3 iulie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Sancțiunile disciplinare, tipurile acestora

Loading
Cetăţeanul şi legea Sancțiunile disciplinare, tipurile acestora
Sancțiunile disciplinare, tipurile acestora
avocat365.ro

Vă rog să ne spuneți ce însemnă sancțiuni disciplinare speciale și care sunt acestea?

Vladimir Petric, Fălești

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

 

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

Pentru încălcarea disciplinei de muncă, angajatorul, potrivit art. 206 alin. (1) din Codul muncii, are dreptul să aplice față de salariat sancțiuni disciplinare, și anume:

  1. avertisment;
  2. mustrare;
  3. mustrare aspră;
  4. concediere (în temeiurile prevăzute la art. 86 alin. (1) lit. g)-r).

Dispoziția alin. (2) al aceluiași articol din Codul muncii stabilește că legislația în vigoare poate prevedea pentru unele categorii de salariați și alte sancțiuni disciplinare decât cele prevăzute în art. 206 alin. (1) din Codul muncii.

În acest sens, aducem drept exemplu prevederile art. 58 din Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public nr. 158 din 04.07.2008 (Legea nr. 158/2008). potrivit cărora, pentru comiterea abaterilor disciplinare, funcționarului public îi pot fi aplicate urmă­toarele sancțiuni disciplinare:

  • avertisment; mustrare;
  • mustrare aspră;
  • suspendarea dreptului de a fi promovat în funcție în decursul a doi ani;
  • destituirea din funcția publică;
  • retrogradarea în funcție și/sau în grad de calificare.

Legislația stabilește unele particularități ale reglementărilor cu privire la sancțiunile disciplinare (generale) prevăzute de Codul mun­cii, care diferă de cele ale reglementărilor privind sancțiunile disci­plinare (speciale) în privința funcționarilor publici stabilite prin Legea nr.158/2008.

În acest sens, Codul muncii doar defineşte disciplina muncii (ex­pres fiind prevăzute sancțiunile disciplinare pentru încălcarea discipli­nei de muncă), lăsând la latitudinea conducerii sau a celui care aplică sancțiunea să constate abaterea disciplinară în acțiunile persoanei, încadrată în temeiul unui contract individual de muncă, pe când în privința funcționarilor publici abaterile disciplinare sunt prevăzute în mod expres în art. 57 din Legea nr. 158/2008.

Scopul unei astfel de abordări poate fi explicat prin evitarea ar­bitrariului în ceea ce privește aplicarea sancțiunilor disciplinare, dar și prin restrângerea puterii discreționare a conducătorului autorității publice în acest sens.

 

Abaterile disciplinare în cazul funcționarilor publici sunt vizate în mod expres în legislație

 

Faptele care, potrivit art. 57 din Legea nr. 158/2008, constituie aba­teri disciplinare în cazul funcționarilor publici și, prin urmare, pot fi aplicate sancțiuni disciplinare vizează inclusiv:

  • intervențiile în favoa­rea soluționării unor cereri în afara cadrului legal;
  • acţiunile care aduc atingere prestigiului autorității publice în care activează;
  • încălcarea normelor de conduită a funcționarului public;
  • încălcarea prevederilor referitoare la obligații și restricții stabilite prin lege;
  • alte fapte conside­rate ca abateri disciplinare în legislația din domeniul funcției publice și funcționarilor publici etc.

Altă categorie de sancțiuni disciplinare speciale vizează Serviciul Vamal. Pentru comiterea abaterilor disciplinare, funcționarului va­mal, potrivit art. 52 din Legea cu privire la Serviciul Vamal nr. 302 din 21.12.2017, i se pot aplica următoarele sancțiuni disciplinare: avertis­ment; mustrare; mustrare aspră; retrogradare cu un grad special pe un termen de până la un an; suspendarea dreptului de a fi promovat în funcție pe o perioadă de doi ani; suspendarea dreptului de a fi avansat în trepte de salarizare pe o perioadă de până la un an; destituirea din funcție.

Sancțiunile disciplinare speciale pot fi stabilite și în statutele sau regulamentele disciplinare. În acest sens, sunt relevante dispozițiile pct. 40 din Statutul disciplinar al funcționarului public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne aprobat prin Hotărârea Gu­vernului Republicii Moldova nr. 409 din 07.06.2017.

Drept exemplu de regulament disciplinar care reproduce, în mare măsură, normele juridice cuprinse în Codul muncii îl constituie Re­gulamentul cu privire la disciplina salariaţilor din transportul ferovi­ar, aprobat prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 238 din 25.02.2005.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand