3 iulie 2024
Chisinau
Social

Școala Sindicală din Moldova a făcut un bilanț al activității timp de un an

Loading
Social Școala Sindicală din Moldova a făcut un bilanț al activității timp de un an
Școala Sindicală din Moldova a făcut un bilanț al activității timp de un an
institutulmuncii.md

Școala Sindicală din Moldova (ȘSM), ediția 2020-2021, și-a desfășurat activitatea, în ciuda pandemiei. Astfel, cea de-a VIII-a ediție a Școlii Sindicale din Mol­dova, proiect educațional de for­mare sindicală implementat de Confederația Națională a Sindi­catelor din Moldova (CNSM), prin intermediul Institutului Muncii,s-a desfășurat într-un altfel de for­mat.

Spre deosebire de edițiile anterioare, din patru sesiuni planificate inițial, s-a rea­lizat o sesiune offline, la Institutul Muncii, în februarie 2020, și două sesiuni online prin intermediul platformei ZOOM. Recent, au fost evaluate rezultatele implementării proiectului de către cursanți, de către or­ganizatori și președinți ai centrelor sindi­cale național–ramurale.

 

Fortificarea unei noi generații de lideri sindicali

Astfel, la finalul proiectului au ajuns 19 dintre cei 28 de participanți înscriși. Ter­menele și formele de desfășurare ale pro­iectului, adaptate situației pandemice, au fost respectate. Totodată, au fost realizate obiectivele generale ale proiectului – for­mabilii au căpătat cunoștințe noi în do­meniile vizate; au dezvoltat competențe și abilități necesare managerului sindical; și-au consolidat capacitatea de a comunica, acționa și negocia.

Potrivit lui Oleg Budza, președintele CNSM, deși acest proiect, care este unul de importanță majoră pentru mișcarea sindicală, s-a desfășurat în contextul pan­demiei de coronavirus, lipsind participanții de posibilitatea de a interacționa față în față, cursanții au reușit să acumuleze cunoștințele necesare, rolul principal al proiectului fiind dezvoltarea abilităților membrilor de sindicat și fortificarea unei noi generații de lideri sindicali.

Având în vedere situația actuală, au fost anulate vizitele de informare la organizațiile sindicale primare și a fost modificată modalitatea de evaluare a for­mabililor prin prisma proiectelor individu­ale sau de grup, a testelor de evaluare, din cauza imposibilității de realizare în aceas­tă perioadă a proiectelor, relevă Departa­mentul mass-media și relații internaționale al CNSM.

În procesul de instruire au fost antre­naţi formatori sindicali naţionali, externi și experți pe domenii, modul de formare fiind interactiv, axat pe dezvoltarea capacităţilor creative şi organizatorice ale membrilor de sindicat.

În cadrul acestei ediții, cursanții au fost familiarizați cu politicile CNSM în dome­niul securității şi sănătății în muncă, baze­le juridice și bunele practici în domeniul politicilor social-economice, modalităţi de organizare a proceselor de comunica­re în sindicat, rolul și activitatea structuri­lor de tineret și de femei în sindicate, au aflat detalii despre strategiile de activitate ale ITUC/PERC și ale altor structuri sindi­cale internaționale, precum și au acumu­lat cunoștințe noi în domeniul promovării imaginii sindicatelor în mediul online și prin intermediul instituțiilor mass-media.

 

Un salariat informat este protejat și nu poate fi manipulate

 

CNSM a început implementarea Școlii Sindicale din Moldova în anul 2012. Pri­mele patru ediții ale proiectului au fost organizate în cooperare cu organizaţia nonguvernamentală Weltumspannend ar­beiten (WUSA) din cadrul Federaţiei Sin­dicatelor din Austria (OGB), Agenţia pen­tru Dezvoltare Austriacă (ADA), Friedrich Ebert Stiftung (FES) şi desfăşurată după modelul austriac al Școlii Sindicale. Din 2012 până în prezent, 141 de reprezentanți de la 18 centre sindicale național–ramurale au fost certificați ca absolvenți ai ȘSM. În urma cunoștințelor acumulate, aceștia au reușit să avanseze în funcții sindicale și să participe la procese decizionale la nivel de unitate economică și de ramură.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand