20 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Servicii electronice, destinate mediului de afaceri

Loading
Без рубрики Servicii electronice, destinate mediului de afaceri
Servicii electronice, destinate mediului de afaceri
sevicii-electronice

Foto: youtube.com

Un șir de servicii electronice desti­nate mediului de afaceri, precum e-factura fiscală, registrul electro­nic al controalelor de stat, e-auto­rizaţii de transport sau e-autoriza­ţii de folosinţă a apei vor fi lansate de instituţiile guvernamentale pe parcursul anului 2014.

 

Reprezentanţii Guvernului au comu­nicat că acestea vor deveni disponibile în perioada februarie-iulie curent. Totodată, serviciul de vămuire electronică a fost lan­sat de curând şi se află în fază de pilotare.

De asemenea, în acest an va începe di­gitizarea altor servicii, cum ar fi sistemul e-ANSA şi managementul activităţii de supraveghere import-export în contextul asigurării cerinţelor sanitare şi fitosanita­re. Printre acestea se numără şi un sistem informaţional pentru înregistrarea tran­zacţiilor de vânzare-cumpărare a imobi­lului, de e-achiziţii publice, dar şi crearea sistemului informaţional „e-autorizaţii de desfăşurare a activităţii de comerţ în baza ghişeului unic.

În acelaşi timp, Guvernul a demarat implementarea platformei de interopera­bilitate, care va facilita schimbul de date dintre autorităţile publice şi va contribui la oferirea unor servicii publice de calitate, inclusiv în format on-line.

Executivul oferă în prezent mai mul­te servicii electronice destinate mediului de afaceri: e-servicii fiscale, e-licențiere, e-CNAM, e-CNAS. Totodată, au fost apli­cate mai multe platforme de e-guvernare: Mpay, Mpass, Mcloud şi semnătura digi­tală mobilă, reutilizate la nivel sectorial pentru a oferi cetăţenilor şi antrepreno­riatului servicii electronice în diferite do­menii. Acestea sunt deschise pentru reu­tilizare şi de către sectorul privat pentru a facilita transformarea digitală a econo­miei.

Premierul Iurie Leancă a declarat că Guvernul contează pe receptivitate din partea mediului de afaceri în utilizarea noilor servicii electronice, care au scopul de a simplifica interacțiunea cu autorităţi­le publice şi de a elimina riscul corupţiei.

La rândul său, directorul executiv al Centrului Guvernare Electronică, Stela Mocan, a subliniat că Executivul îşi pro­pune să utilizeze avantajele oferite de teh­nologiile digitale pentru a ridica nivelul de confort şi eficienţă în interacţiunea dintre instituţiile statutului şi mediul de afaceri.

Preşedinta Federaţiei Sindicale „Mol­dova-business-sind”, Natalia Suboci, a de­clarat pentru „Vocea poporului” că aceste noi servicii ar trebui să genereze trans­parenţă în activitatea întreprinderilor, în special, în ceea ce ţine de achitarea im­pozitelor, salariilor. Cât despre salariaţi, această situaţie ar putea doar să-i avanta­jeze. „Cu cât e mai multă transparenţă în sfera afacerilor, în achitarea salariilor şi, în general, în circulaţia fluxurilor finan­ciare, cu atât e mai bine pentru cei care lucrează în calitate de angajaţi”, a conchis preşedinta „Moldova-business-sind”.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand