Am cumpărat un apartament într-un bloc de locuințe nou şi deja ne-am şi mutat în el. Majoritatea apartamentelor din casă au fost cumpărate şi mulţi oameni locuiesc în ele.
De mai multe ori ne-am adunat ca să rezolvăm diferite probleme legate de deservirea blocului, cheltuieli suplimentare, împărţirea locurilor de parcare şi a încăperilor care pot fi utilizate ca debara etc., dar mereu aveam acelaşi rezultat final – lipsa unei decizii.
Cineva dintre locatari a spus că a auzit despre crearea unor asociaţii în condominiu în situaţii asemănătoare cu a noastră şi este mai uşor de gestionat blocul de locuințe.
Explicaţi vă rog ce este condominiu şi cum funcţionează.
Andrei Balan, mun. Chişinău
Liubomir DUDULICA
avocat
avocatmd@gmail.com
În ultimul timp, în ţară s-au construit mai multe blocuri de locuințe, dar, după darea în folosință şi transmiterea apartamentelor nemijlocit investitorilor, locatarii mai multor case se confruntă cu problema descrisă mai sus.
Într-adevăr, în ajutorul oamenilor, legiuitorul a adoptat o lege specială – Legea condominiului în fondul locativ.
Pentru gestionarea blocului de locuințe şi rezolvarea în comun a problemelor respective se creează asociaţia de coproprietari în condominiu, care este organizaţie a proprietarilor de locuinţe care s-au asociat pentru administrarea, întreţinerea şi exploatarea în comun a complexului de bunuri imobiliare în condominiu.
doar pentru utilizatorii înregistrați
Logare