Odată ce proprietatea soților a fost partajată prin hotărâre judecătorească, acum dvs. dispuneți ambii de câte o cotă parte ideală din fiecare bun.
Art. 357 din Codul civil prevede că încetarea proprietății comune pe cote părți poate fi cerută oricând dacă legea, contractul sau hotărârea judecătorească nu prevede altfel. Împărțirea poate fi cerută chiar și atunci când unul dintre coproprietari folosește exclusiv bunul. Împărțirea poate fi făcută prin înțelegere a părților sau prin hotărâre judecătorească.
Potrivit art. 361 din Codul civil, împărțirea bunului proprietate comună pe cote-părți se face în natură, proporțional cotei părți a fiecărui coproprietar. Dacă bunul proprietate comună pe cote părți este indivizibil ori nu este partajabil în natură, împărțirea se face prin atribuirea întregului bun, în schimbul unei sulte, în favoarea celuilalt coproprietar, la cererea lui; precum și vânzarea bunului în modul stabilit de coproprietari, ori prin licitație și împărțirea sumei dobândite între părți conform cotei pe care o deținea fiecare. Sulta este o sumă de bani care se dă unuia dintre coproprietari în cazul în care bunurile care se schimbă (împart) nu sunt de valoare egală.
Prin urmare, o astfel de posibilitate este prevăzută de legislația în vigoare. Numai că aceste prevederi pot fi realizate dacă există acordul fostului soț. Deoarece dreptul de proprietate este garantat prin art. 46 alin. (2) din Constituție, art. 315-316 din Codul civil și de alte norme, fostul soțnu poate fi silit nici prin hotărâre judecătorească să cedeze proprietatea sa, afară numai de cazuri de expropriere, dar aceasta nu se referă la situația descrisă de dvs.
Pornind de la cele menționate mai sus, concluzionăm că îm-părțirea bunurilor proprietate comună pe cote părți urmează să fie efectuată în una din două situații: dacă bunul este indivizibil și dacă bunul este divizibil și împărțirea se face în natură. Dacă bunul este indivizibil, acesta poate fi atribuit în proprietate exclusivă unuia dintre coproprietari. Însă o asemenea situație este posibilă numai cu acordul ambilor coproprietari. Însăși atribuirea întregului bun unui coproprietar în cazul partajului pe cale judecătorească în schimbul unei sulte în favoarea celeilalte părți se poate efectua numai cu acordul și la cererea tuturor.
Așadar, pentru soluționarea problemei ridicate, este necesar acordul ambilor, iar dacă nu se ajunge la o înțelegere, se poate aplica procedura de vânzare la licitație. În caz contrar, lipsirea fostului soțde proprietatea sa, chiar și în schimbul unei sume de bani, ar putea însemna violarea dreptului său la proprietate, garantat prin normele menționate mai sus, dar și prin art. 1 din Protocolul nr. 1 adiţional la Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale.
Viorica GRECU, avocat
viorikagrecu@gmail.com