În cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală „Satul European” au fost depuse 724 de dosare. Afirmația aparține vicepremierului Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale. Oficialul a menţionat, într-o conferinţă de presă, că cetăţenii Republicii Moldova merită să aibă condiţii de trai similare celor din Uniunea Europeană.
„Moldovenii merită să aibă condiţii de trai ca în Uniunea Europeană şi este de datoria noastră, ca guvernare, să transformăm în realitate acest obiectiv. După identificarea proiectelor, în cadrul concursului pentru dezvoltare locală, 724 de proiecte au fost aplicate. Acest lucru demonstrează că lucrurile pot fi schimbate în ţară, iar noi trebuie să le oferim oportunităţi credibile, precum este programul „Satul European”, pentru a aduce condiţii mai bune pentru locuitori. Din cele 724 de proiecte aplicate şi evaluate la prima etapă, 717 au fost admise. În Regiunea Nord, au fost aplicate 203 proiecte, în centrul ţării – 337 de proiecte, în sudul Republicii Moldova – 156 şi în UTA Găgăuzia – 28 de proiecte. Valoarea totală a proiectelor depuse este de aproximativ 2,8 miliarde de lei. În bugetul statului au fost alocate 670 de milioane pentru implementarea acestor proiecte, inclusiv 200 de milioane alocate prin rectificarea bugetului”, a menţionat Andrei Spînu.
Guvernul va finanța contribuția primăriilor pentru proiectele atrase din sursele externe
„Este evident că această sumă nu este suficientă pentru acoperirea cheltuielilor tuturor proiectelor depuse. Or, după evaluarea tehnică finală a proiectelor depuse de către primării, vom căuta suport la partenerii noștri de dezvoltare, astfel încât să reușim să finanțăm cât mai multe din aceste inițiative. Pentru prima dată, Guvernul va finanța contribuția primăriilor pentru proiectele atrase din sursele externe”, a relevat vicepremierul.
Din proiectele depuse, apa şi canalizarea rămân prioritare pentru primari şi pentru autoritățile centrale. De menționat că peste un miliard de lei ori 46% din valoarea proiectelor sunt solicitări pentru construcția, extinderea, modernizarea sistemelor de alimentare cu apă, de epurare şi de canalizare pentru instituțiile publice locale. Alte priorități ţin de iluminatul stradal, eficiența energetică şi reabilitarea clădirilor publice, energie verde şi resurse regenerabile, infrastructură și pentru categoriile defavorizate.
Conform ministrului Infrastructurii, după evaluarea tehnică a cererilor de finanțare va fi elaborat un raport privind rezultatele. Raportul va fi prezentat autorității de elaborare a politicii de dezvoltare regională pentru întocmirea proiectului Documentului Unic de Program și prezentarea acestuia pentru avizare Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale și Locale și, ulterior, spre aprobare prin hotărâre de Guvern.
„Toate aceste proceduri vor fi îndeplinite operativ, astfel încât la finele lunii mai să demareze primele proiecte”, a precizat Andrei Spînu.