3 iulie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Calcularea salariului: ce trebuie să cunoască neaparat angajatul în 2024

Loading
Cetăţeanul şi legea Calcularea salariului: ce trebuie să cunoască neaparat angajatul în 2024
Calcularea salariului: ce trebuie să cunoască neaparat angajatul în 2024
meduza.io

Sunt membru de sindicat și aș dori să aflu următoarele. Când am fost angajat, am semnat contractul individual de mun­că că voi primi 10 mii de lei, dat am primit circa 8400 de lei. M-am adresat la contabilitate și mi s-a înmânat un fluturaș, spunându-mi-se că totul este corect, fără nici o explicație. Locuim împreună cu mama, care are o pensie mizeră de 800 de lei și avem doi copii mici (gemeni). Soția nu lucrează. Explicați-mi, vă rog, cum să ne descurcăm cu un așa salariu? Unde sunt restul banilor, mi s-au oprit pentru pensie?

Anatolie Țîgan, Chișinău

 

Ana MOLDOVANU

consilier superior

în Departamentul protecție social-economică al CNSM

 

La angajare, dumneavoastră ați semnat contractul individual de muncă, unde este stipulat sa­lariul brut (calculat) în mărime de 10 mii lei. Însă din salariul respec­tiv se rețin contribuții la fondul de asigurare obligatorie în medicină și impozitul pe venit. Pentru viitoa­rea pensie vă asigură angajatorul, achitând contribuții în bugetul asigurărilor sociale de stat. Dar nu numai pentru pensii, ci și pentru diferite indemnizații, cum ar fi: în caz de șomaj (dacă o să rămâneți fără un loc de muncă), în caz de incapacitate temporară de muncă (boală), de carantină, de îngrijire a unui copil bolnav (dacă o să fiți ne­voit să stați cu copilul bolnav),  de îngrijire a unui copil până la vârsta de trei ani (aveți dreptul, împreună cu soția, să fiți în concediu pen­tru îngrijirea copilului, dat fiind că aveți copilași gemeni).

 

Cum se calculează salariul spre plată? Ce fel de rețineri se fac și cum se determină acestea?

În continuare, vom explica pas cu pas modul de calculare a sa­lariului pentru un angajat cu doi copii minori, un părinte și soțiela întreținere, în contractul de mun­că al căruia este indicat un salariu de 10000 de lei, dar în „fluturașul” de salariu – un cuantum mai mic al salariului.

 

Unde sunt restul banilor?

În primul rând, trebuie să cunoaștem care este mărimea sa­lariului brut (calculat). De regulă, acesta este indicat în Contractul de muncă pe care îl semnăm la an­gajare și din care se rețin, ulterior, contribuțiile și impozitele salaria­le.

Considerăm că salariul brut (calculat) este de 10000 de lei.

Atenție! Angajatul va primi 10000 de lei doar dacă va lucra numărul total de ore lucrătoare prevăzute de graficul de muncă. Pentru luna decembrie 2023, aces­ta constituie 160 de ore (în cazul săptămânii de lucru de cinci zile lucrătoare cu opt ore pe zi).

La momentul actual, din salariul brut calculat angajatului i se fac două tipuri de rețineri obligatorii:

  • Prime de asistență medi­cală, în mărime 9%.

Banii ajung în fondul de asigurare obligatorie medicală, adică din aceste resurse se întreține sistemul public de să­nătate.

Totodată, angajatul, ca per­soană asigurată, va beneficia de asistență şi de serviciile medicale specificate în Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală. În cazul nostru, prima de asistență medicală va constitui 900 de lei (10000 de lei x 9%).

  • Impozitul pe venit, care con­stituie 12% din venitul impozabil.

Pentru început, ce este venitul impozabil? Este suma din care se calculează impozitul pe venit achi­tat de angajat și se calculează după următoarea relație matematică:

Venit impozabil = Salariul brut calculat – Prime de asistență medi­cală (9%) – Scutiri

Scutirea este o sumă din salariu care nu se impozitează cu impozit pe venit.

Conform prevederilor Codului fiscal, orice angajat are dreptul la o scutire personală, în mărime de 2250 de lei pe lună (pentru anul 2023). De asemenea, angajații pot beneficia de scutirea pentru per­soane întreținute (copii minori, co­pii care își fac studii în țară sau în străinătate, părinții pensionari, cu condiția că venitul anual al aces­tora nu depășește suma de 11280 de lei), a căror mărime este de 750 de lei.

În cazul nostru, angajatul va beneficia de scutirea personală de 2250 de lei pe lună, scutirea pen­tru doi copii minori – 1500 de lei (2 x 750 de lei pe lună) și o scutire pentru părinte (mamă)  – 750 de lei.

Respectiv, suma totală a scu­tirilor constituie 2250 lei + (1500 +750) lei = 4500 de lei.

Din 01.01.2021, angajații nu mai pot beneficia de scutirea pentru soț/soție care nu activea­ză în câmpul muncii.

Prin urmare, impozitul pe venit al angajatului se va calcula în felul următor:

Impozit pe venit = Venit impo­zabil x 12% = (10.000 – 900 – 4500) x 12% = 552 de lei.

Cotizația membrului de sindi­cat: 10000 x 1% = 100 de lei

După efectuarea reținerilor din salariu, se calculează salariul spre plată, care este suma cu care an­gajatul rămâne „în mână” după achitarea tuturor impozitelor.

Astfel, salariul pe care îl va primi în buzunar angajatul nostru este de 8448 de lei

(10000 – 900 – 552 – 100).

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand