Interviu cu Sergiu Costin, directorul Staţiunii balneare „Bucuria-Sind”.
– Domnule Costin, care sunt modalitățile prin care beneficiarii ajung să se trateze la instituţia pe care o conduceţi?
– Aşi putea vorbi despre două modalităţi. Prima e cea prin care biletele se pot obține prin intermediul Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS). Salariaţii primesc bilete de tratament cu achitarea a doar 20 %, restul 80 % sunt achitate din bugetul asigurărilor sociale. Și a doua posibilitate reiese din colaborarea strânsă şi fructuoasă a staţiunii cu CNSM. Am ajuns la o înţelegere, ca orice membru de sindicat, deţinător al cartelei „sindicard”, care a procurat un bilet de tratament pentru zece zile, o zi se tratează gratis, pentru 18 zile – două zile se poate bucura de serviciile noastre fără plată. Această înţelegere, pentru moment, este un proiect. Sperăm că în urma negocierilor în cadrul Consiliului de administrație „Bucuria-Sind”, să devină o realitate.
– Care este ponderea tuturor pacienţilor în raport cu cei care sunt membri de sindicat?
– Conform rezultatelor licitaţiei publice, 65 % din biletele procurate de CNAS se atribuie pensionarilor şi 35 % asiguraţilor. În anul 2013, „Bucuria-Sind” a fost câştigător la capitolul persoane asigurate. Doresc să menţionez, că numărul persoanelor care procură bilete de tratament pe cont propriu, este mai mare decât numărul persoanele asigurate sau a membrilor de sindicat care se bucură de unele privilegii.
– Cât de des ar trebui să meargă cetățenii la staţiune și de ce?
– Într-o zi în biroul meu a intrat un pacient de 93 de ani, şi mi-a spus: „Domnule doctor, eu vin de 63 de ani consecutiv la sanatoriu”. Respectiv, dacă e să analizăm vârsta dumnealui, atunci ne dăm seama că mai mult de jumătate de viaţă el s-a întremat la un sanatoriu oarecare. De aici şi longevitatea vieții omului. Sanatoriul este opţiunea unei vieţi de durată și fără probleme de sănătate.
Zi de zi, cu ajutorul acordat de CNSM,noi avem posibilitatea să îmbunătăţimcalitatea serviciilor şi varietatea lor |
– Ce planuri de viitor aveţi pentru a îmbunătăţi şi moderniza serviciile prestate?
– Perspectiva de modernizare a instituţiei noastre depinde în mare măsură de CNSM. Zi de zi, cu ajutorul acordat de CNSM, noi avem posibilitatea să îmbunătăţim calitatea serviciilor şi varietatea lor. Tindem spre un nivel de tratament balneo-sanatorial de tip european. La momentul actual, are loc renovarea încăperii destinată solarului într-o secţie de terapie şi ozonoterapie. Staţiunea balneară „Bucuria-Sind” este prima instituţie curativă din ţară, care practică ozonoterapia în oferta tratamentului balneo-sanatorial. Cu sprijinul CNSM, ne dorim extinderea secţiei de ozonoterapie. Or, procedurile cu infuzii ozonate intravenoase, injectarea ozonului periarticular, paravertebral şi local, băile cu ozon sunt foarte solicitate. Totodată, potrivit unui plan aprobat de către Comitetul Confederal, la insistenţa preşedintelui CNSM Oleg Budza, s-a hotărât ca anul curent să se înceapă construcţia unei piscine, (pentru aceasta s-au alocat 10 mil. lei), cu dimensiunea 25×12 metri, iar la etajul doi al construcţiei este proiectată o anexă, unde va fi o secţie de fangoterapie (terapie cu nămol), un spa salon şi o peşteră salină. Ulterior, după apariţia acestor noi servicii, vom extinde și capacitatea de cazare.
– Câţi angajați are „Bucuria-Sind” şi cum reușiți să gestionați instituția?
– La staţiune activează 102 persoane, iar în ceea ce priveşte relaţiile angajator-salariat sunt destul de bune. Până a ocupa funcţia de director, eu am fost liderul comitetului sindical. Ne străduim să activăm conform legislaţiei. Toți angajații sunt membri de sindicat şi îşi cunosc bine drepturile. Salariile se achită la timp şi sunt destul de bune, avem prevăzute înlesniri pentru condiţiile nocive şi alte măsuri prevăzute de legislaţia Republicii Moldova. Salariul mediu calculat pe unitate este de 3600 de lei.
– Anul trecut, aici au fost implementate metode noi de tratare a pacienţilor, care este cererea pentru aceste servicii?
– Vă referiți, probabil, la băile gazoase cu CO2. Acest tratament este unic în ţara noastră. Noutatea s-a răspândit repede, astfel serviciile noi au produs o explozie de cereri din partea pacienților, lucru îmbucurător pentru noi.
– Explicaţi cititorilor noştri care sunt avantajele băilor gazoase cu CO2?
– Este vorba de tratamentul în baie cu o concentraţie de la 25 până la 75 % de CO2, stabilit la indicaţiile medicilor, în funcție de starea generală a pacientului. Procedura duce la întinerirea organismului și este recomandată în cazul maladiilor cardio-vasculare, sindromului metabolic.
Tratamentul face bine și celor care suferă de obezitate, ateroscleroză, dilatare varicoasă a venelor, prostatită și alte maladii androgene etc.
– Noile proceduri necesită o studiere continuă. Cât de des trimiteți personalul medical la cursuri de instruire?
– Medicii şi asistentele noastre merg cu regularitate la cursurile de perfecţionare, organizate la catedrele specializate. În cazul băilor cu CO2, am invitat un profesor de la Institutul de Curortologie din Odessa, care i-a instruit pe toți cei implicați în prestarea acestui tratament.
– Cu regret, avem cetăţeni care nu au fost niciodată la un sanatoriu. Ce le-ați spune ca să-i provocați să o facă?
– Tratamentul balnear este ca mersul flăcăilor la fete. Dacă a mers o dată sigur va mai fi tentat să o facă. O sănătate rigidă necesită grijă faţă de sine. Sanatoriul este una din cele mai eficiente posibilități de întremare și profilaxie a bolilor, este unul din secretele longevității. Cred că exemplul domnului de peste 90 de ani, este lecția cea mai bună.