Schimbările climatice din ultimii ani se fac tot mai resimțite și afectează toate regiunile lumii. Ghețarii se topesc, iar nivelul mărilor și al oceanelor este în creștere. În unele regiuni, fenomenele meteorologice extreme și precipitațiile sunt tot mai frecvente, în timp ce altele se confruntă cu valuri de căldură și secetă extreme. Republica Moldova nu face excepție în acest sens. Schimbările climatice se produc atât de rapid, încât supraviețui-rea multor specii de plante și animale este amenințată. Mai mult, oamenii de știință se așteaptă la o intensificare a acestor fenomene în următoarele decenii.
Anual, Uniunea Europeană marchează în a doua jumătate a lunii octombrie Săptămâna Verde Europeană, eveniment care are oportunitatea anuală de a dezbate și a discuta politica europeană de mediu la nivel național.
Efectele pierderii biodiversității sunt deja prezente, iar acestea se vor agrava, dacă tendința continuă
„Când suntem mici, planeta ne pare mare și puternică, iar noi visăm să o cucerim. Apoi înțelegem că planeta, oricât de mare ar fi, este un organism fragil și că de fiecare dintre noi depinde dacă ea va rămâne casa noastră primitoare. Uniunea Europeană contribuie, prin oameni și resurse, la sănătatea acestei case”, a menționatul șeful delegației UE în Moldova, Peter Michalko.
În R. Moldova, Săptămâna Verde Europeană a fost consemnată în perioada 19-23 octombrie. Oamenii de știință spun că următorii 10 ani sunt critici. Pentru a atinge un nivel zero de emisii înainte de 2050, trebuie să ne schimbăm radical modul de viață, începând cu sistemul energetic și folosirea solurilor, până la maniera în care ne concepem imobilele, orașele, transporturile și alimentația. Pactul ecologic european reprezintă răspunsul UE la această criză.