În anul 2014 intră în vigoare modificarea a două acte, care reglementează domeniul plăţii indemnizaţiilor pentru concediile medicale.
În primul rând, s-a modificat Regulamentul cu privire la condiţiile de stabilire, modul de calculare şi de plată a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă şi a altor prestaţii de asigurări sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 108 din 3 februarie 2005. În urma modificării Regulamentului, in-demnizaţia pentru concediul medical de maternitate (de 126 de zile calendaristice) se plăteşte prin intermediul Caselor teritoriale de asigurări sociale.
Condiţiile de stabilire şi modul de calculare a indemnizaţiei nu au fost modificate.
Indemnizaţia de maternitate este una din cele trei tipuri de indemnizaţii cu care sunt asigurate femeile în legătură cu maternitatea:
– prima indemnizaţie – indemnizaţia pentru concediul de maternitate (include concediul prenatal şi postnatal), care se acordă o singură dată pentru toată perioada de 126 de zile calendaristice şi se plăteşte o singură dată pentru toată perioada;
Următoarele două tipuri de indemnizaţii şi până în anul 2014 se stabileau prin intermediul Caselor teritoriale de asigurări sociale.
– a doua indemnizaţie – indemnizaţia unică la naşterea copilului;
De la 1 ianuarie 2014, cuantumul indemnizaţiei unice constituie, pentru persoanele asigurate şi pentru persoanele neasigurate, 3100 de lei la naşterea primului copil, iar la naşterea fiecărui copil următor – 3400 de lei.
– a treia indemnizaţie – indemnizaţia lunară pentru creşterea/îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani (sau până la 1,5 ani – în cazul persoanelor neasigurate).
De la 1 ianuarie 2014, cuantumul indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani, pentru persoanele asigurate, constituie 30% din venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele şase luni calendaristice premergătoare, dar nu mai puţin de 400 de lei lunar atât pentru persoanele asigurate, cât şi pentru persoanele neasigurate.
Modul de calculare a indemnizaţiei, acelaşi
E de menţionat faptul că nu s-a modificat şi nici nu se prevăd modificări referitor la condiţiile de stabilire şi modul de calculare a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani.
Singura modificare prevăzută în lege pentru acest tip de indemnizaţie vizează schimbarea bazei de calcul, adică a perioadei care va constitui baza de calcul a acestei indemnizaţii, şi care urmează a fi majorată de la şase luni calendaristice la 12 luni. Dar aceasta este o prevedere de viitor.
Discuţiile vehiculate în unele mijloace mass-media, precum că în anul curent se prevede micşorarea (înjumătăţirea) mărimii indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani nu au temei şi credem că este o tentativă de a dezinforma cetăţenii, viitorii beneficiari de indemnizaţii.
Nu contează cine depune actele
Trecerea, de la 1 ianuarie 2014, a plăţii indemnizaţiei pentru concediul de maternitate prin intermediul Caselor teritoriale de asigurări sociale va permite ca femeile asigurate şi soţiile aflate la întreţinerea soţilor asiguraţi să poată primi indemnizaţia la timp şi integral la o singură structură.
Femeile nu vor fi presate de timp pentru a se adresa după indemnizaţii, fiindcă, conform Legii privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, indemnizaţia de asigurări sociale poate fi solicitată, în baza actelor justificative, în termen de 12 luni calculat de la data îndeplinirii condiţiilor de stabilire a acestei indemnizaţii (prevederea se conţine şi în pct. 5 din Regulamentul cu privire la condiţiile de stabilire, modul de calculare şi de plată a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă şi a altor prestaţii de asigurări sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 108 din 3 februarie 2005).
În al doilea rând, modificările operate în Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.108 din 3 februarie 2005 este prevăzut că actele pentru stabilirea indemnizaţiei de maternitate pot fi depuse atât de solicitantă, cât şi de soţul acesteia.
Astfel, familia, nefiind presată de timp, decide dacă actele se vor prezenta de femeia gravidă sau de soţul ei. Cu atât mai mult, legislaţia prevede că concediul până la naştere constituie 70 de zile calendaristice, adică o perioadă de două luni până la naştere, când femeia are posibilitatea să depună actele la Casa teritorială.
Se vor diminua controalele la unităţile economice
Modificările operate în Regulament vor permite ca şi femeile angajate în unităţile economice mici să poată primi indemnizaţia de maternitate la timp şi integral. Statistica denotă că, în anul 2012, suma totală a indemnizaţiilor stabilite femeilor gravide a constituit 249 mln 662.206 lei, din care au fost plătite în termen indemnizaţii în valoare de 243 mln 712.629 de lei. Astfel, din suma stabilită, femeilor gravide nu li s-au achitat la timp indemnizaţii de 5 mln 949.577 de lei. Astfel de situaţii se exclud cu trecerea plăţilor la CTAS.
Considerăm că modificările operate vor influenţa pozitiv problema dată, fiindcă se va aplica corect şi uniform legislaţia, iar banii publici vor fi administraţi corect de organul responsabil de administrarea mijloacelor BASS.
Totodată, considerăm că se vor exclude angajările cvasilegale ale femeilor gravide, cu şase luni înainte de acordarea concediilor medicale de maternitate şi stabilirea salariilor exagerate, care în prezent au căpătat un caracter de masă.
Se vor diminua controalele la unităţile economice din partea angajaţilor CTAS, care pe viitor vor fi obligaţi să examineze la entităţi numai utilizarea mijloacelor pentru plata indemnizaţiilor în caz de boală, traumatisme, carantină, îngrijirea copilului bolnav şi nu va fi necesar de a examina corectitudinea stabilirii indemnizaţiilor de maternitate. Mai puţin vor fi distraşi de la lucrul de bază atât reprezentanţii CTAS, cât şi responsabilii unităţilor economice, pentru a oferi explicaţii şi a prezenta acte confirmative de plată a indemnizaţiilor.
Intenţionat sau întâmplător, oamenii comit greşeli
Casele teritoriale vor stabili indemnizaţiile de maternitate cu aplicarea tehnicii de calcul în baza programului informaţional respectiv. Astfel se exclude factorul uman din acest proces. Uneori, intenţionat sau întâmplător, oamenii comit greşeli care duc la cheltuirea incorectă a mijloacelor bugetului asigurărilor sociale de stat.
Faptul că asigurarea cu indemnizaţii pentru concediile medicale de maternitate şi cu indemnizaţii lunare pentru creşterea/îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani se reglementează de una şi aceeaşi lege, Legea privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale nr. 289-XV din 22.07.2004, va permite pe viitor ca unele date utilizate la stabilirea de maternitate şi fie preluate de program şi pentru stabilirea indemnizaţiilor lunare pentru creşterea/îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani. Astfel, se exclude necesitatea de a solicita de două ori unul şi acelaşi document pentru stabilirea indemnizaţiilor în legătură cu naşterea – calcularea stagiului de cotizare, stabilirea bazei de calcul, calcularea venitului asigurat mediu lunar.
O altă schimbare preconizată din anul 2014 o constituie modificarea Legii privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale nr. 289-XV din 22.07.2004, modificări care se prevăd a fi puse în aplicare pe parcursul anului curent.
Modificările operate au urmărit scopul de a spori nivelul de protecţie socială a unor categorii de asiguraţi, precum şi creşterea echităţii sociale în asigurarea cu indemnizaţii pentru concediile medicale.
În primul rând, după intrarea în vigoare a legii, toate femeile vor putea beneficia de indemnizaţia de maternitate, indiferent de stagiul de cotizare, care astăzi este obligatoriu şi care constituie trei ani sau cel puţin trei luni, realizat în ultimele 12 luni calendaristice.
În al doilea rând, până la 10 ani se măreşte vârsta copiilor pentru care persoanele asigurate vor putea beneficia de indemnizaţii în cazul îmbolnăvirii acestora (a copiilor). În prezent, asiguraţii beneficiază de indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav, dacă copilul are vârsta de până la 7 ani. Iar în cazul copiilor bolnavi de maladii oncologice, indemnizaţia se va plăti pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la 16 ani.
În al treilea rând, se măreşte până la 12 luni perioada din care se va lua în consideraţie venitul asigurat. Până acum, nu rareori se întâmpla ca în venitul asigurat să nu fie incluse plăţile cu caracter stimulator, care se achită pentru o perioadă mai mare de şase luni, cum ar fi plata la finele anului agricol în sectorul agrar, diferite plăţi achitate pentru o perioadă mai mare de şase luni.
Maria BORTA,
preşedintele Casei Naţionale de Asigurări Sociale
In cit timp se acorda indemnizatia pentru concediul prenatal si postnatal de la depunerea actelor? multumesc anticipat!
Actele depuse sînt examinate de către CTAS în termen de pînă la 10 zile de la data prezentării cererii.
Dacă nu s-au depus toate actele necesare sau cele prezentate sunt perfectate incorect/incomplet, solicitantul are dreptul să prezinte suplimentar actele necesare, în termen de pînă la 10 zile calendaristice din data depunerii cererii, în caz contrar i se refuză stabilirea îndemnizaţiei. În caz de refuz actele se restituie timp de 7 zile cu comunicarea motivului.
Odată stabilită îndemnizaţia de maternitate se achită în luna următoare a lunii în care a fost aprobată decizia privind stabilirea îndemnizaţiei date, prin intermediul prestatorului de plată.
Buna ziua, am nevoie de consultatia dvoastra in situatia mea. La moment ma aflu in concediu pt ingrijirea copilului si sunt insarcinata in a doua oara, ma aflu in a 33-a saptamina de sarcina. Sunt angajata in cimpul muncii in Republica Moldova, dar la moment ma aflu in Frantsa cu scopul de a naste in aceasta tara. Am plecat din MD in a patra luna de sarcina fiind pusa la evidenta cu sarcina in clina SANCOS din Chisinau. Din motive personale nu m-am prezentat la 30-cea saptamina de sarcina in clinica pt primirea certificatului pt concediu medical, dar am transmis regulat analizele si ecografiile efectuate in Franta la clinica. La moment a aparut problema ca compania aeriana nu mai permite zborul la 33 de saptamini si la clinica mi se refuza eliberarea certificatului medical.Intrebarea este: am dreptul la primirea concediului de maternitate dupa nasterea copilului dupa ce revin in tara, care este procedura si actele necesare.
Aș dori sa vă adresez asa o inntrebare: sunt in concediu de ingrijire a copilului de 1 an si 3 luni. si vreau sa es la lucru si mi s-a spus ca nu pot pina la 3 ani pentru ca privind noul regulament presupune cresterea copilului pina la 3 ani.(angajata oficial la gradinita educatoare.)