Am crescut doi copii, care s-au realizat în viaţă, sunt independenţi şi îndestulaţi. Cât am fost în putere, i-am susţinut material, dar acum am rămas singur, am devenit neputincios şi am nevoie de sprijin şi ajutor. Am apelat la copii, dar, cu părere de rău, aceștia nu doresc să mă ajute. Nu am de ales, deoarece nu fac faţă, cu toate eforturile depuse. Există oare o posibilitate de a-i impune pe propriii mei copii să mă ajute?
Dumitru B., mun. Chişinău
Liubomir DUDULICA
avocat
avocatmd@gmail.com
Copiii majori apţi de muncă sunt obligaţi să-şi întreţină şi să-şi îngrijească părinţii inapţi de muncă, dacă aceștia au nevoie de sprijin material. Dacă nu există un contract privind întreţinerea părinţilor inapţi de muncă, ce au nevoie de sprijin material, problema achitării pensiei de întreţinere de către copiii majori se soluţionează pe cale judecătorească.
Cuantumul pensiei de întreţinere se stabileşte de instanţa judecătorească într-o sumă bănească fixă plătită lunar, ţinându-se cont de starea materială şi familială a părinţilor şi a copiilor, de alte circumstanţe importante.
Instanţa judecătorească este în drept să ţină cont de toţi copiii majori ai părintelui respectiv, indiferent de faptul dacă acţiunea a fost pornită faţă de unul, câţiva sau față de toţi copiii.
Copilul poate fi eliberat de obligaţia de a-şi întreţine părinţii inapţi de muncă și care au nevoie de sprijin material dacă instanţa de judecată va stabili că aceştia s-au eschivat de la îndeplinirea obligaţiilor părinteşti faţă de acest copil. Copiii ai căror părinţi sunt decăzuţi din drepturile părinteşti se scutesc de obligaţia de întreţinere a acestora.
În circumstanţe excepţionale (boală gravă, dizabilitate severă sau accentuată, mutilare sau alt viciu al părintelui etc.), copiii majori pot fi obligaţi de către instanţa judecătorească să participe la cheltuielile suplimentare generate de aceste circumstanţe.
De asemenea, fraţii şi surorile minore care au nevoie de sprijin material, în imposibilitatea întreţinerii lor de către părinţi, au dreptul la întreţinere de către surorile şi fraţii majori apţi de muncă dacă aceștia dispun de mijloace suficiente. Acelaşi drept îl au surorile şi fraţii majori inapţi de muncă și care necesită sprijin material, dacă s-a stabilit imposibilitatea întreţinerii acestora de către copiii lor majori apţi de muncă, de către soţi (foştii soţi) sau de către părinţi.
Nepoţii minori, care necesită sprijin material, în imposibilitatea întreţinerii lor de către părinţi, au dreptul la întreţinere de la bunicii care dispun de mijloace suficiente. Acelaşi drept îl au şi nepoţii majori inapţi de muncă și care necesită sprijin material, dacă s-a stabilit imposibilitatea întreţinerii lor de către soţi (foştii soţi), copiii majori apţi de muncă sau de către părinţi.
Bunicii inapţi de muncă, dacă necesită sprijin material, în imposibilitatea întreţinerii lor de către copiii majori apţi de muncă sau de către soţi (foştii soţi), au dreptul la întreţinere de către nepoţii majori apţi de muncă ce dispun de mijloace suficiente.
Părinţii vitregi inapţi de muncă și care necesită sprijin material, în imposibilitatea întreţinerii lor de către copiii lor fireşti majori apţi de muncă sau de către soţ (fostul soţ), au dreptul la întreţinere de la copiii vitregi majori apţi de muncă dacă aceștia dispun de mijloace suficiente.
Instanţa judecătorească este în drept să scutească copiii vitregi de obligaţia de a-şi întreţine părinţii vitregi dacă aceştia i-au întreţinut şi educat mai puţin de cinci ani sau nu şi-au onorat obligaţiile.
Persoanele inapte de muncă, ce necesită sprijin material şi care au întreţinut şi educat copii minori (denumiţi educatori), au dreptul la întreţinere de la aceştia dacă cei din urmă au atins vârsta majoratului, sunt apţi de muncă şi dispun de mijloace suficiente şi dacă s-a stabilit imposibilitatea întreţinerii educatorilor de către propriii lor copii majori apţi de muncă sau de către soţ (fostul soţ).
Instanţa judecătorească este în drept să scutească copiii de obligaţia de a-şi întreţine educatorii dacă aceştia i-au întreţinut şi educat mai puţin de cinci ani sau nu şi-au onorat obligaţiile.
Dacă unul dintre membrii familiei are dreptul la pensie de întreţinere concomitent de la mai multe persoane, instanţa judecătorească determină cuantumul acesteia pentru fiecare dintre cei care o datorează, ţinând cont de starea lor materială şi familială. Instanţa judecătorească este în drept să ia în considerare toate persoanele care datorează întreţinere, indiferent de faptul dacă acţiunea a fost pornită faţă de una, câteva sau toate persoanele în cauză.
Dvs. trebuie să înaintaţi o acţiune în instanţa de judecată prin care să cereţi să oblige copiii să vă achite silit pensia de întreţinere în sumă bănească fixă şi compensarea cheltuielilor suplimentare pe care le aveţi sau le puteţi avea.