Începând cu 1 ianuarie 2021 avocații, notarii și executorii judecătorești achită contribuţia individuală de asigurări sociale de stat obligatorie în sumă fixă anuală de 2 ori mai mare față de anul precedent. Care sunt beneficiile și cum se calculează prestațiile de asigurări sociale pentru riscurile asigurate?
Dumitru Cojocari, Chișinău
Ana MOLDOVANU
consilier superior
în Departamentul protecție social-economică al CNSM
Legea 257 din 16.12.2020 (MO353-357/22.12.20 art.288) a completat Legea nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale de stat cu o nouă noțiune de liber-profesionist ce practică activitate în sectorul justiție.
Liber-profesionist ce practică activitate în sectorul justiției este persoană care are înregistrată una din formele de organizare a activității prevăzute de legea de avocat, notar, executor judecătoresc, administrator autorizat, mediator.
În baza art. 5 alin. (2) din Legea nr. 255/2020 bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, contribuţia de asigurări sociale de stat obligatorii în sumă fixă anuală (taxa fixă anuală) este stabilită în mărime de 24255 de lei, respectiv, suma taxei lunare constituie 2021.25 lei.
Astfel, liber-profesioniştii care practică activitate în sectorul justiției, achitând contribuţia de asigurări sociale de stat obligatorie menţionată, la îndeplinirea condiţiilor de acordare a acestora (stagiul de cotizare necesar de cel puţin 3 ani sau de cel puţin 9 luni din ultimele 24 luni anterioare producerii riscului asigurat) au dreptul la următoarele prestații de asigurări sociale pentru riscurile asigurate survenite începând cu 01.01.2021:
- Indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente nelegate de muncă;
- indemnizaţie pentru prevenirea îmbolnăvirilor (carantină);
- prestaţie pentru recuperarea capacităţii de muncă;
- indemnizaţie de maternitate;
- indemnizaţie pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani;
- indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav;
- ajutor de deces.
Totodată, potrivit alin (21) al art. 14 al Legii nr.756/1999 asigurării pentru accidente de muncă şi boli profesionale, liber-profesioniştii care practică activitate în sectorul justiţiei, au dreptul la indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accidente de muncă sau boli profesionale, indiferent de stagiul de cotizare.
Modul de calcul şi de plată a indemnizaţiei paternale
De asemenea, Regulamentul cu privire la condiţiile de stabilire, modul de calcul şi de plată a indemnizaţiei paternale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1245/2016 prevede, că indemnizaţie paternală se acordă tatălui asigurat în sistemul public de asigurări sociale, liber-profesionistului care practică activitate în sectorul justiţiei pentru îngrijirea copilului nou-născut, cu domiciliul sau reşedinţa în Republica Moldova.
Femeile asigurate au dreptul la indemnizaţie de maternitate indiferent de durata stagiului de cotizare. De asemenea, și indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă cauzate de tuberculoză, de SIDA sau de o maladie oncologică se stabilesc indiferent de durata stagiului de cotizare.
Conform informației Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), perioada pentru care liber-profesioniştii ce practică activitate în sectorul justiţiei au achitat taxă fixă până la 31.12.2020, nu se ia în considerare pentru determinarea stagiului de cotizare pentru acordarea prestațiilor sociale, altele decât pensia pentru limită de vârstă şi ajutorul de deces. Or, achitarea taxei fixe până la 31.12.2020, conform cadrului normativ, asigura doar dreptul la pensia pentru limită de vârstă şi ajutorul de deces.
Modul de calcul şi de plată a indemnizaţiei paternale
Indemnizațiile pentru incapacitatea temporară de muncă se stabilesc de către casele teritoriale de asigurări sociale în temeiul informației din certificatul medical, transmise prin intermediul conexiunilor intersistemice securizate și autentificate prin semnătura electronică a persoanei responsabile și a prestatorilor de asistență medicală.
Baza de calcul al indemnizaţiilor pentru incapacitatea temporară de muncă se determină conform art. 7 al Legii nr. 289/2004 și capitolului VI al Regulamentului cu privire la condiţiile de stabilire, modul de calcul şi de plată a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 108/2005.
Baza de calcul al indemnizațiilor pentru incapacitatea temporară de muncă o constituie venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat, venit din care, la data stabilirii indemnizației, au fost calculate şi plătite contribuţii.
Venitul lunar asigurat pentru liber-profesionişti ce practică activitate în sectorul justiţiei se determină prin împărţirea la 1/12 a taxei fixe a contribuţiei de asigurări sociale de stat stabilită pentru anul corespunzător la cota tarifului contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii pentru angajatorii sectorului privat pentru această perioadă. Venitul lunar asigurat determinat se include în calcul în lunile pentru care au fost plătite taxele fixe ale contribuţiei de asigurări sociale de stat obligatorii stabilite începând cu 1 ianuarie 2021.
Astfel, în baza datelor din Registrul de stat al evidenţei individuale în sistemul public de asigurări sociale va fi constatată plata taxei fixe lunare a contribuţiei de asigurări sociale de stat stabilită pentru anul 2021.
Cota tarifului contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii pentru angajatorii sectorului privat pentru anul 2021 constituie 24%.
Respectiv, venitul asigurat din luna pentru care se va plăti taxa fixă lunară a contribuţiei de asigurări sociale pentru liber-profesioniştii care practică activitate în sectorul justiţiei se determină în felul următor:
2021,25 lei / 24% x 100 = 8421,88 lei.
Cuantumul lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă
La determinarea bazei de calcul al indemnizațiilor pentru incapacitatea temporară de muncă pentru liber-profesionişti ce practică activitate în sectorul justiţiei, venitul asigurat de 8421,88 lei se va include în calcul pentru lunile pentru care a fost plătită taxa fixă lunară a contribuţiei de asigurări sociale în mărime de 2021,25 lei (pentru anul 2021).
Cuantumul lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă se stabileşte diferenţiat, în funcţie de durata stagiului de cotizare, după cum urmează:
- a) 60% din baza de calcul – în cazul unui stagiu de cotizare de până la 5 ani;
- b) 70% din baza de calcul – în cazul unui stagiu de cotizare cuprins între 5 şi 8 ani;
- c) 90% din baza de calcul – în cazul unui stagiu de cotizare de peste 8 ani.
Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoză, SIDA sau de o maladie oncologică este de 100% din baza de calcul.
Plata prestaţiilor de asigurări sociale (carantină, prestaţie pentru recuperarea capacităţii de muncă, indemnizația de maternitate, indemnizația pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani, indemnizația pentru îngrijirea copilului bolnav, indemnizația paternală) se efectuează integral de la bugetul asigurărilor sociale de stat.
Primele cinci zile calendaristice de incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite se plătesc din mijloacele liber-profesionistului ce practică activitate în sectorul justiţiei, însă nu mai mult de 15 zile cumulative pe parcursul unui an calendaristic în cazul mai multor perioade de incapacitate temporară de muncă. Începând cu a şasea zi calendaristică de incapacitate temporară de muncă, iar în cazul mai multor perioade de incapacitate temporară de muncă, începând cu prima zi după expirarea celor 15 zile cumulative plătite din mijloacele liber-profesionistului ce practică activitate în sectorul justiţiei, indemnizaţia se plăteşte din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat. Cuantumul lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă plătite din mijloacele liber-profesionistului ce practică activitate în sectorul justiţiei se stabileşte în proporţie de 75% din salariul mediu lunar prognozat pe economie, stabilit de Guvern, pentru anul în care s-a produs riscul asigurat.
De asemenea, indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă sau boală profesională liber-profesionistului ce practică activitate în sectorul justiţiei se stabileşte pentru primele 20 zile calendaristice de incapacitate temporară de muncă din mijloacele proprii, iar începând cu a 21-a zi calendaristică indemnizaţia se stabileşte de către Casa Națională de Asigurări Sociale din mijloacele BASS. Cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă plătite din mijloacele liber-profesionistului ce practică activitate în sectorul justiției se stabilește în proporție de 100% din salariul mediu lunar prognozat pe economie, stabilit de Guvern, pentru anul în care s-a produs riscul asigurat.
Potrivit Hotărârii Guvernului nr.923/2020, cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2021, constituie 8716 lei.
Indemnizaţiile pentru incapacitatea temporară de muncă, inclusiv indemnizaţia pentru incapacitatea temporară de muncă cauzată de un accident de muncă sau boală profesională se stabilesc pentru zile calendaristice.
Conform informației Direcției generale administrarea plăților și plătitorilor a CNAS, liber-pro-fesioniștii ce practică activitate în sectorul justiţiei, care au calitatea de pensionar se exceptează de la achitarea contribuţiilor de asi-gurări sociale în taxă fixă, respectiv, aceştia nu beneficiază de indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă.