Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. | |
La întrebările primite la redacţie va răspunde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA. | |
Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39 | |
Luni şi joi de la 14.00-16.00. |
Sancţiunile aplicate pentru abateri disciplinare
Angajatorul mi-a aplicat o mustrare pentru abatere disciplinară. Aş vrea să ştiu ce fel de sancţiuni disciplinare prevede legislația şi cum sunt aplicate acestea.
Elizaveta Chircu, Orhei |
Potrivit art. 206, alin. (1) din Codul muncii, pentru încălcarea disciplinei de muncă, angajatorul are dreptul să aplice faţă de salariat următoarele sancţiuni disciplinare: a) avertismentul; b) mustrarea; c) mustrarea aspră; d) concedierea (în temeiurile prevăzute la art. 86 alin. (1) .
Mai mult decât atât, conform art. 208 din Codul muncii, până la aplicarea sancţiunii disciplinare, angajatorul este obligat să ceară salariatului o explicaţie scrisă privind fapta comisă. Refuzul de a prezenta explicaţia cerută se consemnează într-un proces-verbal semnat de un reprezentant al angajatorului şi unul al salariaţilor.
În funcţie de gravitatea faptei comise de salariat, angajatorul este în drept să organizeze şi o anchetă de serviciu. În cadrul acesteia, salariatul are dreptul să-şi explice atitudinea şi să prezinte persoanei abilitate, cu efectuarea anchetei, toate probele şi justificările pe care le consideră necesare.
Este de menţionat că sancţiunea disciplinară este aplicată, de regulă, imediat după constatarea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de o lună din ziua constatării ei, fără a lua în calcul timpul aflării salariatului în concediul anual de odihnă, în cel de studii sau medical, potrivit art. 209 alin. (1) din Codul muncii.
Cererea de demisie a contabililor, depusă cu o lună înainte
Lucrez în calitate de contabil-şef. Care este termenul de înştiinţare a angajatorului în cazul depunerii cererii de demisie?
Mihaela Scobioală, Chişinău |
Potrivit dispoziţiei art. 85 alin. (41) din Codul muncii, conducătorul unităţii, adjuncţii lui şi contabilul-şef sunt în drept să demisioneze până la expirarea duratei contractului individual de muncă în cazurile stipulate de contract, anunţând despre aceasta angajatorul, prin cerere scrisă, cu o lună înainte.
Soluţionarea litigiului individual de muncă
Care este termenul de depunere a cererii în instanţa de judecată privind soluţionarea litigiului individual de muncă?
Valentina Streleţ, Orhei |
Potrivit art. 355 alin. (1) din Codul muncii, cererea privind soluţionarea litigiului individual de muncă se depune în instanţa de judecată în termen de trei luni de la data când salariatul a aflat sau trebuia să afle despre încălcarea dreptului său.
În situaţia în care obiectul litigiului constă în plata unor drepturi salariale sau de altă natură, ce i se cuvin salariatului, cererea privind soluţionarea litigiului individual de muncă se depune în instanţa de judecată în termen de trei ani de la data apariţiei dreptului respectiv al salariatului.
Activez in functie de contabil de 1 an si 1 luna,
este corect ca mi s-a aplicat sanctiune disciplinara,art.206 lit.b
Poate oare angajatorul să emită ordin de aplicare a sancțiunii în timpul aflării mele în concediul anual sau concediul medical?