Am divorţat de soţ acum cinci ani şi, prin hotărâre judecătorească, s-a stabilit domiciliul copilului nostru cu mine, urmând să îi port eu de grijă.
Fiind la întreţinerea mea, tot prin acea hotărâre s-a stabilit cuantumul pensiei de întreţinere pentru copilul minor în mărime fixă, din motiv că tatăl copilului nu avea surse de venit stabile şi nu se putea proceda altfel. În anul acesta, copilul a mers în clasa I şi am avut cheltuieli suplimentare de şcolarizare. Copilul este bolnăvicios, de aceea sunt mari şi cheltuielile pentru tratament.
De una singură nu fac faţă situaţiei şi pensia de întreţinere achitată nu este suficientă pentru acoperirea cheltuielilor. Pot eu oare cere fostului soţ plata unei pensii mai mari şi în ce mod?
Maria Grosu, or. Ialoveni
Sunt două căi de rezolvare a problemei de modificare a cuantumului pensiei de întreţinere.
Prima este pe cale amiabilă – negociaţi cu tatăl copilului plata benevolă a unei sume mai mari pentru întreţinerea copilului cu semnarea unui acord care să conţină toate condiţiile convenite reciproc. Acordul trebuie să fie întocmit în scris, în două exemplare (câte unul pentru dvs. şi tatăl copilului) şi semnat. La dorinţă, puteţi autentifica la notar acordul dat.
O altă cale este adresarea unei cereri de chemare în judecată de modificare a cuantumului pensiei de întreţinere şi plata silită a acesteia.
Potrivit prevederilor legii, cuantumul cotelor pensiei de întreţinere stabilite poate fi micşorat sau majorat de instanţa judecătorească, ţinându-se cont de starea materială şi familială a părinţilor, de alte circumstanţe importante.
În caz de litigii şi de circumstanţe excepţionale (boală gravă, mutilare a copilului minor sau a celui major inapt de muncă, necesitatea achitării cheltuielilor privind îngrijirea acestora etc.), în lipsa contractului între părţi, instanţa judecătorească poate obliga pe fiecare dintre părinţi să participe la cheltuielile suplimentare generate de aceste circumstanţe.
Modalitatea participării părinţilor la cheltuielile suplimentare, precum şi cuantumul acestor cheltuieli sunt stabilite de
instanţa judecătorească, ţinându-se cont de starea materială şi familială a părinţilor şi copiilor şi de alte circumstanţe importante. Cuantumul cheltuielilor suplimentare se stabileşte într-o sumă bănească fixă, ce va fi achitată lunar. Instanţa judecătorească poate obliga părinţii să participe la cheltuielile suplimentare deja făcute, precum şi la viitoarele cheltuieli suplimentare.
Noţiunile indicate mai sus sunt definite după cum urmează:
Starea materială reprezintă situaţia socioeconomică a persoanei (părinte) determinantă pentru întreţinerea unei vieţi decente pasibile stabilirii în urma identificării tuturor bunurilor imobile şi mobile deţinute în proprietate, a veniturilor obţinute din activităţi generatoare de profit, precum şi a factorilor ce influenţează nemijlocit aspectul economic al persoanei (de exemplu, capacitatea de muncă, studiile etc.).
Starea familială defineşte conjunctura şi relaţiile persoanei (părintelui) în interiorul comunităţii umane în care coabitează, întemeiate prin căsătorie sau izvorâtă din rudenie. Cu titlu exemplificativ, pot fi remarcate următoarele aspecte intrinseci care influenţează per ansamblu starea familiei, a cărei listă nu este una exhaustivă şi anume numărul copiilor şi al persoanelor aflate la întreţinere.
Alte circumstanţe importante pot fi invocate de către solicitantul modificării cuantumului pensiei de întreţinere în mod individual, potrivit situaţiei, aprecierea lor fiind făcută de către instanţa de judecată (de exemplu, chestiuni de ordin medical sau orice alt motiv).
Evidenţiez şi faptul că de dreptul de a solicita modificarea cuantumului pensiei de întreţinere pot beneficia în egală măsură ambii părinţi, în funcție de starea materială şi familială a acestora, dânşii fiind responsabili în mod solidar de dezvoltarea fizică, intelectuală, spirituală şi socială a copilului.
Totodată, pentru valorificarea dreptului de a solicita modificarea cuantumului pensiei de întreţinere, părintele nu urmează să probeze în mod cumulativ atât schimbarea stării materiale, cât şi a celei familiale, fiind suficientă în acest sens întrunirea a cel puţin uneia dintre aceste ipoteze, însă schimbarea situaţiilor specificate nu trebuie să fie formală, ci esenţială, sarcina respectivă aparţinând în exclusivitate instanţei de judecată competentă să o examineze.
Este important să cunoaşteţi că acţiunile dvs. urmează a fi întreprinse doar în interesul copilului şi nu trebuie să îl afecteze nici fizic, nici moral.
Liubomir DUDULICA,
avocatmd@gmail.com
>