
Foto: timpul.md
Ia se află la loc de cinste în portul basarabencelor. Acest lucru l-a dovedit cu prisosinţă Festivalul iei, sărbătoarea bluzei naţionale femeieşti, care a avut loc recent. Acesta şi-a deschis larg porţile şi a adunat mulţi iubitori de artă populară.
Evenimentul a avut loc la o agropensiune din ţară, iar cele mai iscusite meşteriţe şi-au demonstrat talentele. Astfel, agropensiunea a devenit un loc de mare atracţie în ziua respectivă. Iubitorii de artă autentică au mers să vadă ce le-au pregătit organizatorii. La cea de-a doua ediţie a evenimentului au fost prezentate cele mai vechi costume populare păstrate la Muzeul de Etnografie din capitală. Unele dintre ele au şi peste o sută de ani.
Festivalul a fost dedicat promovării simbolului vestimentaţiei noastre naţionale. La eveniment au participat meşteri populari, ei fiind purtătorii cei mai fideli ai costumului tradiţional. De asemenea, am avut ocazia să admirăm expoziţia de obiecte confecţionate de ţesătoare, cioplitori în lemn, ceramişti, de creatorii de instrumente folclorice, veniţi din toate părţile Moldovei.
Valentina Guţu a venit la Festivalul iei tocmai din Gordineştii Noi, Edineţ. Ea spune că şi-a dedicat întreaga viaţă confecţionării pieselor din costumul naţional, iar la Chişinău a adus doar o parte dintre lucrările sale.

Foto: moldovenii.md
Alţi 30 de meşteri şi-au expus obiectele create cu multă migală şi cu har. Mai mult, meşteriţe iscusite atât de la noi, cât şi din România, au făcut schimb de experienţă la un master class. Una dintre vedetele festivalului a fost o ie veche. Aceasta are mai bi-ne de 200 de ani şi conţine elemente caracteristice pentru zona nordului. La festival au fost demonstrate 10 colecţii de ii confecţionate de meşteri populari din diferite localităţi.
Evenimentul a fost organizat sub patronajul primei doamne, Margareta Timofti. Dânsa afirmă că şi-a cusut de asemenea o ie, când avea 15 ani şi o purta la sărbătorile din sat. ,,Ia noastră populară reprezintă un simbol, conservând un cod genetic al neamului, care combină diferite culori şi elemente specifice strămoşilor şi pe care urmează să le descoperim. Voi susţine acest festival şi îl consider binevenit, deoarece astfel promovăm tradiţiile neamului”, a menţionat Margareta Timofti.
Următoarea ediţie a Festivalului consacrat iei, cea mai importantă piesă a costumului popular, va avea loc în anul viitor.