26 septembrie 2023
Chisinau
Economie

Scumpirea creditelor le-a tăiat pofta moldovenilor pentru „Prima Casă”

Loading
Economie Scumpirea creditelor le-a tăiat pofta moldovenilor pentru „Prima Casă”
Scumpirea creditelor le-a tăiat pofta moldovenilor pentru „Prima Casă”
webflow.com

Tot mai puține tinere familii aleg să-și procure casă prin intermediu­lui programului „Prima Casă”. În anul trecut au fost procurate doar 529 de locuințe, de aproape cinci ori mai puțin decât în 2021. Iar unii dintre cei care au contractat deja creditul spun că sunt împovărați de dobândă, care practic s-a dublat.

Astfel, pentru a putea plăti dobânda la credite, mulți au fost nevoiți să plece pes­te hotare sau să caute urgent alte surse de venit.

Maria Eremia ne-a povestit că este be­neficiară a programului din anul 2019, când rata lunară a dobânzii era de circa 2800 de lei, însă odată cu trecerea anilor aceasta s-a dublat. Femeia spune că odată cu noua ma­jorare abia de face față cheltuielilor, situație în care se regăsesc și alți oameni.

„Pentru a ne descurca cât de cât, a fost nevoie ca soțul să plece peste hotare. Am apelat la program anume din acest consi­derent, ca nimeni din familie să nu fie nevoit să apuce calea străinătății, dar nu a fost po­sibil”, ne spune femeia.

În vara anului trecut, rata dobânzii a cres­cut cu 5,35 puncte procentuale, de la 7,37% la 12,72%.

„Noi vedem două cauze care au dus la asta. În primul rând, începerea războiului în țara vecină și scăderea încrederii populației. Lumea nu mai vrea să investească în bunuri imobiliare, având un risc sporit în țara ve­cină. Al doilea motiv este creșterea ratelor dobânzii la programul „Prima Casă”, inclu­siv creșterea dobânzilor la toate creditele”, ne spune Vadim Indoitu, reprezentant al Organizației pentru Dezvoltarea Antrepre­noriatului (ODA).

 

Autoritățile promit compensații

De cealaltă parte, autoritățile promit compensații. Potrivit ministrului Finanțelor, Dumitru Budianschi, acestea vor acoperi in­tegral creșterea dobânzii pe semestrul ac­tual și 50% din cel precedent. El a anunțat că urmează să fie aprobată o hotărâre de Guvern care va stabili modul de acordare a compensațiilor pentru cei cu credite parțial garantate de stat.

„Va acoperi integral creșterea dobân­zii pe acest semestru, cele două puncte procentuale și 50% din ceea precedentă.Cu alte cuvinte, beneficiarii practic vor ră­mâne la același nivel de dobândă care a fost în anul precedent. Creșterea dobânzii pentru anul 2023, de două puncte procen­tuale aproximativ, va fi compensată inte­gral”, susține ministrul Finanțelor.

Programul de stat „Prima Casă” a fost lansat în martie 2018. Proiectul a fost susținut atunci de sindicate, dar acestea au menționat că Guvernul ar fi putut oferi condiţii mai avantajoase. Creditele ipote­care sunt acordate prin intermediul a șase bănci comerciale, iar până în prezent au fost procurate peste opt mii de locuințe în baza programului.

S-a micșorat nu doar numărul aparta­mentelor vândute prin programul „Prima Casa”, dar și cele de pe piața secundară. În 2022, cererea pentru locuințe s-a micșorat cu 17%. Potrivit datelor oferite de Agenția Servicii Publice, anul trecut s-au înregistrat cu peste 8700 de tranzacții mai puțin decât în 2021. Unul dintre motive este războiul din Ucraina.

 

Și numărul apartamentelor vândute pe piața secundară este în scădere

 

„Oamenii sunt reticenți să investească în Republica Moldova. Al doilea factor este scumpirea creditelor ipotecare, iar noi știm că ultimii ani de zile în jur de 30-40 la sută din totalul tranzacțiilor erau efectuate prin credite ipotecare. Anul acesta este de 5 sau 10 la sută doar. Oamenii nu se concentrează pe investiții pe termen lung, ci se gândesc cum să treacă de această iarnă”, a declarat Victor Cernomorcenco, specialist imobiliar.

Expertul economic Veaceslav Ioniță cre­de că acest an va fi unul de recuperare pen­tru domeniul imobiliar și al construcțiilor.

„Populația în 2022 a avut venituri rea­le mai mici decât în 2021 și acestea și-au redus puterea de cumpărare. Investițiile în imobile, voi folosi un termen: și-au amâ­nat decizia de procurare. Inflația scade și, cel mai probabil, Banca Națională va re­laxa politica monetară. Banii se vor ief­tini cel puțin în a doua jumătate a anului. Lucru care va încuraja creditarea”, a conchis Veaceslav Ioniță.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand