30 mai 2024
Chisinau
Economie

Salariile au crescut cu peste 13 la sută

Loading
Economie Salariile au crescut cu peste 13 la sută

Statisticile oficiale arată că, în trimestrul doi din acest an, în ţara noastră nivelul mediu al salarii­lor s-a mărit cu peste 13 la sută. Astfel, conform informaţiilor făcu­te publice de Biroul Național de Statistică, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a înregistrat o creştere de 13,2 la sută față de aceeaşi perioadă din 2016 şi a fost de 5636,7 lei.

În sectorul bugetar, câștigul salarial mediu lunar a constituit 4924,2 lei şi s-a mărit cu 13,2 la sută față de trimestrul doi din anul precedent, iar în sectorul real al economiei – 5924,7 lei, în creştere cu 13 la sută.

Indicele câștigului salarial real pentru trimestrul doi din 2017 față de aceeaşi perioadă din 2016, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal brut și indicele prețurilor de consum, a fost de 105,7 la sută sau în creștere cu 5,7 la sută față de nivelul anului trecut.

În perioada de referinţă, re­tribuţia a crescut cel mai mult în domeniul construcţiilor, industriei extractive, precum şi al distribuţiei apei, salubrităţii, gestionării deşe­urilor. În toate aceste sfere de ac­tivitate, nivelul salariilor se situea­ză însă mai jos de câştigul salarial mediu pe economie.

Activităţile economice care au înregistrat creşteri, în timp ce ni­velul retribuţiei se situează peste câştigul salarial mediu pe econo­mie, sunt: informaţiile şi comuni­caţiile; activităţile financiare şi de asigurări; producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand