Tot mai puține tinere familii aleg să-și procure casă prin intermediului programului „Prima Casă”. În anul trecut au fost procurate doar 529 de locuințe, de aproape cinci ori mai puțin decât în 2021. Iar unii dintre cei care au contractat deja creditul spun că sunt împovărați de dobândă, care practic s-a dublat.
Astfel, pentru a putea plăti dobânda la credite, mulți au fost nevoiți să plece peste hotare sau să caute urgent alte surse de venit.
Maria Eremia ne-a povestit că este beneficiară a programului din anul 2019, când rata lunară a dobânzii era de circa 2800 de lei, însă odată cu trecerea anilor aceasta s-a dublat. Femeia spune că odată cu noua majorare abia de face față cheltuielilor, situație în care se regăsesc și alți oameni.
„Pentru a ne descurca cât de cât, a fost nevoie ca soțul să plece peste hotare. Am apelat la program anume din acest considerent, ca nimeni din familie să nu fie nevoit să apuce calea străinătății, dar nu a fost posibil”, ne spune femeia.
În vara anului trecut, rata dobânzii a crescut cu 5,35 puncte procentuale, de la 7,37% la 12,72%.
„Noi vedem două cauze care au dus la asta. În primul rând, începerea războiului în țara vecină și scăderea încrederii populației. Lumea nu mai vrea să investească în bunuri imobiliare, având un risc sporit în țara vecină. Al doilea motiv este creșterea ratelor dobânzii la programul „Prima Casă”, inclusiv creșterea dobânzilor la toate creditele”, ne spune Vadim Indoitu, reprezentant al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).
Autoritățile promit compensații
De cealaltă parte, autoritățile promit compensații. Potrivit ministrului Finanțelor, Dumitru Budianschi, acestea vor acoperi integral creșterea dobânzii pe semestrul actual și 50% din cel precedent. El a anunțat că urmează să fie aprobată o hotărâre de Guvern care va stabili modul de acordare a compensațiilor pentru cei cu credite parțial garantate de stat.
„Va acoperi integral creșterea dobânzii pe acest semestru, cele două puncte procentuale și 50% din ceea precedentă.Cu alte cuvinte, beneficiarii practic vor rămâne la același nivel de dobândă care a fost în anul precedent. Creșterea dobânzii pentru anul 2023, de două puncte procentuale aproximativ, va fi compensată integral”, susține ministrul Finanțelor.
Programul de stat „Prima Casă” a fost lansat în martie 2018. Proiectul a fost susținut atunci de sindicate, dar acestea au menționat că Guvernul ar fi putut oferi condiţii mai avantajoase. Creditele ipotecare sunt acordate prin intermediul a șase bănci comerciale, iar până în prezent au fost procurate peste opt mii de locuințe în baza programului.
S-a micșorat nu doar numărul apartamentelor vândute prin programul „Prima Casa”, dar și cele de pe piața secundară. În 2022, cererea pentru locuințe s-a micșorat cu 17%. Potrivit datelor oferite de Agenția Servicii Publice, anul trecut s-au înregistrat cu peste 8700 de tranzacții mai puțin decât în 2021. Unul dintre motive este războiul din Ucraina.
Și numărul apartamentelor vândute pe piața secundară este în scădere
„Oamenii sunt reticenți să investească în Republica Moldova. Al doilea factor este scumpirea creditelor ipotecare, iar noi știm că ultimii ani de zile în jur de 30-40 la sută din totalul tranzacțiilor erau efectuate prin credite ipotecare. Anul acesta este de 5 sau 10 la sută doar. Oamenii nu se concentrează pe investiții pe termen lung, ci se gândesc cum să treacă de această iarnă”, a declarat Victor Cernomorcenco, specialist imobiliar.
Expertul economic Veaceslav Ioniță crede că acest an va fi unul de recuperare pentru domeniul imobiliar și al construcțiilor.
„Populația în 2022 a avut venituri reale mai mici decât în 2021 și acestea și-au redus puterea de cumpărare. Investițiile în imobile, voi folosi un termen: și-au amânat decizia de procurare. Inflația scade și, cel mai probabil, Banca Națională va relaxa politica monetară. Banii se vor ieftini cel puțin în a doua jumătate a anului. Lucru care va încuraja creditarea”, a conchis Veaceslav Ioniță.