
Foto: realitatea.net
O persoană mi-a cerut ca să-i împrumut o sumă de bani. Cum ar trebui să procedez în cazul în care sunt hotărât să-i dau banii, adică ce acte urmează să fie întocmite pentru garantarea restituirii banilor?
Ion C., mun. Chișinău
În situaţia dată, suntem în prezenţa încheierii unui contract de împrumut. Potrivit legii, prin contractul de împrumut o parte (împrumutător) se obligă să dea în proprietate celeilalte părţi (împrumutatul) bani sau alte bunuri fungibile, iar aceasta se obligă să restituie banii în aceeaşi sumă sau bunuri de acelaşi gen, calitate şi cantitate la expirarea termenului pentru care i-au fost date.
Pentru început, trebuie
să fie negociate clauzele contractuale. Este foarte important să determinaţi dacă persoana are posibilitatea re-ală de a vă restitui suma pe care o va primi și dacă o poate face în termenii conveniți. Astfel, solicitaţi informaţii referitor la scopul contractării împrumutului şi verificaţi, la dorinţă, dacă corespunde realităţii această informaţie, cu evaluarea tuturor riscurilor de neexecutare sau executare necorespunzătoare a obligaţiilor sale de către împrumutat.
Contractul de împrumut poate fi întocmit cu autentificare notarială sau sub formă de recipisă.
Trebuie să ţineţi cont de prevederile legii la capitolul dat. Astfel, art. 210 din Codul civil prevede că trebuie să fie încheiate în scris actele juridice dintre persoanele juridice, dintre persoanele juridice şi persoanele fizice şi dintre persoanele fizice dacă valoarea obiectului actului juridic depăşeşte 1000 de lei. Nerespectarea formei scrise a actului juridic face să decadă părţile din dreptul de a cere, în caz de litigiu, proba cu martori pentru dovedirea actului juridic.
La perfectarea contractului, notarul vă va oferi toată informaţia şi asistenţa necesară, ajutându-vă să semnaţi un contract care să exprime corect voinţa părţilor şi să conţină garanţii pentru executarea obligaţiilor asumate.
În caz că alegeți forma unei recipise, trebuie să tineţi cont de un șir de reguli de întocmire a acesteia. Textul recipisei are forma unei declaraţii și urmează a fi scris doar personal de către dar nu de către împrumutător. Recipisa trebuie să conţină datele de identitate ale persoanei care o întocmeşte: numele, prenumele, patronimicul, seria şi numărul actului de identitate, domiciliul acestuia; suma împrumutată scrisă cu cifre şi litere; opţional, scopul contractării împrumutului; termenul limită de restituire a banilor, precum şi modul de restituire – ca plată unică sau în rate, în numerar sau prin virament etc.; mărimea, perioada, modul de plată a dobânzii, achitarea acesteia după expirarea termenului de restituire a împrumutului; penalităţile de întârziere, în cazul în care împrumutul nu este restituit în termen. Opţional, legislația prevede că, în cazul în care împrumutatul nu restituie în termen împrumutul, împrumutătorul poate cere pentru întreaga sumă datorată o dobândă în mărimea prevăzută la art. 619 din Codul civil dacă legea sau contractul nu prevede altfel. Se menționează și garanţiile reale (de exemplu, gajarea bunurilor) sau personale, dacă sunt negociate. De asemenea, se indică data şi locul întocmirii recipisei şi transmiterii banilor, precum şi alte date, cu acordul părţilor.
În mod obligatoriu, recipisa se semnează de către împrumutat. Se recomandă ca la întocmirea recipisei şi transmiterea banilor să fie prezenţi cel puţin doi martori care să semneze, la rândul lor, recipisa, cu indicarea datelor de identitate ale acestora.
În cazul neonorării obligaţiilor asumate de către împrumutat, există posibilitatea de a încasa forţat datoria prin adresarea în instanţa de judecată în interiorul termenului de prescripție – trei ani pentru restituirea împrumutului. Pentru încasarea penalităților, termenul de prescripție este de șase luni.
Liubomir DUDULICA,
avocatmd@gmail.com