Inspectoratul de Stat al Muncii și Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova își intensifică colaborarea. Pe data de 17 martie, conducerea CNSM a avut o ședință comună cu conducerea ISM în care au analizat starea de lucruri în domeniul securității și sănătății la locul de muncă și au trasat obiective comune pentru următoarea perioadă.
Astfel, este pus în aplicare Acordul de colaborare semnat de aceste două instituții la 5 iunie 2021, care prevede acțiuni concrete pentru a contribui împreună la asigurarea drepturilor salariaților antrenați în câmpul muncii în condiții decente de muncă.
Igor Zubcu, președintele CNSM, a dat asigurări că sindicatele vor susține și vor promova și în continuare sporirea capacităților ISM. „Scopul nostru este comun și avem o practică bună ce ține de informarea reciprocă în ceea ce privește protecția muncii, diferența constă doar în faptul că ISM efectuează controale de stat, iar noi – obștești. Este necesar să sporim colaborarea în ceea ce ține de consolidarea capacităților comune”, a menționat președintele CNSM.
Participanții la ședință au convenit să vină cu propuneri comune pentru îmbunătăți-rea cadrului legal, modificarea sau completarea actelor normative în domeniul securității și sănătății la locul de muncă.
De asemenea, Igor Zubcu a menționat că „trebuie să ne conjugăm eforturile pentru a alinia cadrul legal al Republicii Mol-dova la standardele internaționale”.
Dumitru Stăvilă, directorul Inspectoratului de Stat al Muncii, a spus că, din anul 2016, instituția pe care o conduce a trecut prin situații incerte, care i-au stingherit activitatea. Acum, însă, când lucrurile s-au mișcat din loc, ISM revenind încet, dar sigur, la menirea sa, conducerea instituției vede în sindicate un partener de încredere și mizează pe promovarea anumitor acțiuni în cadrul parteneriatului social tripartit, din care fac parte și sindicatele.
Omul muncii trebuie protejat
Mihail Hîncu, vicepreședinte al CNSM, a declarat că lipsirea Inspectoratului de Stat al Muncii de împuterniciri a dus la creșterea numărului de accidente de muncă, la sporirea cazurilor de muncă la negru etc. Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a specificat, la rândul său, că trebuie de insistat să fie elaborat un program național de promovare a securității și sănătății la locul de muncă.
„Economia informală a luat un așa avânt, încât e greu să fie oprită. La elaborarea politicilor de stat trebuie să se țină neapărat cont de protejarea omului muncii”, a menționat Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM.
Sindicatele și Inspectoratul de Stat al Muncii au convenit să lucreze în comun pentru a veni cu propuneri de modificări legislative în domeniul securității și sănătății la locul de muncă. De asemenea, să existe o colaborare strânsă între Inspectoratul de Stat al Muncii și Inspectoratul Muncii din cadrul CNSM, care urmăresc un scop comun.
Părțile se vor consulta reciproc în soluționarea problemelor eventuale care vor apărea în urma implementării noilor acte normative în domeniul muncii și vor colabora în cadrul controalelor comune în vederea respectării legislației muncii, îndeplinirii convențiilor colective la nivel național, de ramură și a contractului colectiv de muncă, privind protecția angajaților în exercitarea funcțiilor, durata timpului de muncă, remunerarea, concediul de odihnă anual, munca minorilor, a femeilor și a persoanelor cu dizabilități.