4 iulie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Sfatul avocatului: Soluţionarea litigiului dintre coproprietari

Loading
Cetăţeanul şi legea Sfatul avocatului: Soluţionarea litigiului dintre coproprietari
Sfatul avocatului: Soluţionarea litigiului dintre coproprietari
coproprietari

Foto: libertatea.ro

 

Împreună cu doi fraţi şi o mătuşă a noastră, suntem coproprietarii unei case de locuit. Imobilul l-am dobândit prin moştenire de la bunica. Terenul de pe lângă casă nu este privatizat.

De facto, în casă locuieşte doar mătuşa noastră de mai mulţi ani. Noi, fraţii, locuim cu familiile în altă parte.

Recent, am primit o cerere de chemare în judecată prin care am aflat că mătuşa, invocând uzucapiunea, pretin­de să îi fie transmisă în proprietate casa în întregime şi terenul aferent pe motiv că de mai bine de 15 ani doar ea locuieşte şi foloseşte imobilul respectiv. Se mai invocă şi faptul că a achitat doar ea serviciile comunale, ceea ce consideră tot drept temei pentru obţinerea întregului bun imobil.

Poate oare cineva să ne lase fără casă, chiar dacă nu locuim în ea de mai mult timp?

 

F. Moraru, mun. Chişinău

 

În cazul dvs. nu riscaţi să pier­deţi bunul imobil ce vă aparţine, fiind protejat de lege.

Primul pas pe care urmează să îl faceţi este să verificaţi datele din registrul bunurilor imobile şi să obţineţi un extras actualizat pentru excluderea oricăror dubii referi­tor la dreptul dvs. de proprietate. Acest extras şi copiile actelor de proprietate, în cazul dvs., certifi­catul de moştenitor, urmează a fi prezentate în instanţa de judecată. În baza informaţiei din extras, veri­ficaţi regimul proprietăţii comune – pe cote-părţi sau în devălmăşie. Terenul aferent casei trebuie să fie înregistrat pe numele proprietaru­lui, statul Republica Moldova.

În conformitate cu prevederile legii, dreptul la proprietate privată, precum şi creanţele asupra statu­lui, sunt garantate. Proprietatea este, în condiţiile legii, inviolabilă. Dreptul de proprietate este garan­tat. Nimeni nu poate fi silit să ce­deze proprietatea sa, afară numai pentru cauză de utilitate publică pentru o dreaptă şi prealabilă des­păgubire. Exproprierea se efectu­ează în condiţiile legii.

În cererea de chemare în jude­cată, reclamanta cere instanţei de judecată recunoaşterea dreptului de proprietate asupra unui imo­bil care este și coproprietatea dvs. împreună cu fraţii, deci şi asupra părţilor bunului ce vă aparţine. Nu există temeiuri de fapt şi de drept de admitere a acestor cerinţe.

Într-adevăr, potrivit art. 332 din Codul civil, dacă o persoană, fără să fi dobândit dreptul de proprieta­te, a posedat cu bună-credinţă sub nume de proprietar un bun imobil pe parcursul a 15 ani, aceasta devi­ne proprietarul bunului respectiv.

Dar reclamanta nu a posedat întreg bunul imobil sub nume de proprietar, deoarece, potrivit da­telor din Registrul bunurilor imo­bile, mătuşa dvs. a obţinut dreptul de proprietate în urma moştenirii unei părţi a bunului în acelaşi timp cu ceilalţi coproprietari.

Deci, despre faptul că bunul imobil este coproprietatea mai multor persoane reclamanta cu­noştea cel puţin din data perfectă­rii actului de proprietate şi nu poa­te invoca faptul că a posedat bunul imobil cu bună credinţă sub nume de proprietar.

Uzucapiunea bunului imobil, de fapt, poate fi invocată doar în ca­zul în care dreptul de proprietate asupra acestuia nu este înregistrat în registrul bunurilor imobile. Mai mult ca atât, admiterea acţiunii în­aintate este imposibilă, deoarece ÎS „Cadastru” nu va putea înregistra o eventuală hotărâre de recunoaştere a dreptului de proprietate al recla­mantei asupra întregului bun imo­bil până la radierea din registru a drepturilor celorlalţi coproprietari. Iar în lipsa unei cerinţe de anulare a drepturilor de proprietate a celor­lalţi coproprietari nu va fi posibilă nici executarea unei hotărâri de ad­mitere a solicitărilor reclamantei.

Este neîntemeiată şi cerinţa de recunoaştere a dreptului de pro­prietate asupra terenului aferent construcţiilor. Potrivit art. 11 din Codul funciar, autorităţile admi­nistraţiei publice locale atribuie cetăţenilor terenuri fără plată, eli­berându-le titluri de proprietate: trec în proprietatea cetăţenilor sec­toarele de teren ocupate de case, anexe gospodăreşti şi grădini care li s-au atribuit în conformitate cu legislaţia. Respectiv, trecerea tere­nului aferent construcţiilor în pro­prietatea privată a cetăţenilor se face pe cale administrativă.

În cazul în care un singur copro­prietar achită cheltuielile de între­ţinere a bunului comun, el poate doar pretinde la despăgubire de la ceilalţi coproprietari în măsura în care aceasta este justificată.

Astfel, cerinţele mătușii vor fi respinse şi drepturile dvs. nu vor fi afectate.

 

Liubomir DUDULICA,

avocatmd@gmail.com

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand