Îngrijirea părinţilor la bătrâneţe devine uneori o provocare, iar cei care ajung în situaţii de acest gen nu întotdeauna sunt pregătiţi să le facă faţă. Este şi cazul unei cititoare a ziarului nostru, care povesteşte că, la un moment dat, a rămas de una singură cu mama sa îmbătrânită parcă peste noapte şi mai şi diagnosticată de medici cu demenţă senilă.
Femeia povesteşte că, pe neaşteptate, relaţiile dintre cele două, de invidiat până la o vreme, au devenit tensionate şi nici una dintre ele nu poate înţelege ce li se întâmplă. Fiica bătrânei recunoaşte că uneori ajunge să se certe cu mama sa, dar spune că s-ar ajunge la aceasta din cauza stării în care este bătrâna şi a felului în care ea reacţionează acum.
Femeia a apelat la rude şi cunoştinţe pentru a o ajuta să-şi îngrijească mama, dar nici lor nu le prea reuşeşte să se înţeleagă cu dânsa. Ea se întreabă dacă şi problemele de acest gen se regăsesc pe agenda autorităţilor statului şi dacă ar putea beneficia de ajutorul unor profesionişti în materie.
Reprezentanţii Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei au anunţat recent că protecţia socială a oamenilor în etate este o prioritate-cheie pentru această instituţie. Obiectivele definite în acest scop ţin de crearea unei societăţi în care toate vârstele să se simtă confortabil, de îmbunătăţirea calităţii vieţii, precum şi de identificarea unor oportunităţi pentru îmbătrânirea activă și combaterea discriminării vârstnicilor.
În context, reprezentanţii acestui minister au elaborat un program pentru integrarea problemelor îmbătrânirii în politicile publice, iar pentru implementarea cu succes a acestuia cheamă partenerii sociali la o colaborare eficientă.
Potrivit experţilor în materie, în prezent,
multe femei și bărbați în etate suferă din cauza discriminării de vârstă și se confruntă cu multiple probleme, iar printre cele mai grave se numără violența și abuzul.
Soluţiile identificate se referă la lărgirea spectrului de servicii pentru victimele violenței în familie asupra persoanelor în etate, crearea unor servicii de sănătate specifice vârstnicilor, în special, de asistenţă la domiciliu pentru bătrânii cu boli mintale. Ei mai consideră necesar să fie extinse serviciile de asistență și reabilitare a agresorilor şi să fie stimulată participarea persoanelor în etate la viața socială.
Experţii în materie precizează că reacţiile agresive ale celor care suferă de demenţă sunt, de obicei, generate de temeri, cereri excesive, frustrări sau neînţelegeri. De asemenea, întunericul, mirosurile, căldura din încăperi, durerea, zgomotele, plictiseala sau suprastimularea favorizează exploziile agresive.
Celor care se află în preajma persoanelor cu astfel de reacţii le este recomandat să evite confruntările, să vorbească întotdeauna calm, să dea dovadă de înţelegere, să implice bătrânii în activităţi şi exerciţii, iar în caz că se simt puşi la colţ, este indicat să părăsească pentru o vreme camera.