Precum v-am mai informat, Comitetul Confederal al CNSM a dezbătut, în ultima ședință, de pe 31 martie, mai multe chestiuni.
Menționăm, printre chestiunile importante, Nota informativă cu privire la evoluția indicatorilor care vizează respectarea drepturilor de muncă şi social-economice ale membrilor de sindicat, prezentată de Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM.
Între altele, domnia sa a subliniat că, pe parcursul anului trecut, au fost sesizate 72 de cazuri de nerespectare a contractelor colective de muncă. De asemenea, în anul 2021 au fost depistate peste 112 mln. de lei restanțe la plata salariilor. Patru centre sindicale național-ramurale au negociat, prin convenția colectivă, salariul tarifar pentru categoria I de calificare mai mare decât cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real.
Importanța contractului colectiv
Sergiu Sainciuc, dar și alți vorbitori, printre care Margareta Strestian, Mihail Lașcu, au relevat importanța contractului colectiv de muncă la nivel național. Între altele, s-a remarcat faptul că în România părțile semnatare ale contractului colectiv de muncă sunt obligate să respecte în totalitate prevederile acestuia, care servesc drept o pârghie importantă în reglementarea divergențelor apărute.
Un subiect important discutat de cei prezenți la ședință l-a constituit activitatea Inspectoratului Muncii al Sindicatelor (IMS) în anul 2021. În legătură cu aceasta, a fost prezentat un raport, fiind stabilite obiectivele de activitate al Inspectoratului pentru anul 2022.
Inspectoratul Muncii al Sindicatelor a efectuat, pe parcursul anului trecut, 260 de vizite de lucru vizând respectarea actelor normative în domeniul muncii, securității și sănătății în muncă. Entitățile vizitate au în total 23587 de salariați, dintre care 20946 sunt membri de sindicat.
La insistența sindicatelor, controlul de stat asupra respectării actelor normative din domeniu a revenit Inspectoratului de Stat al Munci
În urma vizitelor de lucru, au fost întocmite procese–verbale în care au fost consemnate 6237 de încălcări și abateri de la prevederile actelor normative din domeniul muncii, dintre care 5391 – în domeniul securității și sănătății în muncă și 846 de încălcări în domeniul relațiilor de muncă.
Pe parcursul anului 2021 angajații Inspectoratului Muncii al Sindicatelor au participat la cercetarea a șapte accidente de muncă, în care au fost implicați opt membri de sindicat. Printre principalele cauze, care conduc direct sau indirect la producerea accidentelor de muncă, sunt efectuarea lucrărilor fără folosirea echipamentelor individuale de protecție, cu abateri de la cerințele minime de securitate și sănătate în muncă și nerespectarea cerințelor tehnologice.
Pe 5 iulie 2021, a fost semnat Acordul de colaborare între CNSM și Inspectoratul de Stat al Muncii. Scopul acordului este colaborarea reciprocă în asigurarea drepturilor salariaților antrenați în câmpul muncii la condiții decente de muncă.
La insistența sindicatelor, începând cu 1 ianuarie 2021, controlul de stat asupra respectării actelor normative din domeniul securității și sănătății în muncă a revenit Inspectoratului de Stat al Muncii, în conformitate cu Convenția OIM nr. 81/1947 privind inspecția muncii în industrie și comerț și Convenția nr. 129 privind inspecția muncii în agricultură, ratificate de Republica Moldova.
În ședință a fost examinată, în context, chestiunea privind acordarea ajutorului material familiilor foștilor membri de sindicat care și-au pierdut viața în accidente de muncă în anul 2020.
În altă ordine de idei, liderii sindicali au mai examinat unele chestiuni care vizează structura CNSM: modificarea componenței nominale a Comisiei de Femei a CNSM, precum și componenței nominale a Comisiei de Tineret a CNSM, înlocuirea unui reprezentant al CNSM din componența Consiliului Confederației Generale a Sindicatelor (VKP), alte chestiuni organizatorice.