22 iulie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Sfatul economistului. Beneficiile persoanei asigurate în diferite cazuri

Loading
Cetăţeanul şi legea Sfatul economistului. Beneficiile persoanei asigurate în diferite cazuri
Sfatul economistului. Beneficiile persoanei asigurate în diferite cazuri
gov.kz
 

Ana MOLDOVANU

consilier superior

în Departamentul protecție social-economică al CNSM

 

Dacă sunteți încadrat în câmpul muncii, este important să fie în­cheiat cu angajatorul un contract individual de muncă. Angajato­rul este obligat să vă asigure în sistemul public de asigurări soci­ale, achitând contribuții. Astfel vă considerați persoană asigurată.

Asigurații care au un stagiu to­tal de cotizare de cel puțin trei ani sau de cel puțin nouă luni în ul­timele 24 de luni beneficiază de următoarele indemnizații:

Indemnizație pentru incapa­citate temporară de muncă ca­uzată de boli obișnuite sau de accidente nelegate de muncă:

  • primele cinci zile calendaris­tice de incapacitate temporară de muncă se plătesc din mijloacele angajatorului, însă nu mai mult de 15 zile cumulative pe parcursul unui an calendaristic. Cuantumul lunar al indemnizației din mijloa­cele angajatorului se stabilește în proporție de 75% din salariul me­diu al angajatului.
  • începând cu a 6-a zi calenda­ristică, iar în cazul mai multor pe­rioade de incapacitate temporară de muncă – începând cu prima zi după expirarea celor 15 zile cumu­lative plătite din mijloacele anga­jatorului, indemnizația se plătește din mijloacele bugetului asigură­rilor sociale de stat (de către Ca­sele teritoriale de asigurări sociale – CTAS).

Cuantumul lunar al indemniza-ției se stabilește diferențiat, în funcție de durata stagiului de co­tizare, după cum urmează:

  1. 60% din baza de calcul – în cazul unui stagiu de cotizare de până la 5 ani;
  2. 70% din baza de calcul – în cazul unui stagiu de cotizare cu­prins între 5 şi 8 ani;
  3. 90% din baza de calcul – în cazul unui stagiu de cotizare de peste 8 ani.

Cuantumul indemnizației pen­tru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoză, SIDA sau de o maladie oncologică, este de 100% din baza de calcul.

Persoanele neasigurate nu be­neficiază de această indemnizație.

 

Indemnizație de maternitate

Femeile asigurate au dreptul la indemnizație de maternitate, indiferent de durata stagiului de cotizare.

Indemnizația se acordă integral la a 30-a săptămână de sarcină, pe o perioadă de 126 de zile ca­lendaristice, iar în cazul nașterilor complicate ori al nașterii a doi co­pii – de 140 de zile calendaristice. În cazul sarcinilor cu trei sau mai mulți feți, indemnizația de ma­ternitate se acordă integral la a 24-a săptămână de sarcină, pe o perioadă de 182 de zile calenda­ristice.

Baza de calcul a indemnizației o constituie venitul mediu lu­nar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premer­gătoare lunii producerii riscului asigurat, venit din care au fost calculate și plătite contribuții. Indemnizația de maternitate se plătește o singură dată pentru în­treaga perioadă a concediului de maternitate.

Persoanele neasigurate nu beneficiază de această indemnizație.

 

Indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav

Indemnizația se acordă pentru îngrijirea copilului bolnav până la 10 ani, iar în cazul de maladie oncologică şi dizabilitate – până la 18 ani se acordă persoanelor asigurate. Indemnizația se acor­dă pe o perioadă de cel mult 14 zile – ambulatoriu şi cel mult 30 de zile – în staționar. În cazul în care copilul suferă de boli contagioase, este imobilizat într-un aparat gip­sat, intervenții chirurgicale, mala­die oncologică, tuberculoză, SIDA, indemnizația se acordă pentru perioada integrală a concediului medical.

Persoanelor neasigurate nu li se acordă această indemnizație.

 

Indemnizație pentru prevenirea îmbolnăvirilor (carantină)

Indemnizația pentru carantină se acordă asiguratului căruia i s-a instituit carantina cu interzicerea de a continua activitatea, pe dura­ta stabilită prin certificat medical.

Persoanele neasigurate nu be­neficiază de indemnizație.

 

Indemnizații pentru familiile cu copii

Indemnizație unică la nașterea copilului în mărime de 10068 lei (pentru anul 2022) se acordă atât persoanelor asigurare, cât și per­soanelor neasigurate.

Persoanelor asigurate li se acordă indemnizație lunară pen­tru creșterea copilului până la îm­plinirea vârstei de trei ani: prima opțiune – 30% din baza de calcul din ultimele 12 luni pe o perioa­dă de 3 ani, dar nu mai puțin de 740 de lei lunar; a doua opțiune – pentru primul an – 60% din baza de calcul, dar nu mai puțin de 1480 de lei; de la vârsta de un an și până la vârsta de 2,2 ani – 30% din baza de calcul, dar nu mai puțin de 740 de lei lunar.

Pentru persoanele neasigurate, indemnizația lunară pentru creș-terea copilului constituie 740 de lei lunar și se achită doar până la împlinirea vârstei de doi ani.

Indemnizație de suport pen­tru creșterea copiilor până la trei ani a copiilor gemeni constituie 370 de lei lunar și se acordă atât persoanelor asigurate, cât și per­soanelor neasigurate.

 

Ajutor de șomaj

Șomerii care au stagiul de co­tizare de cel puțin 12 luni în ulti­mele 24 de luni calendaristice au dreptul la ajutorul de șomaj.

Cuantumul ajutorului:

50% din venitul mediu lunar asigurat în caz de reducere a sta­telor de personal; 40% – în alte cazuri.

Perioada de acordare: cinci luni calendaristice, în cazul unui stagiu de cotizare între 12 luni și 10 ani; șapte luni calendaristice – în cazul unui stagiu de cotizare între 10 şi 15 ani; 9 luni calendaristice – peste 15 ani.

Șomerii beneficiază de indem-nizație pentru incapacitate tem­porară de muncă pricinuită de boli obișnuite sau de accidente nele­gate de muncă și indemnizație de maternitate.

Persoanele neasigurate nu au dreptul la ajutorul de șomaj.

 

Pensii

Cu condiția realizării stagiului minim de cotizare de 15 ani, la împlinirea vârstelor standard de pensionare, persoana are dreptul la pensie pentru limită de vârstă.

Pentru anul 2022, bărbații au dreptul la pensie la vârsta de 63 de ani, femeile – la 60 de ani, sta­giul complet de cotizare pentru bărbați – 34 de ani, pentru femeii – 33 de ani.

Persoanele vârstnice care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani nu pot beneficia de pensie pentru limita de vârstă, beneficiază doar de alocație socială de stat.

Dreptul la pensie de urmaș, de dizabilitate, pensie anticipa­tă pentru carieră lungă îl au doar persoanele asigurate în condițiile prevăzute de legislație.

De ajutor de deces beneficiază atât persoanele asigurate, cât și persoanele neasigurate, în valoare de 1100 de lei.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand