoana a realizat venit asigurat. În cazul în care în calcul se include anul calendaristic incomplet, venitul asigurat se plafonează reieșind din numărul de luni în care a fost realizat venitul asigurat pentru anul respectiv. Baza de calcul al indemnizației de maternitate pentru femeile asigurate, precum și al indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoză, de SIDA sau de o maladie oncologică, ce nu se încadrează în nici una dintre condițiile stabilite (un stagiu total de cotizare de cel puţin trei ani sau cel puţin nouă luni în ultimele 24 de luni) constituie 35% din salariul mediu lunar prognozat, stabilit de Guvern pentru anul în care s-a produs riscul asigurat.
În cazul persoanelor asigurate pentru care lipsește baza de calcul la stabilirea indemnizațiilor:
- pentru incapacitate temporară de muncă pricinuită de boli obişnuite sau de accidente nelegate de muncă;
- pentru prevenirea îmbolnăvirilor (carantină);
- pentru îngrijirea copilului bolnav;
- pentru incapacitate temporară de muncă în legătură cu protezarea ortopedică,
baza de calcul constituie 35% din salariul mediu lunar prognozat, stabilit de Guvern pentru anul în care s-a produs riscul asigurat.
Cuantumul lunar al indem-nizației pentru incapacitate temporară de muncă plătite din mijloacele liber profesionistului care practică activitate în sectorul justiției, se stabilește în proporție de 75% din salariul mediu lunar prognozat pe economie, stabilit de Guvern pentru anul în care s-a produs riscul asigurat.
Conform Hotărârii Guvernului nr. 923/2020, cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2021, constituie 8716 lei.