A doua sesiune a celei de-a 4-a Conferințe Mondiale a Femeilor din cadrul Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC) s-a desfășurat online recent, punând în centrul recuperării și rezilienței post-pandemice un nou contract social, bazat pe egalitate și echitate. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a fost reprezentată de Liuba Rotaru, președinta Comisiei de Femei a CNSM.
Dezbaterile în cadrul conferinței s-au axat pe patru teme majore: asigurarea unei remunerații egale pentru muncă de valoare egală și protecție socială sensibilă la gen; construirea leadership-ului transformațional al femeilor în sindicate; justiția climatică și tranziția justă – femeile ca actori pentru o tranziție justă; cum ne asigurăm că egalitatea și echitatea se află în centrul redresării post-pandemice.
Secretarul general al ITUC, Sharan Burrow, a declarat: „Această sesiune anali-zează modul în care femeile activiste se pot organiza pentru a promova egalitateade gen și echitatea în unele dintre provocările–cheie pentru mișcarea sindicală și întreaga societate. Aceste provocări rămân pe măsură ce oamenii care lucrează se confruntă cu efectele unei pandemii care a afectat toată lumea, indiferent de gen sau de alte criterii. Este mai important ca niciodată să lucrăm împreună pentru răspunsuri eficiente și corecte, cu un nou contract social în centrul politicilor de redresare”.
Există o necesitate stringentă ca infecția Covid-19 să fie recunoscută drept boală profesională
Potrivit Liubei Rotaru, președinta Comisiei de Femei a CNSM, temele abordate în cadrul Conferinței se regăsesc în agenda de priorități și preocupări ale femeilor sindicaliste din Republica Moldova. În cadrul acestei Conferințe, Rotaru a prezen-tat informații despre activitățile CNSM în domeniul politicilor de susținere a fe-meilor salariate, subliniind inechitățile care încă mai există în domeniul sistemului public de pensionare, al salarizării, ocupare și promovare a drepturilor femeilor, munca nedeclarată.
Sindicalista a comunicat și despre situația legată de suportul oferit refugiaților ucraineni și despre eforturile mișcării sindicale din Republica Moldova îndreptate spre susținerea lor. Totodată, Liuba Rotaru a accentuat necesitatea stringentă ca infecția Covid-19 să fie recunoscută drept boală profesională, pentru o mai bună protecție a drepturilor și intereselor salariaților.
Cea de-a 4-a Conferință Mondială a Femeilor din cadrul ITUC este o oportunitate importantă pentru femeile sindicaliste din întreaga lume de a discuta și a elabora strategii pentru a promova egalitatea și echitatea de gen în contextul unei crize globale de sănătate, economice și sociale.
Conform unui comunicat al ITUC, Conferința are loc într-un moment crucial pentru lucrători și pentru mișcarea sindicală, deoarece lumea încă nu și-a revenit din pandemia globală de sănătate, care continuă să provoace boli grave, să afecteze mijloacele de trai și să perturbe activitățile sindicale. Actuala criză de sănătate este agravată de o pierdere fără precedent a locurilor de muncă și a mijloacelor de trai ale lucrătorilor. Înțelegerea impactului de gen al acestei crize este esențială pentru formarea celor mai optime răspunsuri – atât acum, cât și după pandemie.
Următoarea sesiune a celei de-a 4-a Conferințe Mondiale a Femeilor din cadrul ITUC se va desfășura în luna noiembrie 2022.