Sunt angajat la o întreprindere din Chișinău și primesc întregul salariu oficial. Explicați-mi, va rog, cum se acordă și care sunt scutirile la impozitul pe venit, se pot folosi scutirile date și pentru a micșora contribuțiile sociale?
Ion Huruianu
Conform prevederilor Codului fiscal, scutirea reprezintă suma care, la calcularea venitului impozabil, se scade din venitul brut al contribuabilului.
Astfel, conform art. 33 din codul respectiv, fiecare salariat (persoană fizică rezidentă) are dreptul la o scutire personală în valoare de 10.128 de lei pe an.
Însă, pentru salariatul care s-a îmbolnăvit şi a suferit de boala actinică provocată de consecinţele avariei de la C.A.E. Cernobîl, este invalid şi s-a constatat că invaliditatea sa este în legătură cauzală cu avaria de la C.A.E. Cernobîl, este părintele sau soţia (soţul) unui participant căzut sau dat dispărut în acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi a independenţei Republicii Moldova, precum şi în acţiunile de luptă din Afghanistan, este invalid ca urmare a participării la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi a independenţei Republicii Moldova, precum şi în acţiunile de luptă din Afghanistan, este invalid de război, invalid din copilărie, invalid de gradul I şi II sau este pensionar–victimă a represiunilor politice, ulterior reabilitată, suma scutirii personale va constitui 15.060 de lei pe an.
De asemenea, în cazul persoanei fizice care este căsătorită, aceasta poate beneficia de o scutire suplimentară de 10.128 de lei sau 15.060 de lei, după caz, anual, cu condiţia că soţia (soţul) nu beneficiază de scutire personală.
Salariatul mai poate beneficia și de o scutire în valoare de 2256 de lei anual pentru fiecare persoană întreţinută, cu excepţia invalizilor din copilărie pentru care scutirea constituie 10.128 de lei anual.
Persoană întreținută se consideră ascendentul sau descendentul contribuabilului sau al soţiei (soţului) contribuabilului (părinţii sau copiii, inclusiv înfietorii şi înfiaţii) ori invalid din copilărie, rudă de gradul doi în linie colaterală și care are un venit ce nu depăşeşte suma de 10.128 de lei anual.
Scutirile acordate soţiei (soţului) sau cele pentru persoanele întreținute se vor acorda din luna următoare lunii în care au apărut circumstanţele necesare pentru exercitarea dreptului specificat în acestea.
Este necesar de subliniat că scutirile de la impozitul pe venit se acordă
salariatului în baza cererii înaintate angajatorului.
Astfel, conform art. 88 din cod, pentru a beneficia de scutiri, lucrătorul, nu mai târziu de data stabilită pentru începerea muncii ca angajat, va prezenta patronului o cerere semnată de el privind acordarea scutirilor la care are dreptul, anexând la ea documentele care certifică acest drept. Dacă salariatul continua să activeze la aceeași întreprindere, acesta nu este obligat să prezinte anual patronului cererea privind acordarea scutirilor şi documentele corespunzătoare, cu excepţia cazurilor în care angajatul obţine dreptul la scutiri suplimentare sau pierde dreptul la unele scutiri. Totodată, dacă pe parcursul anului fiscal se schimbă suma scutirilor la care are drept lucrătorul, acesta este obligat să prezinte patronului, în termen de 10 zile de la data când a avut loc schimbarea, o nouă cerere semnată de el cu documentele corespunzătoare.
Trebuie de menționat faptul că contribuțiile de asigurări sociale și primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală achitate de persoanele fizice reprezintă deduceri de la impozitul pe venit, iar scutirile menționate se acordă doar pentru micșorarea venitului impozabil.
Prin urmare, din salariu brut al salariatului mai întâi se exclud deducerile, apoi scutirile, iar suma rămasă reprezintă venitul impozabil, care se și impozitează.
Ana MOLDOVANU,
șefa Departamentului protecție social-economică al CNSM