Dacă e să le dăm crezare clasicilor, care afirmau că familia este celula de bază a societății, putem trage concluzia fără teama de a exagera că de sănătatea familiei depinde sănătatea întregii societăți. Iar aici un rol primordial îl are medicul de familie, la care apelăm în primul rând când avem probleme de sănătate.
Ziua Internațională a Medicului de Familie a fost desemnată pe 19 mai de către Organizația Mondială a Medicilor de Familie (WONCA World), în anul 2010.
În acest context, Ministerul Sănă-tății, Muncii și Protecției Sociale a organizat o conferință națională dedicată medicilor de familie din Republica Moldova, la care au participat peste 250 de specialiști în domeniu.
Construirea viitorului cu medicii de familie se axează pe patru piloni fundamentali, centrați pe pacient și pe tehnologiile moderne
„Transmit astăzi salutul meu medicilor de familie, profesioniștilor din sistemul medical. Hipocrate spunea că „medicul are obligația de a vindeca uneori, de a trata deseori și de a alina de fiecare dată”. Altfel spus, medicul trebuie să fie în primul rând un bun prieten, un bun psiholog și apoi un bun specialist în medicină – iar medicul de familie întruchipează toate aceste calități”, a menționat la eveniment Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale „Sănătatea”.
Tematica Zilei Internaționale a Medicului de Familie în anul curent este „Construirea viitorului cu medicii de familie!”, fiind aliniată Anului lucrătorilor din domeniul sănătății și asistenței medicale 2021, declarat de OMS, și se axează pe patru piloni fundamentali: centrarea pe pacient, acordarea asistenței medicale integrate prin intermediul echipelor multidisciplinare de profesioniști din domeniul sănătății, utilizarea tehnologiilor moderne în practica medicinei de familie și implicarea pacientului în determinarea necesităților sale de asistență medicală.