6 December 2024
Chisinau
Social

Sănătatea oamenilor de la sate în pericol. Un medic este responsabil pentru mii de pacienți

Loading
Social Sănătatea oamenilor de la sate în pericol. Un medic este responsabil pentru mii de pacienți
Sănătatea oamenilor de la sate în pericol. Un medic este responsabil pentru mii de pacienți
Vocea poporului

Un singur doctor pentru 3-4 localități, care consultă oamenii în clădiri vechi, unde atunci când plouă, împreună cu pacienții, sunt nevoiți să stea sub umbrele. Este situația tristă cu care se confruntă medicii de familie din satele Moldovei.

Datele neoficiale arată că cea mai mare lipsă a cadrelor medi­cale se atestă în raionul Nisporeni, acolo unde la 23 de localități re­vin doar două puncte medicale. Medicii s-au plâns că, în special acum, pe timp de pandemie, au prea mulți pacienți și, deseori, sunt nevoiți să lucreze contra cro­nometru, ca să-i primească pe toți doritorii, mai ales că în unele sate medicul vine doar o singură dată la două săptămâni.

În satul Băcșeni din raionul Nisporeni, rândul în fața cabinetu­lui medicului de famile s-a format încă de la ora opt dimineața. Ca să nu se îmbulzească în incinta punc­tului medical, oamenii stăteau și afară. Pacienții ne-au povestit că tabloul este unul obișnuit pentru localitatea lor, pentru că aici medi­cul vine doar odată la două săptă­mâni. O singură asistentă medicală și o doctoriță au de-a face cu circa 50 de oameni, care vin la Centrul de Sănătate. Și asta fără a lua în calcul vizitele pe care trebuie să le facă la domiciliul bolnavilor. „Sun­tem foarte încărcați. – Câți pacienți aveți? – Peste 2000”, ne spune me­dicul de familie Ana Vidrașcu.

Medicul de familie ne-a spus că ar fi bucuroasă să aibă mai multe colege, cu care ar putea împărți povara, mai ales pe timp de pan­demie, când numărul bolnavi­lor a crescut. Singura speranță, ne-a spus doamna doctor, este ca pacienții să fie responsabili și să urmeze sfaturile pe care le pri­mesc. Dacă sătenii au o urgență, nu le rămâne nimic altceva de fă­cut, decât să apeleze direct la spi­talul din raion sau chiar să plece la Chișinău. „Nu-i chiar comod, când este o urgență, medicul de familie e la Boldurești, cartelele sunt acolo și e greu. Mai ales dacă e în cursul săptămânii și doamna nu e aici, sunt probleme. Dacă e un caz urgent, apelăm la 112, la Nisporeni, vine salvarea și ne aju­tă. Mulțumim și așa. Dă Doamne să fie medicii sănătoși, că fără ei e trist de tot”, ne spune o locuitoare a satului.

 

E greu să convingi un medic să lucreze la sat

Puțin mai norocoși sunt oa­menii din satele unde medicul vine în fiecare săptămână. Așa se întâmplă, de exemplu, în satul Găureni, acolo unde trăiesc, con­form datelor oficiale, în jur de 700 de oameni. Când am bătut la ușa punctului medical, am găsit, însă, doar asistenta medicală, care ne-a povestit că, de fapt, graficul medi­cului arată altfel.

„- În fiecare zi medicul are câte trei ore de primire.  – Dar, de fapt, vine o dată pe săptămână? – Da. În rest, aici primește asistenta me­dicală. Doamna doctor are ore de primire în fiecare zi la policlinica din raion”, susține Doina, asis­tenta medicală. Femeia spune că de pacienți nu duce lipsă, care vin zilnic la diverse controale sau consultații. Problema este, însă, că e greu să convingi un medic să lu­creze la sat, cu un salariu de circa 5000 de lei. Aceasta ne-a povestit că are familie și că îi este difiicil să o întrețină cu acești bani.

Responsabilii de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Soci­ale nu ne-au putut oferi date exac­te, actualizate, referitor la numărul de medici de familie din fiecare raion în parte. Aceștea însă ne-a informat că, în total, în Republica Moldova sunt 1586 de medici de familie. Unele statistici arată că, la nivel de țară, la 3,5 sate revine câte un punct medical.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand