M-am adresat în instanța de judecată cu o cerere privind anularea unui contract. Nu am apelat la serviciile avocatului, considerând că mă descurc singur. Partea opusă, asistată de un avocat, a solicitat să îmi fie respinsă cererea din motiv că m-am adresat cu întârziere în judecată. Susţine că urma să mă adresez în termen de trei ani din momentul încheierii contractului.
Explicaţi-mi, vă rog, ce e cu termenul respectiv?
Vasile Ababii, mun. Chişinău
Liubomir DUDULICA,
avocatmd@gmail.com
Într-adevăr, legea prevede termene limitate pentru înaintarea cererii de chemare în judecată.
Termenul general, în interiorul căruia persoana poate să-şi apere, pe calea intentării unei acţiuni în instanţă de judecată, dreptul încălcat, este de trei ani. Pentru anumite cazuri, legea stabileşte termene speciale de prescripţie.
Se prescriu în termen de şase luni acţiunile privind: încasarea penalităţii; viciile ascunse ale bunului vândut; viciile lucrărilor executate în baza contractului de deservire curentă a persoanelor; litigiile ce izvorăsc din contractul de transport; repararea prejudiciului cauzat prin încălcarea dreptului la judecarea în termen rezonabil a cauzelor sau a dreptului la executarea în termen rezonabil a hotărârilor judecătoreşti.
În contractul pentru executarea de lucrări, dreptul ce se naşte din viciul construcţiei se prescrie în termen de cinci ani. În contractul de vânzare-cumpărare, dreptul ce se naşte din viciul construcţiei nu se prescrie înainte de trecerea a cinci ani de la executarea lucrării de construcţie. Pentru viciile materiilor prime sau ale materiilor livrate, destinate realizării unei construcţii, care au cauzat viciul acesteia, dreptul se prescrie în termen de cinci ani.
Termenul de prescripţie extinctivă începe să curgă de la data
naşterii dreptului la acţiune. Dreptul la acţiune se naşte la data când persoana a aflat sau trebuia să afle despre încălcarea dreptului. Dacă legea nu prevede altfel, prescripţia începe să curgă de la data când obligaţia devine exigibilă, iar în cazul obligaţiei de a nu face, de la data încălcării acesteia. În cazul în care dreptul subiectiv este afectat de un termen suspensiv sau de o condiţie suspensivă, termenul de prescripţie extinctivă începe să curgă de la data împlinirii termenului ori a realizării condiţiei.
În raporturile juridice în care nu este stipulat termenul executării obligaţiei sau în care executarea poate fi cerută oricând, termenul de prescripţie extinctivă începe să curgă de la data când debitorul trebuie să execute obligaţia. În acţiunile privind răspunderea delictuală, termenul de prescripţie extinctivă începe să curgă de la data când păgubitul a cunoscut sau trebuia să cunoască paguba şi pe cel care răspunde de ea.
Termenul de prescripţie extinctivă în cazul acţiunii în anulare a unui act juridic pentru violenţă începe să curgă de la data la care a încetat violenţa. În celelalte cazuri de anulare, termenul de prescripţie extinctivă începe să curgă de la data la care cel îndreptăţit, reprezentantul său legal sau persoana chemată de lege să-i încuviinţeze actele a cunoscut temeiul anulării. În cazul obligaţiilor regresive, termenul de prescripţie extinctivă începe să curgă de la data când trebuia executată obligaţia princi-pală.
Prescripţia dreptului la acţiune pentru viciile ascunse începe să curgă: în cazul unui bun înstrăinat sau al unei lucrări executate alta decât o construcţie, de la împlinirea unui an de la data preluării (predării) bunului sau lucrării, afară numai dacă viciul a fost descoperit mai înainte, când prescripţia va începe să curgă de la data descoperirii; în cazul unei construcţii, de la împlinirea a trei ani de la data preluării (predării) construcţiei, afară numai dacă viciul a fost descoperit mai înainte, când prescripţia va începe să curgă de la data descoperirii. Pentru executarea unor lucrări curente, în primul caz, termenul este de o lună şi, respectiv, de trei luni în celălalt caz.
Când este vorba de prestaţii succesive, prescripţia dreptului la acţiune începe să curgă de la data la care fiecare prestaţie devine exigibilă, iar dacă prestaţiile alcătuiesc un tot unitar, de la data ultimei prestaţii neexecutate.
Curgerea termenului de prescripţie extinctivă se suspendă dacă: înaintarea acţiunii este imposibilă din motive de forţă majoră; executarea obligaţiilor este amânată (moratoriu); creditorul sau debitorul face parte din rândul forţelor armate puse pe picior de război; creditorul este incapabil sau este limitat în capacitatea de exerciţiu şi nu are un reprezentant legal, cu excepţia cazurilor în care creditorul are capacitate de exerciţiu procesuală; este suspendat actul normativ care reglementează raportul juridic litigios; activitatea autorităţilor judecătoreşti de a căror competenţă ţine soluţionarea litigiului dintre părţi este suspendată; se desfăşoară un proces de mediere în condiţiile Legii cu privire la mediere.
Cursul prescripţiei extinctive se suspendă doar dacă temeiurile de suspendare au apărut sau au continuat în ultimele şase luni ale termenului de prescripţie extinctivă, iar dacă acest termen este de şase luni sau mai scurt, înăuntrul lui. Curgerea termenului de prescripţie extinctivă continuă de la data încetării împrejurărilor care servesc drept temei pentru suspendarea cursului prescripţiei extinctive şi termenul scurs în perioada în care cursul prescripţiei extinctive este suspendat nu se include în termenul de prescripţie extinctivă. Termenul rămas se prelungeşte până la şase luni, iar dacă termenul de prescripţie extinctivă este mai scurt de şase luni, până la durata lui.
În cazul raporturilor familiale, cursul prescripţiei extinctive se suspendă pentru cererile dintre soţi – pe durata căsătoriei; pentru cererile dintre părinţi şi copii – până la atingerea majoratului de către copii; pentru cererile dintre tutori sau curatori şi persoanele aflate sub tutela sau curatela lor – pe durata tutelei sau a curatelei.
Cursul prescripţiei extinctive se întrerupe: în cazul intentării unei acţiuni în modul stabilit; în cazul în care debitorul săvârşeşte acţiuni din care rezultă că recunoaşte datoria. După întreruperea cursului prescripţiei extinctive, începe să curgă un nou termen. Timpul scurs până la întreruperea cursului prescripţiei extinctive nu se include în noul termen de prescripţie extinctivă. Dacă instanţa judecătorească a scos cererea de pe rol, cursul prescripţiei extinctive care a început până la intentarea acţiunii continuă fără întrerupere.
În cazuri excepţionale, dacă instanţa de judecată constată că termenul de prescripţie extinctivă nu este respectat din cauza unor împrejurări legate de persoana reclamantului, dreptul încălcat al persoanei este apărat. Repunerea în termen nu poate fi dispusă decât dacă partea şi-a exercitat dreptul la acţiune înainte de împlinirea unui termen de 30 de zile, calculat din ziua în care a cunoscut sau trebuia să cunoască încetarea motivelor care justifică depăşirea termenului de prescripţie.
Cesiunea creanţei sau preluarea datoriei nu afectează cursul prescripţiei extinctive.
Legea interzice modificarea termenului de prescripţie extinctivă sau a modului de calculare. Actul juridic privind modificarea termenului de prescripţie extinctivă sau a modului de calculare ori privind renunţarea la dreptul de a invoca prescripţia este nul.
Acţiunea privind apărarea dreptului încălcat se respinge în temeiul expirării termenului de prescripţie extinctivă numai la cererea persoanei în a cărei favoare a curs prescripţia, depusă până la încheierea dezbaterilor în fond. În apel sau în recurs, prescripţia poate fi opusă de îndreptăţit numai în cazul în care instanţa se pronunţă asupra fondului.
Respectiv, expirarea termenului de prescripţie nu interzice înaintarea cererii de chemare în judecată, or neinvocarea de partea opusă a omiterii acestuia şi în lipsa solicitării de respingere a acţiunii ca tardivă va determina examinarea fondului de către instanţa de judecată şi pronunţarea unei hotărâri întemeiate şi legale, cu admiterea eventuală a pretenţiilor înaintate.
Specific cazului dvs. este şi faptul că nulitatea actului juridic poate fi absolută (în întregime) sau relativă (doar anumite prevederi, clauze). Acţiunea în constatare a nulităţii absolute este imprescriptibilă.
Deci, solicitarea declarării nulităţii absolute a unui contract nu va fi afectată de curgerea termenului de prescripţie.