După decesul mamei, am aflat că în timpul vieții ea a întocmit un testament prin care a lăsat toată averea sa concubinului. În ultima perioadă a vieții, mama făcea abuz de băuturi alcoolice, cu care o aproviziona permanent concubinul său, ajungând chiar și la delirium tremens. Mai mult ca atât, în timpul când a fost întocmit testamentul, ei nu se împăcau deloc bine și am dubii mari referitor la dorința mamei de a întocmi acest testament și la legalitatea acestuia. Sunt suficiente aceste motive pentru a-l declara pe concubinul mamei ca succesor nedemn și a anula testamentul?
Vornicescu A., mun. Chişinău
Liubomir DUDULICA
avocat
avocatmd@gmail.com
Dacă considerați că concubinul mamei dvs. a acționat contrar ultimei voințe și intereselor testatorului sau i-a viciat consimțământul acestuia, urmează să înaintați cerere de chemare în judecată în sensul dat.
În primul rând, urmează a fi înaintată acțiune în justiție privind declararea moștenitorului ca nedemn și excluderea acestuia de la moștenire.
Potrivit prevederilor Codului civil, o persoană este exclusă de la moștenire ca nedemnă în următoarele cazuri: dacă l-a omorât pe cel care a lăsat moștenirea sau a săvârșit o tentativă de a-l omorî; dacă intenționat și ilegal l-a împiedicat pe cel care a lăsat moștenirea să întocmească sau să revoce o dispoziție testamentară; dacă prin dol sau violență l-a determinat pe cel care a lăsat moștenirea să întocmească sau să revoce o dispoziție testamentară; dacă în mod intenționat și ilegal a ascuns, a alterat, a distrus sau a falsificat o dispoziție testamentară a celui care a lăsat moștenirea.
Lipsirea de dreptul de moștenire a persoanei nedemne se face prin anularea dobândirii moștenirii de către aceasta. Se poate cere anularea dobândirii moștenirii numai după deschiderea moștenirii. În cazul moștenitorului subsecvent, anularea poate fi făcută imediat după devoluțiunea moștenirii către moștenitorul prealabil.
În circumstanțele descrise decătre dvs., trebuie să se stabilească dacă acestea se încadrează în temeiurile de excludere de la moștenire prevăzute de lege. Consider că poate fi invocată determinarea prin dol pe cel care a lăsat moștenirea să întocmească o dispoziție testamentară.
Potrivit Codului de procedură civilă, fiecare parte trebuie să dovedească circumstanţele pe care le invocă drept temei al pretenţiilor şi obiecţiilor sale, deci, sarcina probațiunii, în speță, este pusă pe seama reclamantului. Respectiv, dvs. urmează să acumulați și să prezentați probe instanței de judecată care demonstrează faptul acționării concubinului cu rea-credință contrar ultimei voințe și intereselor testatorului. De asemenea, trebuie să demonstrați legătura cauzală între faptele ilegale ale concubinului și consecințele survenite – întocmirea viciată a testamentului.
Termenul de prescripție al acțiunii în anulare este de un an. Termenul de prescripție se calculează din momentul când persoana îndreptățită a aflat despre existența temeiurilor de anulabilitate. Dispozițiile legale privind suspendarea cursului prescripției se aplică în mod corespunzător. Acțiunea în anulare nu poate fi înaintată după expirarea termenului de trei ani de la data deschiderii moștenirii.
Are dreptul să introducă acțiunea în anulare a dobândirii moștenirii pentru nedemnitate orice persoană în avantajul căreia poate servi înlăturarea moștenitorului nedemn, chiar dacă avantajul va surveni numai după înlăturarea altei persoane. Prin acțiunea în anulare se cere declararea moștenitorului ca fiind nedemn. Consecințele anulării survin din momentul când hotărârea judecătorească rămâne definitivă.
Este necesar să cunoașteți că moștenitorul nu este nedemn dacă cel care a lăsat moștenirea, cunoscând cauza de nedemnitate, a întocmit un testament sau nu a modificat testamentul, deși a avut posibilitatea să o facă. În cazul declarării moș-tenitorului nedemn, se consideră că devoluțiunea în folosul lui nu a avut loc. Moștenitorului nedemn i se aplică dispozițiile legale privind posesorul masei succesorale.
În locul moștenitorului nedemn vin la moștenire cei care ar fi moștenit dacă moștenitorul nedemn era decedat la data deschiderii moștenirii. Se consideră că devoluțiunea în folosul celor care vin în loc s-a produs la momentul deschiderii moștenirii.
Puteți avea câștig de cauză doar în situația când cele invocate vor fi demonstrate prin probe directe, respectiv, se recomandă o pregătire mai minuțioasă până la adresarea în instanța de judecată.
În al doilea rând, urmează a fi înaintată o cerere de chemare în judecată privind declararea nulității testamentului ca act juridic civil afectat de viciu de consimțământ.
Act juridic civil este manifestarea de către persoane fizice şi juridice a voinţei îndreptate spre naşterea, modificarea sau stingerea raporturilor juridice civile. Consimţământ este manifestarea exteriorizată de voinţă a persoanei de a încheia un act juridic. Consimţământul este valabil dacă provine de la o persoană cu discernământ, este exprimat cu intenţia de a produce efecte juridice şi nu este viciat. Intenția de a produce efecte juridice se determină din declarația sau comportamentul persoanei, așa cum ea a fost înțeleasă în mod rezonabil de către cealaltă parte a actului juridic sau, în cazul actelor juridice unilaterale, de către persoana căreia actul îi este destinat.
Drept temei de nulitate a testamentului puteți invoca: nulitatea actului juridic încheiat de o persoană fără discernământ, nulitatea actului juridic încheiat prin dol sau nulitatea actului juridic încheiat prin leziune. Aceste temeiuri pot fi invocate și în cumul.
Actul juridic încheiat de o persoană fără discernământ se consideră încheiat de o persoană într-un moment în care nu putea să conştientizeze pe deplin acţiunile sale ori să îşi exprime voinţa.
Se consideră încheiat prin dol actul juridic a cărui încheiere a fost determinată de comportamentul dolosiv sau viclean al uneia dintre părţi și poate fi declarat nul de instanţa de judecată chiar şi în cazul în care autorul dolului estima că actul juridic este avantajos pentru cealaltă parte. Dacă una dintre părţi trece sub tăcere anumite împrejurări la a căror dezvăluire cealaltă parte nu ar mai fi încheiat actul juridic, anularea actului juridic poate fi cerută numai în cazul în care, în baza principiului bunei-credinţe, se putea aştepta ca cealaltă parte să dezvăluie aceste împrejurări.
Actului juridic încheiat prin leziune este actul pe care o persoană l-a încheiat din cauza unui concurs de împrejurări grele de care a profitat cealaltă parte, în condiţii extrem de nefavorabile.
Termenul de prescripţie extinctivă în cazul acţiunii în anulare înaintate de moştenitor curge din momentul deschiderii moştenirii, cu excepţia cazului când acesta a cunoscut sau trebuia să cunoască despre încheierea actului juridic înainte de acea dată. Persoana îndreptățită are dreptul să invoce anulabilitatea actului juridic pentru testamentul încheiat prin dol și cel încheiat prin leziune în termen de şase luni de la data când a aflat sau trebuia să afle despre temeiul anulabilității, iar pentru testamentul încheiat de o persoană fără discernământ – în termen de un an.
Partea care are dreptul de a cere anularea actului juridic pe motiv de eroare, dol, violență sau leziune poate cere repararea prejudiciului cauzat prin aceasta, chiar dacă dreptul de a cere anularea s-a prescris extinctiv sau dacă ea a confirmat actul juridic anulabil, cu condiția că cealaltă parte a actului juridic cunoștea sau trebuia, în mod rezonabil, să cunoască temeiul nulității la momentul încheierii acestuia.
În cazul anulării testamentului prin hotărâre judecătorească, este aplicabilă moștenirea legală, fiind acceptată succesiunea după clasele de moștenitori. Clasele de moștenitori sunt chemate să culeagă moștenirea numai câte una, în ordinea stabilită de Codul civil, începând cu clasa întâi. Dvs. faceți parte din clasa întâi de moștenitori legali – descendenții defunctului.
Până la finalul procesului nutrebuie să întreprindeți nimic pentru acceptarea succesiunii, or moștenirea trece la moș-tenitorul îndreptățit sub rezerva dreptului său de a renunța la moștenire. La expirarea termenului de renunțare – trei luni, moștenirea se consideră acceptată de către moștenitor.