Pe 13 mai 1966, era înființată Școala Tehnică nr.1, care pregătea cadre calificate pentru uzina de tractoare. De-a lungul anilor, instituția a suportat mai multe schimbări statutare. Ultima reorganizare prin care a trecut instituția a fost în anul 2003, în baza Hotărârii Guvernului nr. 13/1 din 17.11.2003, cu privire la reorganizarea școlilor polivalente, iar drept urmare aceasta a primit statutul și denumirea de Școala Profesională nr. 9. Pe parcursul activității sale, în instituție au fost pregătiți peste 16.000 de muncitori calificați pentru diverse domenii inginerești.
Este un bun prilej să marcăm importanța Școlii Profesionale și să analizăm mai profund necesitățile și așteptările societății, pentru a trasa noi perspective și acțiuni în sistemul de învățământ, care au ca obiectiv participarea, la nivel de ramuri ale economiei naționale, la formarea profesională. Totodată, este de remarcat sprijinirea învățământului profesional tehnic și formarea continuă, precum și corelarea formării profesionale a angajaților din domeniu cu cerințele pieței forței de muncă. Este bine cunoscut faptul că școlile profesionale constituie o verigă indispensabilă pentru economia oricărui stat. Profesiile de mecanic auto, electro-gazo-sudor, electrician, operator pentru suport tehnic al calculatoarelor, constructor sunt necesare pentru dezvoltarea industriei autohtone.
Republica Moldova are nevoie de energia, entuziasmul maiștrilor, al profesorilor în pregătirea specialiștilor sus-menționați.
În context, exprimăm gratitudine și profundă recunoștință Tatianei Caraman, directorul Școlii Profesionale nr. 9, și lui Ivan Caftea, președintele Comitetului sindical, pentru eforturile depuse in vederea promovării și asigurării necesităților de cadre ale industriei autohtone.
Cu această ocazie, vă mulțumim pentru parteneriatul de succes, gradul înalt de profesionalism, responsabilitate, dedicație și devotament domeniului industrial al Republicii Moldova, care joacă un rol-cheie în dezvoltarea și consolidarea economiei naționale.
Apreciem aportul considerabil al Școlii Profesionale nr. 9 în menținerea standardelor mari de profesionalism și adresăm, cu o deosebită plăcere, cele mai calde felicitări, însoțite de urări de bine, recunoștință pentru activitatea consecventă, plină de abnegație și siguranță, întregului colectiv.
Contribuția dvs. la dezvoltarea personalității fiecărui copil este crucială. Ați fost și rămâneți promotorii bunătății, a demnității umane și cei mai buni prieteni ai elevilor. Profesorilor nu le-a fost niciodată ușor, mai ales în contextul pandemiei de Covid-19, când ați fost nevoiți să vă adaptați noilor metode de predare, dar o faceți cu același devotament și dragoste față de discipoli.
Îmi exprim recunoștința pentru înțelegerea și susținerea de care dați dovadă în munca de zi cu zi, pentru profesionalismul și loialitatea cu care rezolvați problemele cu care vă confrun-tați, contribuind la dezvoltarea social-economică a țării.
Cu prilejul jubileului de 55 ani de activitate, Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Constructoare de Automobile și Mașini Agricole vă adresează sincere felicitări și urări de bine, continuitate în realizarea obiectivelor propuse, eficacitate în promovarea experienței de succes.
Cu respect, Boris BABICI,
președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Constructoare de Automobile și Mașini Agricole