Sancţiunile pentru cazurile în care conducătorii auto nu acordă pietonilor prioritate la traversarea regulamentară a străzii ar putea fi înăsprite. Un proiect de lege a fost elaborat în acest scop de specialiştii Ministerului Afacerilor Interne, ca reacţie la o solicitare înaintată de reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.
Autorii proiectului sus-menţionat propun ca pentru încălcările respective, la art. 238, alin (3) din Codului contravenţional să fie prevăzute amenzi de la 30 la 50 de unităţi convenţionale, cu aplicarea a patru puncte de penalizare. Legea prevede în prezent sancţiuni în mărime de 10 unităţi convenţionale (200 de lei) şi două puncte de penalizare.
Pe fondul remanierilor guvernamentale din acest an, proiectul în cauză nu a putut fi prezentat Parlamentului spre examinare şi aprobare. Drept urmare, procedura de avizare şi consultare publică, inclusiv expertiza coruptibilităţii şi cea juridică, a fost reluată pentru actualizare, se spune în răspunsul semnat de ministrul Afacerilor Interne, la solicitarea înaintată de reprezentanţii CNSM.
„Merită a fi salutată iniţiativa CNSM privind disciplinarea conducătorilor auto şi, implicit, micşorarea numărului de accidente rutiere, în special, cauzate de faptul că şoferii nu acordă pietonilor prioritate legală la traversarea străzii”, se menţionează în scrisoare.
În adresarea semnată de Oleg Budza, preşedintele CNSM, se solicita modificarea Codului contravenţional în sensul înăspririi sancţiunilor, ca măsură pentru disciplinarea şoferilor şi contracararea cazurilor de accidentare a pietonilor.
Or, amenzile aplicate în ţara noastră pentru astfel de cazuri sunt mai blânde decât în alte state, deşi accidentarea pietonilor în momentul traversării regulamentare a drumurilor publice este un fenomen des întâlnit în oraşele moldoveneşti.
Astfel, în România, conducătorii auto sunt sancţionaţi cu amenzi de la 1072 până la 2590 de lei moldoveneşti, în Federaţia Rusă – de aproximativ 400 de lei.
Conform informaţiilor pentru 2014, publicate de Inspectoratul General de Poliţie, cea mai mare parte din numărul total de accidente rutiere o constituie tamponarea pietonilor sau 884 de cazuri din 2564. În consecinţă, 96 de persoane au decedat, iar 833 s-au ales cu diferite traumatisme.
Totodată, în primele 10 luni din anul 2015, din cauza aceluiaşi tip de accidente, au decedat 73 de persoane, iar 601 au fost rănite, se mai arată în adresarea CNSM.