Am fost găsit vinovat în cauzarea unui accident rutier, în urma căruia a fost deteriorat automobilul altei persoane. Am apelat la compania de asigurări pentru recuperarea sumei necesare reparaţiei automobilului părţii vătămate, iar aceasta a efectuat evaluarea prejudiciului.
Nefiind mulţumit de evaluarea companiei de asigurări, beneficiarul despăgubirii a apelat la un expert privat, care a evaluat prejudiciul şi a calculat un cost mai mare.
Compania de asigurări a refuzat plata sumei indicate în raportul de expertiză, recunoscând doar suma calculată de experţii proprii.
În urma negocierilor, s-a acceptat necondiţionat primirea sumei oferite de către compania de asigurări cu semnarea unui acord corespunzător.
Ulterior, am fost dat în judecată să achit diferenţa de cost dintre rezultatele expertizelor. Sunt eu oare obligat să achit suma cerută?
Gheorghe Verdeş, mun. Chişinău
În situaţia descrisă, nu trebuie să achitaţi suma cerută. Dvs. sunteţi obligat să recuperaţi valoarea pagubei real suportate de către persoana care a fost prejudiciată în urma accidentului rutier.
La determinarea mărimii prejudiciului se apelează la un expert sau unitate de specialitate, care va calcula mărimea pagubei în conformitate cu prevederile legii, mărime care nu va depăşi valoarea pagubei real suportate, diferenţa dintre valoarea autovehiculului la data producerii accidentului şi valoarea rămasă sau limita despăgubirii prevăzută de lege.
Dacă părţile acceptă plata prejudiciului calculat, se semnează un acord trilateral, care va conţine în mod obligatoriu şi înscrieri referitor la lipsa unor pretenţii de ordin material la suma prejudiciului calculat şi achitat.
După semnarea acestui acord, părţile nu mai pot înainta pretenţii la capitolul repararea mijlocului de transport accidentat.
În cazul unui dezacord între părţi în privinţa alegerii expertului independent sau a unităţii de specialitate care trebuie să stabilească costul reparaţiei părţilor componente sau al pieselor avariate, costul lucrărilor de reparaţie, valoarea autovehiculului la momentul accidentului sau valoarea rămasă, părţile urmează să menţioneze acest fapt în dosarul de daune, fiind îndreptăţite legal să apeleze individual la serviciile experţilor independenţi sau ale unităţilor de specialitate pentru stabilirea pagubelor.
Potrivit art. 16 din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule, asigurătorul
nu acordă despăgubiri pentru partea din prejudiciu care depăşeşte limitele despăgubirilor de asigurare la data producerii accidentului, indiferent de numărul persoanelor păgubite şi de cel al persoanelor răspunzătoare de producerea pagubei; pagubele produse la locul de muncă de dispozitivele sau instalaţiile montate pe autovehicul, utilizate ca utilaje sau instalaţii de lucru; pagubele produse prin accidente survenite în timpul operaţiilor de încărcare şi descărcare, aceste accidente constituind riscuri ale activităţii profesionale; pagubele produse ca urmare a transportării de produse periculoase (radioactive, inflamabile, explozive), acestea din urmă determinând sau agravând producerea de pagube, dacă riscul transportării unor astfel de produse este supus asigurării obligatorii; prejudiciul legat de poluarea mediului din cauza unui accident; pagubele pricinuite de dispariţia sau distrugerea hârtiilor de valoare, a banilor, pietrelor preţioase, obiectelor din metale preţioase şi pietre preţioase, obiectelor de artă şi a altor obiecte proprietate intelectuală; reducerea valorii bunurilor după reparaţie; pagubele produse prin exploatarea autovehiculelor în cadrul întrecerilor şi antrenamentelor sportive, organizate în locuri special prevăzute pentru acestea; pagubele produse în situaţiile în care răspunderea asigurătorului nu începuse ori încetase; prejudiciile produse bunurilor aparţinând persoanelor fizice sau persoanelor juridice asigurate de răspundere civilă auto dacă au fost provocate de un autovehicul aflat în posesia lor; sumele pe care utilizatorul răspunzător de producerea pagubei este obligat să le plătească posesorului care i-a încredinţat autovehiculul asigurat, pentru avarierea ori distrugerea lui; sumele de recuperare a pagubei morale rezultate din accident.
Pentru recuperarea daunelor excluse din asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, persoana păgubită este în drept să intenteze în instanţa de judecată acţiune civilă împotriva persoanei răspunzătoare de producerea accidentului.
Nici una dintre condiţiile enumerate nu se referă la cazul dvs.
Liubomir DUDULICA,
avocatmd@gmail.com